Antena 3 CNN Externe Presa străină: România scapă de clauza de salvgardare

Presa străină: România scapă de clauza de salvgardare

Presa străină: România scapă de clauza de salvgardare
25 Iun 2007   •   17:15
Jurnaliştii străini au reuşit să intre în posesia unei schiţe a raportului pe care-l aşteptăm miercuri, de la Bruxelles, potrivit căreia România scapă de clauza de salvgardare pe justiţie. Conform presei, raportul va sublinia progresele României după aderare, în reforma justiţiei. În text sunt enumerate progresele făcute de Consiliul Suprem al Magistraturii, dar oficialii de la Bruxelles îşi exprimă îngrijorarea cu privire la Agenţia Naţională de Integritate.

Varianta finală a raportului va fi pusă la punct abia în ziua prezentării, pe 27 iunie. În schiţa raportului se afirmă că România a continuat să facă progrese, în cele 6 luni de după aderare, şi că dacă ţara noastră continuă să îşi urmeze eforturile în mod coerent, nu ar fi potrivit să fie evocată clauza de salvgardare din Tratatul de Aderare.

Raportul are un plus - funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi un minus - Legea ANI. Documentul subliniază că toate măsurile planului de acţiune ale Consiliului Superior al Magistraturii au fost puse în practică. În plus, se menţionează primele rezultate notabile în privinţa stabilirii unei jurisprudenţe coerente. În ce priveşte Agenţia Naţională de Integritate, raportul remarcă faptul că există îngrijorări în privinţa independenţei sale şi a eficienţei în unele investigaţii.

Comisia Europeană susţine, în schiţa de raport, că în România continuă să lipsească o strategie globală anti-corupţie, bazată pe o evaluare a riscurilor, în privinţa celor mai vulnerabile sectoare ale administraţiei locale. Conform mecanismului de Verificare şi Cooperare, Comisia Europeană redactează, la fiecare şase luni, un raport pe tema progreselor din justiţie pentru cele două state nou intrate în UE la 1 ianuarie.

Primul dintre ele, şi cel mai aşteptat, va fi cel pe care Comisia trebuie să-l prezinte până la 31 iunie. Următorul nou raport detaliat va fi pregătit pentru mijlocul lui 2008. România va trebui să-şi prezinte informaţiile necesare pentru noul raport până cel mai târziu pe 31 martie anul viitor.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close