Antena 3 CNN Externe Partidul lui Putin a câştigat alegerile parlamentare din Rusia

Partidul lui Putin a câştigat alegerile parlamentare din Rusia

Partidul lui Putin a câştigat alegerile parlamentare din Rusia
03 Dec 2007   •   08:03

Cum era de aşteptat, partidul lui Vladimir Putin a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din Rusia. După numărarea a 80 % din buletine, formaţiunea lui Putin, "Rusia Unită", are peste 63 % din sufragii şi o majoritate de două treimi în Dumă, la mare distanţă de partidul comunist, clasat pe locul doi. Observatorii independenţi au reclamat numeroase şi grave nereguli, iar comuniştii intenţionează să conteste rezultatele la Curtea Supremă. Pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, şeful statului rus a candidat pentru Parlament. Scrutinul a devenit astfel un referendum asupra politicii lui Vladimir Putin şi un test al popularităţii sale. Preşedintele n-a mai aşteptat închiderea urnelor şi a sărbătorit victoria cu soţia, la un restaurant.

Comuniştii şi-au păstrat locul doi, cu peste 11 procente, însă şeful partidului susţine că alegerile au fost fraudate. ?Pe vremea lui Elţîn, aveau numai două metode de manipulare a votului, intimidarea şi măsluirea proceselor verbale, dar acum au născocit cel puţin 18 metode să-i înşele pe oameni, ca să-i voteze?, a declarat Ghennadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Federaţia Rusă.

Doar două partide au mai trecut pragul de şapte la sută, ultra-naţionaliştii lui Vladimir Jirinovski şi o altă formaţiune loială lui Putin, "Rusia Dreaptă".

"Opoziţia democratică" a fost pur şi simplu zdrobită. Partidele liberale au mai puţin de două procente, iar noua alianţă a lui Gary Kasparov nici nu s-a putut înregistra pentru alegeri. Rusia a devenit o formă blândă de dictatură a unui singur partid, în care auzim din partea puterii discursuri total nebuneşti, într-un stil care îmi aminteşte nu de vremurile lui Brejnev, ci de epoca lui Stalin, a apreciat liderul opoziţiei Gary Kasparov, fostul campion mondial de şah.

După două mandate, Putin nu mai poate candida la alegerile prezidenţiale de la 2 martie. În cercurile politice se vorbeşte despre proclamarea sa ca "lider naţional", într-o formă încă nedefinită.

În absenţa observatorilor străini, organizaţiile neguvernamentale au raportat sute de infracţiuni grosolane: folosirea excesivă a urnelor mobile şi a votării prin delegaţie, voturi multiple şi presiuni diverse.

Chiar şi învingătorii recunosc unele nereguli. ?Bineînţeles că au fost nereguli, dar întrebarea importantă este: au avut efect asupra rezultatelor finale? Bineînţeles că nu?, spune preşedintele Dumei, Boris Grîzlov, lider al "Rusiei Unite".

Statele Unite au cerut Moscovei să ancheteze acuzaţiile de fraudă, iar Comisia Electorală a promis că toate sesizările vor fi "studiate în amănunt".

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close