Antena 3 CNN Externe Noi probleme pentru regina Elisabeta a II-a. Suverana Marii Britanii nu va reveni la Londra pentru numirea noului premier britanic

Noi probleme pentru regina Elisabeta a II-a. Suverana Marii Britanii nu va reveni la Londra pentru numirea noului premier britanic

Regina Elisabeta a II-a îl va primi pe următorul prim-ministru al Marii Britanii la Castelul Balmoral, și nu la Palatul Buckingham, cum se întâmpla până acum.

Noi probleme pentru regina Elisabeta a II-a. Suverana Marii Britanii nu va reveni la Londra pentru numirea noului premier britanic
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Aug 2022   •   15:00

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat că Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, nu va face călătoria de 1.000 de mile dus-întors din Scoția.

Decizia reprezintă o premieră istorică în domnia de 70 de ani a suveranei Marii Britanii, consemnează CNN.

Numirea unui nou prim-ministru este una dintre principalele responsabilități ceremoniale ale Reginei, în calitate de șef de stat.

Alte responsabilități se referă la deschiderea Parlamentului și la semnarea legilor parlamentare.

Regina a lipsit și de la deschiderea Parlamentului

În luna mai, prinții Charles și William au fost în centrul atenției atunci când moștenitorul tronului Marii Britanii a citit, în numele mamei sale, agenda legislativă a guvernului pentru anul următor.

A fost pentru prima dată când regina a lipsit de la acest eveniment în 59 de ani.

Palatul regal a invocat "probleme episodice de mobilitate" ale suveranei, refuzând să divulge mai multe detalii.

Problemele de sănătate ale reginei durează de aproape un an, de la spitalizarea din octombrie anul trecut, și au împiedicat-o pe Elisabeta a II-a să participe inclusiv la sărbătorirea Jubileului de Platină din iunie.

Ceremonia de săptămâna viitoare va marca prima dată când un prim-ministru va fi numit în afara Palatului Buckingham, în cele șapte decenii de când regina se află pe tron.

Luni se va afla numele noului prim-ministru britanic

Actualul premier în exercițiu, Boris Johnson, a demisionat din funcția de lider al Partidului Conservator la începutul lunii iulie, după luni de scandaluri care au zguduit guvernul și au dus la zeci de demisii ale miniștrilor.

Demisia sa a declanșat o competiție pentru conducerea formațiunii politice, ultimii rămași în cursă fiind ministrul de externe Liz Truss și fostul cancelar Rishi Sunak.

Cei doi și-au petrecut vara încercând să câștige încrederea celor 160.000 de membri de rând ai partidului.

Rezultatul acestui vot va fi anunțat luni.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close