Antena 3 CNN Externe Război în Israel, ziua 40 | Șefa UNICEF a fost rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

Război în Israel, ziua 40 | Șefa UNICEF a fost rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza

Război în Israel, ziua 40 | Directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, a fost rănită într-un accident de maşină în Egipt, în timp ce se deplasa spre Fâşia Gaza, şi a fost nevoită să-şi amâne o vizită în Israel din cauza rănilor suferite, a declarat miercuri, 15 noiembrie, un purtător de cuvânt al UNICEF.

de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2023   •   22:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Armata israeliană afirmă că a găsit muniţie, arme şi echipamente militare în spitalul Al-Shifa
  • Șefa UNICEF, rănită într-un accident de mașină, în timp ce se deplasa spre Fâșia Gaza
  • Un grup de bolnavi de cancer din Fâşia Gaza va fi transferat în Turcia
  • Armata israeliană s-ar fi retras din spitalul Al-Shifa
  • Premierul spaniol cere Israelului să înceteze ''uciderea oarbă a palestinienilor'' în Gaza
  • Premierul Benjamin Netanyahu către soldații de la Zikim: "Nu există loc în Gaza la care să nu putem ajunge"
  • Ofensiva din Gaza nu va înceta până când gruparea Hamas nu va fi distrusă, anunţă ministrul apărării israelian
  • O aeronavă cargo cu ajutoare pentru Fâșia Gaza a decolat de pe Otopeni
  • Primul transport de combustibil de la începutul războiului a intrat în Gaza
  • Erdogan îi amenință pe coloniștii israelieni din Cisiordania și îi cere lui Netanyahu să spună dacă are arme nucleare
  • IDF: Armata israeliană continuă operațiunile în spitalul Al-Shifa
  • Oficiali din domeniul apărării: Israelul va permite intrarea combustibilului în Gaza
  • Armata israeliană a intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza
  • Armata israeliană anunță că a preluat controlul asupra unei tabere de refugiați din Gaza
  • Joe Biden, mesaj pentru ostaticii americani: "Rezistați, venim după voi"
  • România trimite un avion cu ajutoare pentru civilii aflați în Fâșia Gaza
  • Armata israeliană a ocupat locuința guvernatorului din Gaza
  • Israelul anunţă că Hamas a pierdut controlul auspra nordului Fâşiei Gaza
  • Un grup de 17 persoane, români și membri de familie ai acestora, evacuate din Fâșia Gaza în Egipt

Update 22:30 Armata israeliană a anunţat miercuri că a găsit "muniţie, arme şi echipamente militare" ale Hamas în spitalul Al-Shifa din Gaza, unde a efectuat în cursul zilei o "operaţiune ţintită", susţinând că gruparea islamistă palestiniană îl foloseşte drept centru strategic şi dispune de o infrastructură de tuneluri sub clădiri, relatează Reuters şi AFP.

"Avem dovada că spitalul era folosit în scopuri militare şi teroriste, contrar legilor internaţionale", a declarat presei purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari.

Simultan, armata israeliană a difuzat un video despre care afirmă că arată unele din materialele descoperite într-o clădire neprecizată din cadrul vastului complex spitalicesc, inclusiv arme automate, grenade şi muniţie.

Ministerul sănătăţii al Hamas a afirmat în schimb că armata israeliană "nu a găsit nici arme, nici echipamente" militare la spitalul respectiv, precizând că "nu autorizează" prezenţa armelor în facilităţile sale.

Mişcarea islamistă a respins anunţul israelian ca fiind "minciuni şi propagandă ieftină".

Update 21:00 Directoarea executivă a UNICEF, Catherine Russell, a fost rănită într-un accident de maşină în Egipt, în timp ce se deplasa spre Fâşia Gaza, şi a fost nevoită să-şi amâne o vizită în Israel din cauza rănilor suferite, a declarat miercuri, 15 noiembrie, un purtător de cuvânt al UNICEF, citat de Reuters.

