Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 273. Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina: ”Vor proteja Ucraina de noi pierderi umane”

Război în Ucraina, ziua 273. Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina: ”Vor proteja Ucraina de noi pierderi umane”

Război în Ucraina, ziua 273. Ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în Ucraina lansatoarele de rachete Patriot oferite Poloniei

Război în Ucraina, ziua 273. Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina: ”Vor proteja Ucraina de noi pierderi umane”
Sursa foto: getty images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2022   •   12:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Nou-născut, ucis de o rachetă rusească ce a lovit o maternitate din Zaporojie
  • Peste 30 de rachete rusești au fost lansate miercuri spre Kiev
  • O adolescentă a murit în urma atacului aerian asupra orașului Kiev
  • Rusia pregăteşte un atac sub steag fals pe propriul teritoriu
  • Alertă aeriană în toată Ucraina
  • O nouă întâlnire între AIEA şi o delegaţie a Rusiei pe tema centralei de la Zaporojie
  • Locuitorii din Herson sunt mutați în zone unde problemele de încălzire sunt mai puțin grave
  • Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă macroeconomică suplimentară
  • Rusia plănuiește să înroleze până la 700.000 de soldați în a doua mobilizare
  • Olaf Scholz: Trebuie să fim pregătiți pentru o escaladare a crizei din Ucraina

Update 22:30 Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina

"După noile atacuri cu rachete rusești, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei și desfășurate la granița de vest a acesteia", a scris Blaszczak pe Twitter. "Acest lucru va proteja Ucraina de noi pierderi umane și de pene de curent și va crește securitatea la granița noastră de est".

Luni, Polonia a declarat că va propune desfășurarea de lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței sale cu Ucraina, în urma unei oferte din partea Germaniei.

Berlinul a oferit Varșoviei sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în Polonia săptămâna trecută. Anterior, Germania declarase că va oferi vecinului său estic ajutor în domeniul poliției aeriene cu ajutorul avioanelor germane Eurofighter.

Update 20:10 Macron intenţionează să aibă "contacte directe" cu Putin despre situaţia din Ucraina

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat, miercuri, că va avea "contacte directe" în următoarele zile cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, pe tema războiului din Ucraina, în special asupra siguranţei centralelor nucleare.

"Intenţionez să am contacte directe cu preşedintele rus în următoarele zile în primul rând pe subiectul instalaţiilor nucleare civile şi situaţiei Centralei Zaporojie", a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Preşedintele Franţei a precizat că se va consulta în prealabil cu Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Compania ucraineană Energoatom a anunţat miercuri că trei centrale nucleare au fost deconectate de la reţeaua electrică în urma bombardamentelor masive efectuate de Rusia asupra infrastructurii energetice.

"Strategia Rusiei este să descurajeze oamenii pe teren. Parlamentarii noştri au şi ei un rol de jucat", a subliniat Emmanuel Macron, amintind că Franţa va găzdui în decembrie conferinţe pentru oferirea de asistenţă suplimentară Ucrainei.

Update 20:00 Zelenski solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate în legătură cu bombardamentele ruse

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în urma ultimelor bmbardamente rusești asupra infrastructurii de generare a energiei electrice din Ucraina, scrie CNN.

"L-am instruit pe ambasadorul nostru la ONU să solicite o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU ca urmare a loviturilor rusești de astăzi. Asasinarea civililor, ruinarea infrastructurii civile sunt acte de teroare. Ucraina continuă să ceară un răspuns hotărât al comunității internaționale la aceste crime", a postat președintele ucrainean pe Twitter.

Cel puțin patru persoane au fost ucise la Kiev în loviturile de miercuri, potrivit unor oficiali.

Zelenski a mulțumit membrilor Parlamentului European pentru recunoașterea Rusiei ca "stat sponsor al terorismului" într-o declarație după bombardament. El a declarat că Rusia a "dovedit întregii lumi" că merită această clasificare prin "lansarea a 67 de rachete asupra infrastructurii noastre, asupra industriei noastre energetice, asupra oamenilor obișnuiți".

El i-a asigurat pe ucraineni că inginerii energeticieni, salvatorii și autoritățile locale lucrează din greu în zonele afectate.

"Vom restabili toate acestea. Vom trece prin toate acestea, pentru că suntem un popor de nezdruncinat", a declarat Zelenski.

Update 19:00 Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Administraţia Joseph Biden intenţionează să furnizeze Ucrainei asistenţă suplimentară în materie de securitate, în valoare de 400 de milioane de dolari, conform unui memorandum al Preşedinţiei SUA, citat de postul de televiziune CNN.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că noul plan de asistenţă militară va include "armament, muniţie şi echipamente antiaeriene din stocurile Departamentului Apărării".

Un oficial de la Casa Albă a declarat că vor fi livrate stocuri de muniţie pentru sistemele sol-aer NASAMS, 150 de sisteme de arme automate de mare capacitate cu optică termică pentru contracararea dronelor, muniţie pentru sistemele de artilerie mobile HIMARS şi 200 de obuze de artilerie de mare precizie calibrul 155 mm.

