Antena 3 CNN Externe Parlamentul european doreşte participarea Rusiei la Nabucco

Parlamentul european doreşte participarea Rusiei la Nabucco

Parlamentul european doreşte participarea Rusiei la Nabucco
Sursa foto: parlamentul european
04 Feb 2009   •   02:07

Parlamentul European doreşte ca Rusia să se alăture proiectului Nabucco, ce ar urma să pomeze gaz din Asia Centrală spre Europa, a declarat un diplomat european.
Gazoductul estimat la 10 miliarde de dolari, susţinut de UE şi SUA, dorea iniţial să lege bogatele ţări în resurse din Asia Centrală de Europa, prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, prin ocolirea Rusiei şi Ucrainei. Construcţia a fost programată a începe în 2010.
Potrivit sursei citate de presa rusă, propunerea apare într-un raport privind strategia energetică a UE pregătit de experţii parlamentului european şi care va fi votat miercuri. În analiza pregătită de liberalul francez Anne Laperrouze se pune la îndoială disponibilitatea unor state de la Marea Caspică de a umple gazoductul european.
Pe de altă parte, presa occidentală susţine un alt punct de vedere, anume refuzul Comisiei Europene ca Rusia să participe la Nabucco, văzut ca rival al conductei ruse South Stream, ce ar urma să aducă gaz din aceeaşi Asie Centrală şi Rusia către Balcani şi alte state europene.
Într-o declaraţie la Parlamentul European, Laperrouze s-a arătat avocat al ?unei aproprieri de Rusia, ce livrează 42% din gazul pentru UE?, adăugând că Nabucco va avea mai multe şanse de reuşită dacă se va colabora cu Moscova.
De asemenea, cum unele state membre UE, în special Germania, Italia şi Franţa şi-au exprimat îndoielile legate de necesitatea construirii Nabucco, un cercetător de la colegiul NATO de apărare din Roma, Andrew Monaghan, a avertizat UE să cântărească toate alternativele la livrările de gaze.
?Nu ar trebui să de îndepărtăm de Rusia fără a şti unde mergem. Dacă schimbăm Ucraina cu Turcia, tot am avea toate ouăle într-un coş?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia transport gaze
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close