Antena 3 CNN Externe Peru. Protestele au paralizat întreaga ţară

Peru. Protestele au paralizat întreaga ţară

Peru. Protestele au paralizat întreaga ţară
17 Iul 2007   •   11:20

Mii de oameni din toate oraşele mari ale ţării au intrat în grevă săptămâna trecută, paralizând orice activitate în Peru. Protestele s-au îndreptat împotriva preşedintelui Alan Garcia şi a guvernului. 3 oameni au murit şi mulţi au fost arestaţi în coliziunile dintre poliţişti şi protestanţi. Cea mai mare demonstraţie de când Garcia a devenit preşedintele ţării, a început ca grevă naţională indusă de sindicalişti de stânga din educaţie, cărora li s-au alăturat sindicalişti din construcţii, agricultură şi minerit.

Numai în centrul Limei autorităţile au arestat peste 100 de lideri sindicali, în urma conflictelor violente dintre poliţie şi protestatari. În regiunea sudică Puno, protestatarii au devastat un aeroport şi o gară. Luptele din ţară au înregistrat 3 morţi până acum.

Un turist aflat în drum spre Machu Picchu a fost asaltat cu pietre, iar protestanţii din învăţământ au încercat să arunce cu ouă şi roşii asupra preşedintelui Garcia şi s-au luat la bătaie cu suporterii acestuia. Câţiva poliţişti au fost luat ostatici de către grevişti, dar au fost eliberaţi în aceeaşi zi.

Protestanţii se opun promulgării unei noi legi care îi obligă să dea examene de specializare, aceste teste făcând parte din programul de reformă în educaţie promovat de guvern. Greviştii se tem că vor pica testele şi îşi vor pierde locurile de muncă. Preşedintele Garcia ar fi provocat reacţia violentă a protestanţilor, aducând o serie de injurii liderilor sindicali din învăţământ, pe care i-a clasat ca extremişti de stânga.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că preşedintele nu şi-a îndeplinit promisiunile făcute în campanie legate de creşterea nivelului de trai şi de condiţiile de muncă, în ciuda creşterii economice.

Antena3.ro

Citiţi articolul pe BBC News

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close