Antena 3 CNN Externe "Prostiile alea sunt încă acolo!". Bombe nucleare americane sunt stocate în Olanda

"Prostiile alea sunt încă acolo!". Bombe nucleare americane sunt stocate în Olanda

"Prostiile alea sunt încă acolo!". Bombe nucleare americane sunt stocate în Olanda
10 Iun 2013   •   17:44

22 de focoase nucleare americane se află încă în facilităţi din Olanda, a declarat fostul premier olandez, Ruud Lubbers, pentru un post TV. În 2009, WikiLeaks dezvăluia informaţia, iar declaraţia lui Lubbers vine să confirme această ipoteză.

Lubbers, care a deţinut prima poziţie pe scena politică olandeză în perioada 1982-1994, spune că armele nucleare sunt stocate în subteran, în buncăre special amenajate din baza aeriană Volkel.

"Nici nu mă gândeam vreodată că prostiile alea ar fi tot acolo şi în 2013", a spus el într-un interviu realizat pentru un documentar semnat National Geographic. El a precizat că, din punctul său de vedere şi al cunoştinţelor sale militaro-strategice, păstrarea acestui arsenal nuclear este "cu totul lipsită de sens".

Armata din Ţara Lalelor s-a abţinut până acum să comenteze remarcile fostului premier, cu toate că prezenţa armelor nucleare pe tărâm olandez face, de mai multă vreme, obiectul unor dezbateri publice.

În 2009, WikiLeaks a scos la iveală un raport militar american, în care se vorbea despre focoasele nucleare adăpostite în buncăre subterane din Olanda, aflate aici încă din 1960, atunci când lumea întreagă se confrunta cu Criza Rachetelor din Cuba.

Conform unor surse neoficiale, peste 200 de rachete cu potenţial nuclear au fost amplasate de-a lungul continentului european, în Belgia, Germania, Turcia şi Olanda.
La vremea dezvăluirilor WikiLeaks, atât politicienii din UE, cât şi cei din SUA, au condamnat publicarea acestor date secrete şi au considerat această acţiune ca fiind o "manevră ilegală şi extrem de periculoasă".

×
Subiecte în articol: wikileaks
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close