Antena 3 CNN Externe Planul SECRET al japonezilor. Fukushima putea să transforme Tokyo într-un oraş pustiu

Planul SECRET al japonezilor. Fukushima putea să transforme Tokyo într-un oraş pustiu

Planul SECRET al japonezilor. Fukushima putea să transforme Tokyo într-un oraş pustiu
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Ian 2012   •   09:38
Autorităţile japoneze aveau un plan de evacuare a milioanelor de locuitori din Tokyo în 2011, în timpul celei mai grave crize nucleare din ţară. Planul a fost însă ţinut secret pentru a evita panica în cea mai aglomerată zonă urbană din lume, informează The Independent, în ediţia electronică.

Premierul nipon a primit raportul de 15 pagini întocmit de Comisia pentru Energie Atomică din Japonia, la două săptămâni după cutremurul din martie.

În cazul în care situaţia ar fi scăpat de sub control, ar fi fost trimise ordine de evacuare obligatorie sau voluntară pentru persoanele care locuiesc pe o rază de 250 de kilometri în jurul centralei avariate. Asta includea şi zona metropolitană a capitalei Tokyo, unde locuiesc aproximativ 30 de milioane de persoane.



Directiva ar fi acoperit câteva oraşe mari situate la nord şi la vest de centrală, inclusiv Sendai. Potrivit raportului, unele zone vor fi contaminate timp de "câteva decenii".

Guvernul condus de Naoto Kan a insistat în martie şi aprilie că această criză nucleară este sub control şi a ignorat apelurile de a extinde zona de evacuare.

D
upă ce a renunţat la funcţie, premierul a recunoscut însă, într-un interviu, că se temea că dezastrul de la Fukushima va lăsa capitala nelocuibilă şi că evacuarea ei ar fi fost "imposibilă".

Oficialii guvernamentali au recunoscut recent că datele despre zona spre care s-au îndreptat radiaţiile au fost ascunse publicului japonez timp de zece zile.




×
Subiecte în articol: Fukushima japonia
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close