Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 788. Ucraina a lovit o navă de salvare rusă, în Crimeea anexată

Război în Ucraina, ziua 788. Ucraina a lovit o navă de salvare rusă, în Crimeea anexată

Război în Ucraina, ziua 788. Ucraina a transmis că forţele navale au lovit o navă de salvare care aparține flotei rusești din Marea Neagră în peninsula anexată Crimeea, scoțând-o din uz.

Război în Ucraina, ziua 788. Ucraina a lovit o navă de salvare rusă, în Crimeea anexată
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2024   •   15:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • "Ucraina nu va fi al doilea Afganistan”, spune Zelenski, după aprobarea noului pachet de ajutor
  • Kievul ar putea primi arme de la SUA în mai puțin de o săptămână
  • Ucraina spune că a lovit o navă rusă în Crimeea anexată
  • Lavrov afirmă că Putin vrea să cucerească Harkovul, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei
  • Forțele rusești au preluat controlul asupra unei așezări numite Bohdanivka, în estul regiunii ucrainene Donețk
  • Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii își vor intensifica ofensiva până vine ajutorul SUA pentru Ucraina
  • Rusia, avertisment dur după decizia SUA de a aproba ajutorul pentru Ucraina
  • Camera Reprezentanților a adoptat proiectul de lege privind ajutorul militar pentru Ucraina

Update 23:00 Generalul Cristian Barbu a analizat ultimele hărţi ale frontului din Ucraina. În ultimele săptămâni, forţele ruse au reuşit să cucerească tot mai mult teritoriu, pe fondul apărării antiaeriene tot mai slabe a ucrainenilor.

Generalul Cristian Barbu spune că noua finanțare îi va ajuta foarte mult pe ucraineni.

"Acești bani vor conta în primul rând pentru moralul armatei ucrainene, pentru că ucrainenii se vedeau puțin cam singuri și nesprijiniți. Lucrurile mergeau complicat pe front, iar acum simt că nu sunt uitați", a spus acesta, la Antena 3 CNN. 

Update 22:00 "Ucraina nu va fi al doilea Afganistan”, spune Zelenski după aprobarea noului pachet de ajutor. Președintele ucrainean le transmite americanilor că nu "finanțează războiul", ci "protejează libertatea și democrația în toată Europa".

Volodimir Zelenski a declarat că pachetul de ajutor crucial al SUA pentru Ucraina "trimite un semnal puternic" că țara sa "nu va fi al doilea Afganistan".

După luni de blocaj, democrații și republicanii s-au unit în Camera Reprezentanților din SUA pentru a aproba un pachet de măsuri - în valoare de 60,8 miliarde de dolari (49 miliarde de lire sterline) - pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei.

Zelenski a declarat la NBC News că acest ajutor este "o dovadă de leadership din partea Statelor Unite".

"Acest ajutor va întări Ucraina și va trimite Kremlinului un semnal puternic că nu va fi al doilea Afganistan", a spus el.

"Jumătate de an am așteptat. Acum am ajuns la acest moment important și la acest vot pozitiv".

Pachetul de ajutor va merge acum în Senatul SUA, unde se așteaptă să fie adoptat marți. În timpul lunilor de amânări, unii republicani au criticat propunerea de ajutor și au susținut că America ar trebui să se concentreze asupra propriei frontiere sudice și nu asupra celor europene.

Întrebat despre acest aspect, Zelenski a declarat: "Americanii nu finanțează războiul. Ei, în primul rând, protejează libertatea și democrația în toată Europa”.

Referindu-se la modul în care vor fi folosiți banii, Zelenski a declarat că speră să ofere "asistență tangibilă soldaților de pe front cât mai curând posibil".

"Vom avea o șansă de victorie dacă Ucraina va primi cu adevărat sistemul de armament de care avem atâta nevoie", a spus el.

"Acest sprijin va întări cu adevărat forțele armate". Prioritățile Ucrainei sunt artileria cu rază lungă de acțiune și apărarea aeriană, a adăugat Zelenski.

Update 21:00 Pentagonul este pregătit să trimită ajutor militar Ucrainei, după ce Senatul va vota marți pachetul care urmează să fie semnat de Biden, astfel că va trece mai puțin de o săptămână până când unele arme vor ajunge pe câmpul de luptă.

Acest lucru este susținut de Washington Post, care citează ca referință oficiali americani.

Departamentul Apărării, care avertizase că Ucraina va ceda treptat în fața forțelor rusești și se va confrunta cu pierderi uriașe în lipsa unei acțiuni urgente din partea Capitoliului, a început să pună la punct un pachet de ajutor cu mult înainte de vot, în încercarea de a accelera procesul.

"Patriots pot fi numite sisteme de apărare aeriană doar dacă funcționează și salvează vieți, în loc să stea nemișcate undeva în baze de depozitare. Patriots trebuie să fie în mâinile ucrainenilor chiar acum. Este nevoie de avioane de luptă moderne pe cerul ucrainean.

Rachetele rusești și dronele iraniene Shahed trebuie să fie înfrânte pentru ca viața să triumfe în viitor", fusese apelul lansat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X, după ce Camera Reprezentanților a SUA a aprobat un ajutor militar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

"Scufundarea din ce în ce mai adâncă a SUA într-un război hibrid împotriva Rusiei va avea ca rezultat același fiasco răsunător și umilitor ca în Vietnam și Afganistan", a declarat, în schimb, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, conform Ria Novosti.

