Antena 3 CNN Externe Pe picior de război. Turcia a trimis avioane de luptă la graniţa cu Irakul

Pe picior de război. Turcia a trimis avioane de luptă la graniţa cu Irakul

Pe picior de război. Turcia a trimis avioane de luptă la graniţa cu Irakul
27 Oct 2007   •   09:15

Un război în nordul Irakului pare tot mai posibil. Turcia a trimis vineri noapte, la graniţa cu ţara vecină, câteva elicoptere şi avioane de luptă, pregătite să-i atace pe rebelii kurzi. Ankara este hotărâtă să anihileze separatiştii, în ciuda comunităţii internaţionale, care a avertizat că un război în regiune ar destabiliza şi mai mult Irakul.

Elicopterele şi avioanele de luptă au aterizat în toiul nopţii la baza aeriană de la Diyarbakir, în sud-estul Turciei. Agenţia turcă de ştiri, Anatolia a anunţat că elicopterele au deschis deja focul asupra poziţiilor ocupate de kurzi. Ankara a cerut vineri autorităţilor irakiene să ia măsuri împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului. Oficialii turci au prezentat o listă cu numele mai multor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan pe care irakienii ar fi trebuit să îi predea Ankarei, în schimbul păcii în regiune.

Irakienii au refuzat însă această cerere, iar situaţia a devenit şi mai tensionată. Ankara este acum şi mai hotărâtă să nu mai tolereze acţiunile teroriste ale separatiştior kurzi, iar premierul turc a anunţat că va trimite avioane în ţara vecină. Avioanele au fost într-adevăr trimise, dar s-au oprit deocamdată în apropierea graniţei cu Irakul. Populaţia turcă şi Parlamentul de la Ankara sprijină o eventuală acţiune militară.

Guvernul turc amână încă incursiunea din cauza opoziţiei venite din partea comunităţii internaţionale. O decizie finală ar putea fi luată zilele următoare, după vizita premierului Tayyip Erdogan în Statele Unite.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close