Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 599 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 

Război în Ucraina, ziua 599 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 

Război în Ucraina, ziua 599. Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" și și-au putut întări pozițiile pe aproape întreaga linie a frontului din Ucraina, a declarat duminică președintele Vladimir Putin.

Război în Ucraina, ziua 599 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Oct 2023   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul britanic al Apărării: Rusia construieşte o nouă legătură feroviară în sudul Ucrainei
  • Rusia a efectuat noi atacuri aeriene asupra regiunii Herson
  • Oficiali ucraineni: Cel puțin șase persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în atacuri rusești
  • Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 
  • Ministerul rus al Apărării: Sistemul antiaerian a distrus 27 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra Rusiei
  • Forțele ruse și-au intensificat operațiunile ofensive în direcția Kupiansk-Lyman în ultimele zile
  • Situația pe frontul din estul Ucrainei "s-a înrăutățit în ultimele zile"
  • Volodimir Zelenski spune că o treime din teritoriul Ucrainei este plin de mine și obuze neexplodate
  • Ministrul de Finanțe al Ucrainei spune că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar și că „ei ar dori să uite de război”
  • Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a aruncat în aer un tren folosit de ruși pentru a transporta provizii din Crimeea
  • Atac rusesc cu rachete asupra satului Bahatyr, din Donețk: Un băiat de 11 ani a murit, iar fratele lui de 6 ani a fost rănit
  • Rușii deschid alte fronturi de luptă
  • Atac cu drone la Soci

Update 22:00 Ministerul britanic al Apărării a comunicat că Rusia construieşte o nouă legătură feroviară în sudul Ucrainei. Moscova se bazează foarte mult pe reţeaua sa feroviară pentru a-şi alimenta trupele, a afirmat ministerul.

"Rusia aproape sigur continuă să îşi menţină şi să-şi îmbunătăţească liniile de comunicaţii feroviare din Ucraina şi construieşte o nouă linie feroviară spre Mariupol, care va reduce timpul de deplasare pentru aprovizionarea frontului din Zaporojie", a declarat Ministerul de Externe britanic într-o postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Update 20:00 Mai multe persoane s-au adunat din nou în fața primăriei din Odesa pentru a protesta împotriva utilizării abuzive a fondurilor bugetare și pentru a aduce un omagiu soldaților ucraineni uciși sau răniți în război, potrivit The Guardian.

Update 18:30 Rusia a efectuat noi atacuri aeriene asupra regiunii Herson, în sudul Ucrainei. Rușii „au lansat două bombe ghidate la periferia orașului Herson. Clădirile rezidențiale și infrastructura au fost afectate”, a anunțat administraia civilo-militară din Herson pe contul său de Telegram.

Potrivit publicației ucrainene Zerkalo Nedeli, atacurile aeriene au dus la întreruperea furnizării de energie electrică în Herson.

Update 17:00 Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică că un nou pachet de arme pentru Israel și Ucraina va fi semnificativ mai mare de 2 miliarde de dolari, informează Reuters.

Președintele american Joe Biden va avea discuții intense cu Congresul SUA în această săptămână cu privire la necesitatea aprobării pachetului, a spus Sullivan într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „Face the Nation" de la CBS.

Update 15:00 Cel puțin șase persoane au fost ucise în atacurile rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat duminică oficiali locali.

Potrivit AP, două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite în zona Kherson, după ce peste 100 de obuze au bombardat regiunea în weekend, a scris guvernatorul local Oleksandr Prokudin pe rețelele de socializare.

Două bombe teleghidate au lovit ulterior infrastructura cheie din orașul Kherson, provocând o pană de curent parțială și întreruperea aprovizionării cu apă a zonei, a raportat șeful administrației militare a orașului, Roman Mrochko.

Oficialii locali au declarat că alte două persoane au murit în zona Donețk și că un bărbat de 57 de ani și o femeie de 54 de ani au fost uciși de o lovitură aeriană care le-a distrus casa din regiunea Harkov.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că Ucraina a lansat 27 de drone într-un atac în timpul nopții asupra vestului Rusiei.

Oficialii au declarat că 18 drone au fost doborâte deasupra regiunii Kursk, ceea ce a dus la speculații în presa rusă potrivit cărora atacul ar fi putut viza aerodromul militar Khalino din apropiere.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat resturi în flăcări la doar 1,5 kilometri (o milă) de baza aeriană, care a fost atacată anterior de forțele ucrainene la sfârșitul lunii septembrie.

