Antena 3 CNN Externe Presa germană: UE ar trebui să-i arate României uşa

Presa germană: UE ar trebui să-i arate României uşa

Presa germană: UE ar trebui să-i arate României uşa
29 Iun 2007   •   11:39

Presa britanică a continuat şi în ediţiile electronice de vineri să comenteze în termeni duri raportul de monitorizare pentru România şi Bulgaria prezentat de Comisia Europeană. Publicaţia „Financial Times” a remarcat faptul că oficialii europeni nu au profitat de şansa de a critica România şi Bulgaria pentru ritmul lent al luptei anticorupţie şi să impună sancţiuni celor două ţări. Nici presa germană nu s-a lăsat mai prejos. Unele ziare germane se întreabă dacă nu cumva celor două state li s-a permis să adere prea devreme. „Ar fi mai bine dacă cineva le-ar putea indica statelor uşa, în cazul în care nu respectă regulile. În acest caz, puterea magică exercitată de apartenenţa la Uniune ar funcţiona şi după aderare”, apreciază publicaţia Der Spiegel.

Uniunea Europeană se găseşte în situaţia de a nu mai putea face nimic în legătură cu eşecul României şi Bulgariei de a implementa reformele anticorupţie pe care au dat asigurări că le vor adopta înainte de aderare”, se menţionează în articolul din „Financial Times”. Publicaţia adaugă faptul că Bruxelles-ul a avut şansa să critice cele două state şi să le impună sancţiuni, dar că tonul raportului a fost atenuat sub presiunea comisarilor noilor state comunitare şi chiar a comisarului pentru Justiţie, Franco Frattini.

„Adevărul stânjenitor este că Uniunea a ştiut de la bun început că România şi Bulgaria nu vor fi pregătite să adere în 2007”, susţine publicaţia, care adaugă că oficialii europeni nu trebuie să îşi facă iluzii că cele două ţări vor recupera decalajul într-un an. Şi presa germană comentează critic evoluţia României şi a Bulgariei. „Cele două ţări au fost avertizate de Comisia Europeană să intensifice eforturile în domeniul justiţiei”, susţine publicaţia Der Spiegel, în ediţia electronică.

Jurnaliştii menţionează părerile unor analişti germani, care se întreabă dacă nu cumva celor două ţări li s-a permis să adere prea devreme „şi dacă nu e prea târziu pentru a le da afară”. Potrivit unui alt cotidian german, „nimic nu a accelerat procesul de reformă în Europa Centrală şi de Est mai mult decât proiectul de stat membru al Uniunii Europene”.

Antena 3

×
Parteneri
Drogurile - bomboane cu care traficanții vânează copiii
x close