"Vom continua să susţinem Ucraina cât va fi nevoie, pentru a se putea apăra şi a avea cea mai puternică poziţie la masa negocierilor când va fi momentul", a afirmat Blinken.

Update 18:00 Peste 30 de rachete rusești au fost lansate miercuri spre Kiev

Peste 30 de rachete au zburat miercuri spre Kiev, a anunțat primarul orașului Vitali Klitschko, potrivit CNN.

Primarul a făcut declarația pentru televiziunea ucraineană.

”Potrivit armatei, 31 de rachete au zburat spre Kiev. Douăzeci și una de rachete au fost doborâte", a declarat el.

Unele dintre rachete au lovit instalații ale infrastructurii critice, a adăugat primarul.

”În prezent, o parte a orașului este lipsită de electricitate. Nu există alimentare cu apă. Facem totul pentru a restabili atât alimentarea cu electricitate, cât și cu apă în această seară", a precizat Vitali Klitschko.

Update 17:00 O adolescentă a murit în urma atacului aerian asupra orașului Kiev

O adolescentă este printre persoanele ucise în loviturile rusești de miercuri asupra orașului Kiev.

O adolescentă de 17 ani a fost una dintre cele trei persoane ucise în timpul bombardamentelor rusești de miercuri asupra capitalei ucrainene Kiev, a anunțat primarul Vitali Klitschko într-o postare pe Telegram.

”Trei persoane au fost ucise ca urmare a bombardamentului cu rachete de astăzi asupra capitalei. Printre ele se află și o fată de 17 ani", a spus el, potrivit CNN.

Alți locuitori ai capitalei au ajuns la spital.

”Unsprezece locuitori ai capitalei au fost răniți. 10 dintre ei au fost spitalizați în unități medicale din oraș. O victimă a fost tratată la fața locului", a precizat Klitschko.

Update 15:17. Primarul Kievului: "Este cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial" 

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, antenţionează locuitorii din Kiev spunând că urmează o iarnă grea din cauza distrugerii de către forțele invadatoare ruse a infrastructurii.

După atacurile rusești, orașul trebuie să se aștepte la „cel mai rău scenariu", întreruperi de curent, temperaturi scăzute, care vor impune evacuarea unei părţi din populaţie, a declarat primarul Kievului.

„Este cea mai grea iarnă de după Al Doilea Război Mondial", a afirmat edilul pentru ziarul german Bild.

Vitali Kliciko l-a învinuit pe președintele rus Vladimir Putin că încearcă să-i terorizeze pe oameni şi să-i facă să îngheţe.

„Putin vrea să-i terorizeze pe oameni, să-i facă să îngheţe, fără lumină", pentru a crea presiune asupra preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus Kliciko.

 „Însă nu se va întâmpla una ca asta. Impresia mea este că oamenii vor fi doar mai furioşi, mai hotărâţi. Nu vom muri şi nu vom fugi cum vrea Putin”, a mai menționat el.

În plus, edilul a solicitat Germaniei să trimită urgent generatoare, îmbrăcăminte de protecţie şi ajutoare umanitare, pe lângă armamentul pentru apărare.

Update 14.50. Armata rusă a efectuat, miercuri, bombardamente asupra capitalei Ucrainei, Kiev, în contextul intensificării atacurilor asupra infrastructurii, afirmă surse locale.

Cel puţin patru explozii puternice au avut loc în zone din capitala Ucrainei, conform unor surse citate de cotidianul Le Monde.

Primarul oraşului, Vitali Klitciko, a declarat că a fost atacat "un obiectiv de infrastructură" şi le-a cerut cetăţenilor să rămână în case ori în adăposturile antibombardament.

Potrivit unor surse citate de postul de televiziune BBC News, bombardamentele au vizat şi imobile rezidenţiale.

Cel puţin o persoană a murit în atacuri, au declarat oficiali locali citaţi de agenţia Ukrinform. Mai multe zone din capitala Ucrainei nu sunt alimentate cu electricitate.

De asemenea, au fost raportate bombardamente în oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei, iar numeroase zone nu au electricitate.

Rusia a intensificat, în ultimele săptămâni, bombardamentele asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina. Ministerul Apărării de la Moscova susţine că atacurile vizează doar infrastructura utilizată de industria militară ucraineană.

Update 14.45. Uniunea Europeană a declarat Rusia drept stat sponsor al terorismului, după ce o rezoluţie în acest sens a fost adoptată în Parlamentul European.

Parlamentul European a desemnat Rusia drept stat sponsor al terorismului, potrivit Sky News.

Măsura, care este în mare parte simbolică, a fost justificată prin atacurile militare ale Moscovei asupra unor ținte civile, cum ar fi infrastructura energetică, spitale, școli și adăposturi.

Uniunea Europeană a impus deja numeroase sancțiuni Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina.

Rezoluția privind declararea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului” a fost votată în Parlamentul European. Rezoluția a întrunit o largă majoritate, spune europarlamentarul USR Vlad Botoș.

