Antena 3 CNN Externe Polonia confirmă existenţa închisorilor secrete CIA

Polonia confirmă existenţa închisorilor secrete CIA

Polonia confirmă existenţa închisorilor secrete CIA
06 Apr 2012   •   13:54

Autorităţile poloneze au confirmat implicarea, alături de CIA, într-un proiect ultra-secret, care viza construirea unui centru de detenţie şi în care au fost închişi mai mulţi suspecţi bănuiţi că ar avea legături cu celule teroriste, anunţă Hispan TV.

De-a lungul anilor, atât Statele Unite cât şi Polonia au negat existenţa unor astfel de locaţii, în Europa Centrală şi de Est, în care erau interogate persoanele suspecte de activităţi teroriste între 2002 şi 2003.

După o dezbatere politică, prim-ministrul polonez, Donald Task, a declarat că fostul şef al serviciilor secrete statale, Zbigniew Siemiatkowski, este acuzat pentru construcţia unui penitenciar secret CIA, într-o bază militară din nordul Poloniei.
Lui Siemiatkowski i se mai impută încalcarea legislaţiei internaţionale prin “lipsire ilegală de libertate” şi “pedepse corporale” aplicate deţinuţilor din închisorile unde erau aduşi suspecţii din Afganistan.

"Polonia a devenit o victimă politică din cauza scurgerilor de informaţii americane legate de programul secret de investigaţii. Ţara noastră este o ţară democratică, unde legile naţionale şi internaţionale trebuie să fie respectate", a mai precizat Task.

Administraţia fostului preşedinte american, George W. Bush, şi mai mulţi oficiali de rang înalt de la washington, au recunoscut amplasarea unor închisori secrete pe teritoriul unor state aliate.

Parlamentul European a început elaborarea unui raport privind presupusa existenţă a închisorilor secrete CIA în Polonia, Lituania şi România. Raportul va fi întocmit de Comisia pentru libertăţi, justiţie şi afaceri interne şi va fi aprobat în septembrie.

×
Subiecte în articol: Polonia CIA
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close