”În timp ce se afla în drum spre Rafah, credem că maşina a lovit sau a încercat să evite o groapă mare, ceea ce a făcut ca maşina să treacă peste un şanţ adânc şi să se răstoarne pe o parte”, a declarat Kurtis Cooper, şeful departamentului de presă al UNICEF, care a precizat că accidentul a avut loc marți.Russell ”a suferit contuzii semnificative şi are un disconfort destul de mare, dar rănile sale nu sunt considerate grave”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a precizat că Russell şi-a continuat vizita în Gaza, iar apoi medicii au stabilit că are nevoie de îngrijiri suplimentare, aşa că şi-a amânat restul vizitei sale în regiune, care includea şi Israelul, unde spera să se întâlnească cu familiile copiilor răpiţi.

Update 20:00 Un grup de bolnavi de cancer care au putut trece din Fâşia Gaza în Egipt vor fi transferaţi în Turcia, a anunţat miercuri seara ministrul sănătăţii turc, informează AFP.

"Douăzeci şi şase de pacienţi bolnavi de cancer din Gaza au trecut postul de frontieră de la Rafah. Noi am prevăzut să-i aducem pe aceşti 26 de pacienţi în Turcia astăzi", a afirmat în faţa unor jurnalişti ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, care s-a deplasat în Egipt pentru discuţii asupra transportului de ajutor umanitar în Gaza.

În total 39 de persoane, dintre care 13 însoţitori ai pacienţilor, vor fi transferate în Turcia datorită "unei coordonări între Turcia, Egipt şi Israel", a afirmat ministrul.

Update 19:00 Corespondenţi ai Agenţiei France-Presse (AFP) şi ai agenţiei palestiniene de ştiri WAFA au afirmat miercuri seara că soldaţii şi tancurile israeliene s-au retras din spitalul Al-Shifa din Gaza. Potrivit acestora, forţele israeliene s-au repoziţionat în jurul imensului complex spitalicesc, pe care Israelul acuză Hamas că îl foloseşte drept bază militară, relatează Le Monde.

Agenţia palestiniană a adăugat că, potrivit corespondentului său, armata israeliană a amplasat camere de recunoaştere facială în curtea spitalului. Potrivit aceleiaşi surse, IDF (forţele de apărare ale Israelului - n.r.) a arestat, de asemenea, mai multe persoane care s-au refugiat în Al-Shifa.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Update 18:00 Premierul spaniol Pedro Sanchez a cerut miercuri Israelului să înceteze "uciderea oarbă a palestinienilor" în Gaza, în discursul său de învestitură susţinut în faţa Camerei Deputaţilor de la Madrid, unde a promis că în noul său mandat de premier va acţiona în Europa pentru ca Palestina să fie recunoscută ca stat, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Cerem Israelului o încetare imediată a focului în Gaza şi respectarea strictă a dreptului umanitar internaţional care astăzi în mod clar nu este respectat", a spus premierul socialist spaniol.

"Pentru a nu exista confuzii, suntem alături de Israel în respingerea şi răspunsul faţă de atacul terorist pe care această ţară l-a suferit în luna octombrie" şi "cerem eliberarea imediată a ostaticilor" răpiţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas după atacul din 7 octombrie, a adăugat Sanchez. "Dar, la fel de clar, respingem uciderea oarbă a palestinienilor în Gaza şi în Cisiordania", a precizat el.

Update 17:00 Premierul Benjamin Netanyahu către soldații de la Zikim: "Nu există loc în Gaza la care să nu putem ajunge. Nu există ascunzători. Nu există adăpost sau refugiu pentru criminalii Hamas".

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vizitat astăzi (miercuri, 15 noiembrie 2023) baza de antrenament a Comandamentului Frontului Intern al FDI pentru Brigada de salvare și instrucție de la Zikim, unde a fost informat cu privire la bătălia eroică care a avut loc în mai multe locații simultan sâmbătă, 7 octombrie. Prim-ministrul a fost informat de către comandantul brigăzii, colonelul Elad Edri, comandantul bazei de instruire, locotenent-colonelul Dan Harush, și de către luptătorii brigăzii despre eroismul soldaților, inclusiv al celor șapte care au căzut în luptă.

De asemenea, premierul Netanyahu a fost informat cu privire la activitatea brigăzii, atât în perioadele de rutină, cât și în timpul Războiului Săbiilor de Fier.