Scriind pe rețelele de socializare, guvernatorul orașului Kursk, Roman Starovoit, a declarat că au căzut resturi în capitala omonimă a regiunii și în satul Zorino, aflat în apropiere. Nu au fost raportate victime.

De asemenea, oficialii au declarat că alte două drone au fost doborâte deasupra regiunii ruse Belgorod, dar nu au confirmat soarta celorlalte șapte drone.

Aceste afirmații nu au fost verificate în mod independent.

Update 14:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski laudă trupele pentru că își mențin pozițiile în zone, inclusiv în Avdiivka, unde luptele sunt „deosebit de intenese”, potrivit The Guardian.

Update 13:10 Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" și și-au putut întări pozițiile pe aproape întreaga linie a frontului din Ucraina, a declarat duminică președintele Vladimir Putin.

Ceea ce se întâmplă acum se numește "o apărare activă", a spus Putin, potrivit Reuters.

"Și trupele noastre își întăresc poziția aproape în întreaga zonă. O zonă destul de mare", a mai spus el.

Update 12:00 Ministerul rus al Apărării susține că sistemul antiaerian a distrus 27 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra Rusiei, în regiunile Kursk și Belgorod. Oficialii din Kiev nu au comentat informația, scrie The Guardian.

Update 10:00 Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat sâmbătă că forțele ruse și-au intensificat operațiunile ofensive în direcția Kupiansk-Lyman în ultimele zile, dar că forțele ucrainene au fost pregătite și mențin pozițiile.

Syrskyi a declarat că forțele ruse au suferit anterior pierderi și și-au petrecut două luni odihnindu-se și reconstituindu-se înainte de a relua mai întâi operațiunile ofensive în apropiere de Makiivka, regiunea Lugansk (20 km sud-vest de Svatove), apoi ulterior în direcția Kupyansk.

Syrskyi a declarat că forțele ruse urmăresc în cele din urmă să încercuiască Kupyansk și să traverseze râul Oskil.

Update 8:20 - Luptele de-a lungul porţiunii de nord a frontului din estul Ucrainei s-au "înrăutăţit semnificativ" în ultimele zile, a afirmat comandantul forţelor terestre ucrainene.

Comandantul, care a vizitat trupele ucrainene din zonă, a spus că forţele ruse s-au regrupat după ce au suferit pierderi şi atacă în jurul satului Makiivka şi în direcţia oraşului Kupiansk.

Update 00:00 - Minele și muniția neexplodată din timpul războiului din Rusia au făcut ca aproape o treime din teritoriul ucrainean să fie nesigură, a declarat președintele Volodymyr Zelensky, într-un discurs de seară, sâmbătă, 14 octombrie, potrivit Kyiv Independent.

Problema deminării și a eliminării materialelor explozive a fost discutată în cadrul unei conferințe de două zile în capitala croată Zagreb, la 11 octombrie. La conferință au participat peste 40 de țări și organizații internaționale, care au promis împreună aproape 500 de milioane de euro (530 de milioane de dolari) pentru a contribui la acest efort.

Cabinetul de miniștri ucrainean a anunțat, de asemenea, pe 10 octombrie, că Croația și Ucraina au semnat, de asemenea, un acord bilateral privind operațiunile de deminare. Croația a distribuit deja un milion de euro în scopuri de deminare.

Aproximativ 250 de persoane au fost ucise până în prezent de mine în Ucraina, iar peste 500 au fost rănite, a declarat premierul Denys Shmyhal la 9 octombrie. Alte șase milioane de persoane sunt probabil amenințate.

În discursul său, Zelensky a lăudat, de asemenea, partenerii internaționali și a mulțumit Marii Britanii, Norvegiei, Spaniei, Republicii Cehe, Finlandei, Germaniei, Danemarcei și Olandei pentru că au anunțat livrarea de noi pachete de arme.  

S-au înregistrat progrese în ceea ce privește coaliția F-16, a adăugat Zelensky, mulțumind SUA, Olandei și Danemarcei pentru copreședinția inițiativei.

Război în Ucraina, 14 octombrie 2023 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar

Război în Ucraina, 13 octombrie 2023 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Război în Ucraina, 12 octombrie 2023 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

Război în Ucraina, 11 octombrie 2023 | Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

Război în Ucraina, 10 octombrie 2023 | Armata ucraineană a încercat de trei ori să elibereze centrala nucleară Zaporojie 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close