Antena 3 CNN Externe Raportul de ţară va critica România

Raportul de ţară va critica România

Raportul de ţară va critica România
26 Iun 2007   •   10:59

Doar o zi a rămas până la raportul de ţară pe care-l aşteptăm de la Bruxelles. Raportul nu e gata, dar jurnaliştii străini spun că acesta conţine critici la adresa României şi Bulgariei. Potrivit agenţiei Reuters, Comisia Europeană va critica şi Sofia şi Bucureştiul pentru eşecul reformelor în justiţiei şi va atrage atenţia că nu există o strategie coerentă în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Raportul care va fi prezentat miercuri evaluează stadiul reformelor în cele două ţări, la 6 luni după aderarea la Uniuena Europeană. Jurnaliştii de la Reuters scriu că trei dintre comisarii europeni: Leonard Orban, reprezentantul României în executivul european, Meglena Kuneva, comisarul bulgar, şi comisarul pentru justiţie, Franco Frattini, nu sunt de acord cu anumite aspecte din schiţa raportului întocmit de Comisia Europeană.

Nemulţumirile celor trei sunt legate de progresele înregistrate de România şi Bulgaria în sectorul justiţiei. Potrivit Reuters, comisarul pentru justiţie Franco Frattini nu este de acord cu anumite critici adresate Bulgariei şi a cerut adoptarea unui ton moderat. Însă dincolo de critici mai sunt şi laude.

?Raportul arată înregistrarea unor progrese într-o serie de domenii, în special în cel al justiţiei în Bulgaria, prin adoptarea unui amendament care garantează independenţa sistemului judiciar. Ambele state şi-au reformat sistemul justiţiei şi au adoptat legi pentru înfiinţarea unor instituţii care să coordoneze lupta împotriva corupţiei, potrivit cererilor UE?, scrie Reuters.

Jurnaliştii citează anumiţi oficiali europeni şi anunţă că executivul european nu va aplica sancţiuni împotriva celor două ţări care au aderat la Uniunea Europeană în ianuarie, considerând că este prea devreme la doar şase luni după data integrării. Pentru prima dată, raportul Comisiei Europene va cuprinde o serie de indicatori în cadrul fiecărui obiectiv privind măsurile specifice care se impun.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close