Forțele rusești și-ar putea intensifica atacurile exploatând fereastra de timp înainte de sosirea noului ajutor militar în Ucraina, scrie, pe site-ul său, Institutul pentru Studiul Războiului (Isw).

Update 19:40- Ucraina a declarat, duminică, că marina sa a lovit o navă de salvare aparținând flotei rusești din Marea Neagră în peninsula anexată Crimeea, scoțând-o din uz.

Nu a precizat unde a avut loc atacul, dar imagini de pe rețelele de socializare, care ar fi fost filmate în portul Sevastopol din Crimeea, arătau o navă în flăcări, relatează AFP.

"Astăzi, Marina ucraineană a lovit nava de salvare rusă Kommuna, în Crimeea ocupată temporar", a declarat Ministerul ucrainean al Apărării.

Marina rusă folosea nava pentru lucrări de mare adâncime, inclusiv pentru ridicarea submarinelor și a încărcăturilor scufundate, și era una dintre cele mai vechi în serviciu, a precizat Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, a declarat că pagubele provocate de atac sunt neclare, dar că nava "nu își mai poate îndeplini sarcinile".

"Acest lucru va continua să se întâmple până când rușii vor rămâne fără nave sau vor părăsi Crimeea", a spus el.

Guvernatorul instalat de ruși la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, a declarat anterior că armata Moscovei a "respins un atac cu o rachetă anti-navă" asupra unei nave din port.

Update 18:40- Serghei Lavrov a afirmat că Rusia intenționează să să pună mâna pe orașul Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei.

Lavrov a spus că Harkov are "un rol important” în planurile președintelui rus Vladimir Putin de a crea o "zonă sanitară” demilitarizată, pentru a proteja regiunile de graniță ruse de atacurile ucrainene, scrie Bussines Insider.

Update 16:50 Duminică, fost emisă o alertă de raid aerian în regiunile sudice și estice ale Ucrainei, potrivit armatei ucrainene.

De asemenea, mai multe explozii au fost raportate de localnicii din Odesa. Potrivit forțelor ucrainene, rușii au folosit rachete balistice și au vizat transporturile și infrastructura portuară din Odesa.

Update 15:28România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica

Update 15:10 - Forțele rusești au preluat controlul asupra unei așezări numite Bohdanivka, în estul regiunii ucrainene Donețk, a afirmat duminică Ministerul Apărării de la Moscova.

Update 12:00 - Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii își vor intensifica ofensiva până vine ajutorul SUA pentru Ucraina

Forțele rusești vor intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone în săptămânile următoare pentru a exploata "fereastra" în care forțele ucrainene au probleme cu dotările de armament, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele Moscovei au menținut și, în unele zone, au intensificat operațiunile ofensive în curs de desfășurare, probabil pentru a exploata condițiile de sol anormal de uscate ale primăverii și penuria persistentă de materiale militare a ucrainenilor înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale promise, mai notează sursa citată.

Așteptata sosire a asistenței de securitate americane a accentuat probabil aceste considerente pentru forțele rusești, iar comandamentul militar rus va intensifica probabil operațiunile ofensive și atacurile cu rachete și drone pentru a obținte efecte semnificative din punct de vedere operațional, care vor deveni cu siguranță mai greu de realizat împotriva forțelor ucrainene bine aprovizionate.

Update 10:00 - Rusia, avertisment dur după decizia SUA de a aproba ajutorul pentru Ucraina 

Rusia transmite un avertisment dur, după decizia Statelor Unite de a aproba ajutorul pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari.

"Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era aşteptată şi previzibilă. 

Va îmbogăţi şi mai mult Statele Unite ale Americii şi va ruina şi mai mult Ucraina, omorând şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev", a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, transmite agenţia de ştiri Tass.

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un pachet mult aşteptat de peste 60 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, dar şi un nou sprijin militar de mai multe miliarde de dolari pentru Israel, care este în război cu mişcarea palestiniană Hamas. 

Decizia vine în ciuda preocupărilor internaţionale cu privire la situaţia civililor din Gaza. Cele două ajutoare trebuie acum aprobate de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

--------------

Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite ale Americii a votat pachetul de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat aprobarea de către Camera Reprezentanţilor.

"Salut adoptarea de către Camera Reprezentanţilor din SUA a unui nou pachet semnificativ de ajutor pentru Ucraina. Ucraina foloseşte arme furnizate de aliaţii NATO pentru a distruge capacităţile de luptă ruseşti. Acest lucru întăreşte securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”, a afirmat Stoltenberg, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a lăudat deblocarea sprijinului american.

"Salut votul Camerei Reprezentanţilor din SUA care aprobă mult aşteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate şi în Carta Naţiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul său", a scris Michel, pe aceeași platforma de socializare, potrivit Agerpres.

Război în Ucraina, 20 aprilie 2024 | Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene

Război în Ucraina, 19 aprilie 2024 | NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski

Război în Ucraina, 18 aprilie 2024 | Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

Război în Ucraina, 17 aprilie 2024 | Secretarul general al NATO: "Trimiteţi mai mult Ucrainei!"

Război în Ucraina, 16 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski anticipează o intensificare a acțiunilor ofensive ale Rusiei în următoarele săptămâni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close