Antena 3 CNN Externe Procuror spaniol: Rusia este un "stat mafiot". Politicienii sunt mână în mână cu crima organizată

Procuror spaniol: Rusia este un "stat mafiot". Politicienii sunt mână în mână cu crima organizată

Procuror spaniol: Rusia este un "stat mafiot". Politicienii sunt mână în mână cu crima organizată
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
02 Dec 2010   •   10:30

Şirul de declaraţii şocante scoase la lumină de WikiLeaks continuă. Rusia a fost clasificată de un procuror spaniol drept un „stat aproape mafiot” a cărui clasă politică este mână în mână cu crima organizată. Documentul care consemnează declaraţia oficialului spaniol datează din luna februarie a anului 2006, informează AFP.

Procurorul Jose Gonzalez, care anchetează de mai bine de zece ani crima organizată rusă, "consideră că nu se poate face o diferenţă între activităţile Guvernului (rus) şi grupările de crimă organizată".

În plus, oficialul spaniol s-a declarat de acord cu opozantul rus Aleksandr Litvinenko, asasinat la Londra în noiembrie 2006, potrivit căruia otrăvirea sa cu poloniu 210, o substanţă extrem de radioactivă, a fost o acţiune a serviciilor ruse de informaţii şi securitate. Procurorul a mai declarat că serviciile secrete ruse sunt  "proprietarii crimei organizate".

"Unele partide politice din Rusia acţionează mână în mână cu crima organizată", a mai precizat procurorul, potrivit acestei note. Oficialul spaniol a mai explicat că „Partidul liberal-democrat a fost creat de KGB şi succesorul său SVR şi din el fac parte numeroşi criminali înrăiţi".

De asemenea, procurorul spaniol susţine că există "legături dovedite între partidele politice ruseşti, crima organizată şi traficul de arme". El este convins şi că, în spatele scandalului cargoului Artic Sea, suspectat că a transportat arme Iranului în 2009, se află oficiali din serviciile de informaţii ruse.

Mafia rusă nu guvernează numai statul rus, ci aproape tot Belarusul şi Cecenia, execitând "un control enorm" asupra unor sectoare vitale ale economiei internaţionale, precum cel al aluminiului, se mai arată în documentul publicat de WikiLeaks.


 

×
Subiecte în articol: wikileaks Rusia mafia
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close