Antena 3 CNN Externe Profesorii bulgari au ajuns la un acord cu Guvernul

Profesorii bulgari au ajuns la un acord cu Guvernul

Profesorii bulgari au ajuns la un acord cu Guvernul
27 Oct 2007   •   13:52

Guvernul bulgar şi sindicatele au reuşit să ajungă la un acord cu privire la disputa salarială din cauza căreia profesorii s-au aflat în grevă timp de cinci săptămâni. La capătul unor negocieri care au durat peste patru ore, sindicatele au acceptat o creştere de 80 de leva pentru angajaţii din sistemul educaţional, începând de la 1 noiembrie, ceea ce înseamnă o mărire cu 22,5% a salariului mediu pentru profesori. Aceştia vor avea 524 de leva, iar personalul nedidactic, 283 de leva.

Sindicaliştii au mai cerut o creştere cu 24% a salariilor pentru personalul didactic şi nedidactic începând cu 1 iulie 2008, precum şi alocarea a 4,22% din Produsul Intern Brut pentru sectorul educaţiei în bugetul pentru anul viitor.Cele două părţi au ajuns la un acord atât cu premierul socialist Serghei Stanişev, cât şi cu preşedintele Gheorghi Părvanov, care s-a implicat în mod activ pentru încheierea grevei înaintea alegerilor locale programate să aibă loc duminică.

Se aşteaptă ca luni profesorii din toate zonele ţării să-şi dea acordul cu privire la cele stabilite în cadrul negocierilor, iar elevii să-şi reia cursurile chiar din aceeaşi zi. Rămâne de stabilit modalitatea prin care ei vor recupera orele neefectuate.

Rompres

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close