Antena 3 CNN Externe Pesimism în privinţa Tratului Constituţional

Pesimism în privinţa Tratului Constituţional

Pesimism în privinţa Tratului Constituţional
22 Iun 2007   •   09:18

Liderii europeni sunt pesimişti în ceea ce priveşte încheierea unui acord asupra Tratatului constituţional, la summit-ul ce se desfăşoară la Bruxelles. Demnitarii îşi menţin poziţia referitoare la necesitatea unui nou Tratat pentru blocul celor 27, însă declară că este prea devreme pentru a se ajunge la o înţelegere în acest sens. Şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană au avut joi o primă rundă de discuţii preliminare cu privire la forma finală a noului Tratat.

După 5 ore de convorbiri, cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu poate spune cu siguranţă dacă liderii din cadrul blocului comunitar vor ajunge la o înţelegere.
Merkel a precizat totuşi că discuţiile preliminare au arătat că toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar doresc să ajungă la un acord. La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a cerut încă o dată Poloniei să nu îşi afecteze imaginea de stat membru al Uniunii.

Marea Britanie, prin premierul Tony Blair, şi-a anunţat intenţia de a semna documentul doar dacă sunt îndeplinite anumite condiţii. De altfel, Marea Britanie, Polonia, Olanda şi Cehia sunt statele care par cel mai greu de convins să accepte un compromis.

România are la summit-ul de la Bruxelles, echipa completă : preşedinte, premier şi ministru de Externe. Participăm în premieră ca membru la un summit de o asemenea anvergură. Reprezentanţii noştri se pronunţă în favoarea unei soluţii de compromis în privinţa defunctei Constituţii, care se doreşte înlocuită cu un Tratat al Uniunii.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close