Premierul Netanyahu în fața soldaților [tradus din ebraică]:

"Mă aflu aici, la baza Zikim, alături de instructorii de stat major și de recruții care au luptat eroic aici împotriva teroriștilor care au venit să-i ucidă și care au făcut o muncă fantastică aici. Ron și-a păstrat calmul chiar dacă a primit un glonț în cap, dar totul este bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Comandanții care au condus bătălia aici, din păcate mai mulți dintre camarazii lor au căzut, dar ei au făcut treabă și au salvat mulți - mobilizându-se, citind bătălia și luând cu asalt teroriștii. Aici a avut loc o mare acțiune.

Acest lucru reflectă spiritul nostru, al soldaților noștri - nu numai în bătălia pentru a-i opri, ci și în asaltul terestru care are loc acum în Gaza.

Vă amintiți că ni s-a spus să nu avansăm în Gaza? Noi am avansat. Ne-au spus să nu ajungem la periferia orașului Gaza? Am ajuns la ele. Ne-au spus să nu intrăm în Shifa - am intrat. În acest spirit, spunem ceva simplu: Nu există niciun loc în Gaza în care să nu putem ajunge. Nu există ascunzători. Nu există adăpost sau refugiu pentru criminalii Hamas. Vom ajunge și vom elimina Hamas și ne vom aduce înapoi ostaticii. Acestea sunt două misiuni sacre.

Ieri seară, am vorbit din nou cu președintele american Biden. Nu vom renunța. Vom elimina Hamas, vom obține o victorie totală și ne vom aduce înapoi ostaticii, cu ajutorul dumneavoastră și al lui Dumnezeu."

Update 16:00 Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a dat asigurări miercuri că ofensiva militară din Fâşia Gaza nu se va opri până când Israelul nu îşi va îndeplini cele două misiuni, "distrugerea Hamas şi întoarcerea ostaticilor noştri la familiile lor", transmite EFE.

Gallant a făcut aceste declaraţii la sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv, la începutul unei întâlniri cu coordonatorul special al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, care vizitează miercuri Israelul în cadrul unui turneu care îl va purta şi în alte ţări din regiune în încercarea de a media o soluţie la războiul din Gaza.

"Ministrul Gallant l-a informat pe coordonator despre evoluţiile operaţionale, pe măsură ce trupele israeliene avansează în Gaza şi atacă infrastructura teroristă Hamas. "Au discutat despre complexitatea acestor operaţiuni din cauza implantării Hamas în mediile urbane şi a utilizării cinice a instituţiilor civile, inclusiv a mai multor spitale", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării despre întâlnire.

Gallant şi McGurk au abordat, de asemenea, situaţia ostaticilor "pe larg", împărtăşind "informaţii şi detalii despre statutul captivilor", care includ cetăţeni israelieni şi americani, precum şi eforturile de a-i readuce acasă.

Ministrul israelian a mulţumit administraţiei americane pentru "sprijinul continuu şi parteneriatul profund" dintre ambele ţări, a doua zi după ce Casa Albă a susţinut versiunea israeliană a presupusei folosiri de către miliţiile palestiniene din Gaza a spitalelor ca centre militare.

Update 15:00 O aeronavă cargo pusă la dispoziție de Comisia Europeană a decolat miercuri de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București cu ajutoarele oferite de statul român Fâşiei Gaza.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ajutorul oferit României populației grav afectate din zona de conflict s-a realizat pe cale aeriană, prin Comisia Europeană, cu sprijinul Direcţiei Generale Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– EU Civil Protection & Humanitarian Aid-DGECHO. 

Materialele oferite vor ajunge în Egipt, într-o locație prestabilită, loc unde organizațiile internaționale implicate, prin convoaie umanitare vor transporta bunurile către populația civilă afectată.

„România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență. Cu această ocazie mulțumim Compania Națională Aeroporturi București pentru sprijinul prompt și constant acordat în misiunile noastre”, potrivit DSU.

În data de 19 octombrie, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, premierul României, Marcel Ciolacu a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, fiind aprobată Hotărârea CNSU nr. 38, care prevedea acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Update 14:00 Televiziunea de stat din Egipt a relatat că primul transport cu combustibil a intrat, miercuri, în Fâșia Gaza, după ce a trecut de poarta egipteană a punctului de la Rafah.

