Poluarea ucide mai mulţi europeni decât accidentele de maşină

11 Oct 2007   •   07:20
Poluarea ucide mai mulţi europeni decât accidentele de maşină
Un studiu întocmit de experţii Agenţiei Europene pentru Mediu arată că poluarea ucide mai mulţi oameni decât accidentele de maşină. Specialiştii susţin că situaţia s-ar putea înrăutăţi, dacă nu vor fi luate măsuri urgente. Potrivit documentului, poluarea a micşorat cu un an speranţa de viaţă a zeci de milioane de oameni din mai multe state europene. Sute de mii de morţi premature se înregistrează anual, din această cauză.

Specialiştii mai susţin că peste 100 de milioane de oameni din 53 de state nu au acces la apă potabilă, problemă care este şi mai gravă în zonele rurale. Experţii europeni avertizează că nivelul ridicat al poluării aerului ar putea reduce speranţa de viaţă cu până la 2 ani în state ca Belgia, Olanda, nordul Italiei, precum şi în regiuni din Polonia şi Ungaria.

Numărul europenilor afectaţi este de peste 800 de milioane. "Pierderea de vieţi omeneşti este cu mult mai mare decât cea provocată de accidentele rutiere", se mai menţionează în document. Agenţia europeană avertizează că trebuie luate urgent măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi a apei.

Antena 3

x close