Antena 3 CNN Externe Premierul Gyurcsany atacă Garda Ungară

Premierul Gyurcsany atacă Garda Ungară

Premierul Gyurcsany atacă Garda Ungară
30 Aug 2007   •   11:00

Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a lansat miercuri un apel la ofensivă împotriva ideologiilor de extremă-dreapta. Şeful guvernului de la Budapesta a luat această iniţiativă în urma formării grupării paramilitare Garda Ungară, de către partidul de extremă dreapta Jobbik. Ferenc Gyurcsany a declarat că Executivul său va folosi toate mijloacele constituţionale de care dispune pentru a contracara extinderea ideologiei şi mişcărilor de extremă-dreapta. ?Fasciştii îşi adună forţele. Nu bat la uşă, ei sunt aici, printre noi?, a avertizat premierul.

Declaraţiile premierului sunt o reacţie la înfiinţarea grupării paramilitare Garda Ungară, de către formaţiunea de extremă-dreaptă Jobbik, cunoscută pentru luările de poziţie împotriva rromilor, evreilor sau minorităţilor sexuale. În cadrul ceremoniei de inaugurare, care a avut loc sâmbătă, a fost arborat drapelul regimului pronazist ungar din timpul celui de-al doilea război mondial.

Şeful guvernului de la Budapesta îi consideră responsabili de astfel de manifestări pe politicienii de dreapta, care nu au condamnat ferm grupările de extremă-dreapta, ba chiar au format alianţe cu acestea.

Cel mai mare partid de dreapta, Fidesz, al fostului premier Viktor Orban, a încheiat o alianţă cu Jobbik în mai multe municipalităţi. Un purtător de cuvânt al Fidesz a luat chiar cuvântul, la ceremonia de inaugurare a Gărzii Ungare.

Organizaţiile evreieşti din Europa şi Statele Unite, dar şi asociaţiile pentru apărarea drepturilor rromilor au cerut autorităţilor de la Budapesta să interzică Garda Ungară.

Antena 3

×
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close