Camionul s-a îndreptat apoi spre Kerem Shalom pentru a fi controlat.

Anterior, Israelul a interzis transporturile de combustibil în Gaza după atacul Hamas, argumentând că gruparea islamistă deturnează carburantul în scopuri militare.

Update 13:42 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, că Israelul este un "stat terorist" care comite crime de război și încalcă dreptul internațional în Gaza.

El a reiterat afirmația sa, că gruparea Hamas nu este o organizație teroristă, ci "un partid politic care a fost ales de palestinieni".

Vorbind în fața membrilor Parlamentului turc, Erdogan i-a cerut, de asemenea, premierului israelian Benjamin Netanyahu să spună dacă țara sa are sau nu arme nucleare.

Liderul turc a mai amenințat că va face demersuri internaționale pentru a fi recunoscuți drept "teroriști" coloniștii israelieni din Cisiordania.

Turcia și-a retras diplomații din Israel, după ce statul evreu a lansat o amplă operațiune în Gaza, menită să distrugă gruparea Hamas, în urma atacului din 7 octombrie.

Israelul nu a dezvăluit dacă deține bombe nucleare, în pofida faptului că este catalogat, de multă vreme, în mod neoficial, ca făcând parte dintre țările cu arme atomice.

La începutul războiului împotriva Hamas, un oficial din guvernul lui Netanyahu a declarat că lansarea unei arme nucleare asupra Fâșiei Gaza reprezintă o opțiune.

Update 12:30 Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a venit cu precizări asupra operațiunii militare în urma căreia militarii israelieni au intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza.

"Militarii IDF continuă să opereze într-o manieră țintită într-o parte a zonei spitalului Shifa, unde scanează infrastructura și mijloacele organizației teroriste Hamas", a scris oficialul într-o postare pe rețeaua X.

Hagari susține, de asemenea, că forțele israeliene au livrat echipamente umanitare și le-au plasat "la intrarea în spital".

El a atașat o fotografie a unui soldat israelian alături de cutii etichetate în engleză "provizii medicale".

Anterior, un medic din interiorul spitalului a declarat pentru canalul qatariot Al Jazeera că au trecut șase zile de când unitatea a rămas fără apă și alimente.

Update 11:00 Israelul a fost de acord să permită transporturile de combustibil în Gaza pentru operațiunile umanitare, au declarat oficiali din domeniul apărării, potrivit Sky News.

Este pentru prima dată când Israelul permite intrarea de combustibil în Fâșia Gaza de când Hamas a lansat atacul din 7 octombrie.

COGAT, organismul israelian de apărare responsabil cu afacerile palestiniene, a anunțat că va permite camioanelor ONU să se realimenteze miercuri la punctul de trecere Rafah de la granița cu Egiptul.

Organizația a mai anunțat că decizia a fost luată ca răspuns la o solicitare din partea SUA, dar nu a oferit detalii cu privire la ora la care vor fi livrate transporturile.

Astfel, se va permite intrarea în Gaza a 24.000 de litri de combustibil, a precizat sursa menționată.

După atacul terorist din 7 octombrie, aprovizionarea a fost interzisă în regiune. Israelul a considerat că Hamas ar fi deturnat combustibilul pentru uz militar propriu, potrivit Mediafax.

Update 10:20 Armata israeliană a intrat în spitalul Al-Shifa, principala unitate medicală din Fâșia Gaza.

Înainte de a pătrunde în spital, trupele terestre s-au luptat cu teroriștii Hamas, iar cel puțin cinci militanți au fost uciși în timpul unui schimb de focuri.

În plus, soldații au descoperit, în afara unității medicale, capcane cu explozibil. Forțele de apărare ale Israelului spun că trupele au găsit arme și bunuri ale Hamas în interiorul spitalului.

Update 10:00 Trupele israeliene au preluat controlul asupra unei tabere de refugiați din apropierea orașului Gaza, a declarat un purtător de cuvânt al Armatei.

Contraamiralul Daniel Hagari a anunțat că militarii au finalizat preluarea taberei de refugiați de la Shati, potrivit Sky News.

În ultimele zile, armata și-a extins controlul în nordul Gaza. Militarii susțin că au capturat clădirea legislativului și sediul poliției din teritoriu.

De asemenea, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că Hamas „a pierdut controlul" asupra nordului Gazei și că Israelul a obținut câștiguri semnificative în orașul Gaza.

Forțele de apărare israeliene au mai anunțat că au găsit arme și au eliminat luptători în sedii guvernamentale, școli și clădiri rezidențiale. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, potrivit Mediafax.

Update 09:50 Joe Biden a promis că îi va aduce înapoi acasă pe americanii ținuți de Hamas. Președintele american a spus că este implicat în discuții zilnice pentru eliberarea prizonierilor.

"Rezistați, venim după voi!", a spus Biden.

Update 09:20 O aeronavă cu ajutoare oferite de statul român pentru Fâșia Gaza va pleca de pe Aeroportul Otopeni. 

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, aeronava  este pusă la dispoziție de Comisia Europeană.

Comitetului Național pentru Situații de Urgență a adoptat, pe 19 octombrie, o hotărâre care prevede acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Update 08:00 Trupele israeliene au străpuns baricadele Hamas din nordul Fâşiei Gaza. Soldaţii din Brigada 1 Golani au ocupat locuinţa guvernatorului din Gaza City. Clădirea era folosită drept centru de comandă de către terorişti.

Tancurile israeliene au fost masate și la porțile principalului spital din Gaza. IDF a încercat din nou să ofere combustibil pentru unitatea medicală din Al-Shifa, dar acesta nu a fost folosit. In tot acest timp, sute de pacienți sunt blocati in spital, fără electricitate și fara provizii.

Războiul continuă însă şi în sud. Mai multe lovituri aeriene au fost raportate în zona Khan Younis. O femeie şi un copil şi-ar fi pierdut viaţa în timpul raidurilor aeriene.

Şi teroriştii au reuşit să lanseze rachete spre Israel. Două persoane au fost rănite după o explozie în Tel Aviv.

În cele 40 de zile de război, 11.000 de palestinieni și-ar fi pierdut viaţa, potrivit ministerului Sănătății din Gaza, organism controlat de Hamas.

Hamas denunţă o "încenare nereuşită" de către armata israeliană într-un spital din Gaza

Armata israeliană a declarat, astăzi, că a descoperit "infrastructura Hamas în subsolul" unui spital pentru copii din oraşul Gaza, conform declaraţiilor lui Daniel Hagari, care s-a filmat la faţa locului.

El a arătat, de asemenea, o foaie pe un perete, prezentată ca un program al "temnicerilor" ostaticilor.

În replică, Ministerul Sănătăţii al Hamas a declarat că: "nu există nici măcar o dovadă" în acest videoclip, şi consideră demersul drept o "înscenare nereuşită".

"Ocupantul crede că prezenţa scutecelor într-un spital de copii este o dovadă excepțională, îşi bate joc de lume".

"Acest subsol apare în planurile iniţiale ale spitalului ca un loc de depozitare, iar persoanele strămutate şi-au găsit refugiu acolo" pentru a scăpa de bombardamente, răspunde Hamas. Iar dacă servea luptătorilor Hamas,"de ce nu au arestat niciun luptător?", se întreabă în comunicatul de presă guvernul Hamas.

Israelul bombardează fără încetare Fâşia Gaza şi desfăşoară o operaţiune la sol din 27 octombrie, cu scopul de a "anihila" mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere pe teritoriul palestinian asediat, provocând peste 11.300 de morţi, dintre care două treimi sunt reprezentate de femei şi copii, conform Ministerului Sănătăţii al Hamas.

În plus, peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza au fost forţaţi să se deplaseze în conformitate cu ordinele de evacuare ale armatei. Mii dintre ei şi-au găsit refugiu în spitale în jurul cărora tancurile israeliene îşi întăresc acum strânsoarea.

Război în Israel, 14 noiembrie 2023 România trimite ajutoare în Gaza cu un avion al Comisiei Europene

Război în Israel, 13 noiembrie 2023 Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Război în Israel, 12 noiembrie 2023 Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

Război în Israel, 11 noiembrie 2023 | IDF, anunţ de ultimă oră: Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza

Război în Israel, 10 noiembrie 2023 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close