Update 14.25. Surse din occindent anunţă că Moscova plănuiește un atac sub steag fals în propriul teritoriu. Kremlinul pare să pună la punct operaţiunea în regiunea Belgorod din Rusia, ca parte a eforturilor de a recâștiga sprijinul public pentru războiul din Ucraina.

Experții americani de la Institutul pentru Studiul Războiului susţin că afirmațiile rusești cu privire la un atac iminent ucrainean sunt "absurde și urmăresc doar să sperie publicul larg pentru a sprijini războiul".

"Ucraina nu are niciun interes strategic în a invada Rusia și nici nu are capacitatea de a face acest lucru la o asemenea scară", precizează ISW. Experții mai spun că sprijinul pentru invazie este în scădere în Rusia din cauza mobilizării și eșecurilor militare ale Kremlinului.

ISW subliniază că speculațiile despre o invazie ucraineană a Rusiei ar putea fi, de asemenea, parte din eforturile de liniștire a comunității naționaliste ruse pro-război.

Update 14.00. O alertă aeriană care vizează întreaga Ucraină a fost emisă miercuri, în urma producerii unor explozii în regiunile de sud și est.

În Ucraina a fost emisă o alertă de raid aerian, potrivit Reuters. În paralel, Interfax Ucraina anunță că s-au produs explozii în regiunile din sud și est.

În ultimele săptămâni, Ucraina a fost ținta a numeroase atacuri aeriene care au vizat în special elemente ale infrastructurii energetice a țării.

Update 12.00. Șeful AIEA s-a întâlnit miercuri cu o delegație a rușilor pentru a discuta despre protecția centralei nucleare din Zaporojia. Întâlnirea a avut loc la Istanbul, în Turcia, potrivit Reuters.

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegație a Rusiei pentru a discuta despre siguranța la centrala nucleară Zaporojia din Ucraina, a anunțat AIEA

Zona în care se află centrala Zaporojia, pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după invazia sa din 24 februarie, a fost zguduită de bombardamente în weekend. În urma incidentului, au apărut noi apeluri din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a se crea o zonă de protecție în jurul centralei pentru a preveni un dezastru nuclear.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din ultimele luni. Atacurile au avariat clădiri și au scos din funcțiune liniile electrice care alimentează centrala și care sunt esențiale pentru răcirea combustibilului celor șase reactoare.

Update 11.00. Oficialii ucraineni și ruși au făcut un schimb de cadavre ale militarilor uciși în timpul războiului. Zeci de trupuri au fost transportate peste linia frontului.

Ucrainenii și rușii au convenit asupra unui schimb de cadavre, iar Ucraina a predat rămășițele a 33 de militari ruși.

Rămășițele au fost trimise de la un depozit special din Harkov, în schimbul cadavrelor militarilor ucraineni.

Alexander Lutsenko, un ofițer ucrainean, a declarat că rușii au fost uciși în apropierea liniei de front, în districtele Kupiansk și Izium, potrivit Sky News.

Un alt ofițer, Anton Ivannikov, a spus că este important ca soldații să poată fi înapoiați familiilor lor „unde vor găsi ultimul refugiu și vor fi îngropați de rudele lor".

Update 10.00. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că ucrainenii care au nevoie de servicii de bază în cazul în care Rusia va distruge centralele electrice şi alte facilităţi în această iarnă vor putea apela la ”centre de invincibilitate” speciale, informează Reuters.

Mii de astfel de centre răspândite în întreaga ţară vor oferi electricitate, căldură, apă, servicii de internet, conexiune de telefonie mobilă şi o farmacie, gratuit şi non-stop, potrivit Agerpres.

Atacurile Rusiei au întrerupt furnizarea de curent electric pentru perioade lungi de timp pentru până la zece milioane de consumatori simultan. Operatorul naţional al reţelei electrice a declarat marţi că daunele produse sunt considerabile.

”Dacă atacuri ruseşti masive au loc din nou şi dacă este clar că electricitatea nu va fi restabilită ore întregi, «centrele de invincibilitate» vor intra în acţiune cu toate serviciile cheie. Trebuie ca toţi să fim pregătiţi pentru orice scenariu având în vedere felul în care teroriştii luptă împotriva poporului nostru şi a ceea ce încearcă să facă” a declarat preşedintele Zelenski în intervenţia sa de noapte. 

Update 09.00. Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia este pregătită să își mărească exporturile de îngrășăminte, potrivit agenției de presă TASS.

Rusia face presiuni pentru ca Occidentul să reducă sancțiunile despre care spune că îngreunează capacitatea Moscovei de a exporta îngrășăminte și produse agricole în întreaga lume și care, potrivit Rusiei, agravează criza alimentară mondială.

Update 08.00. Un nou născut a murit după o lovitură rusească contra unei maternități din Zaporojie, transmite Kyiv Independent.O rachetă rusească a lovit maternitatea spitalului Vilnianska de lângă Zaporojie la începutul zilei de miercuri, a afirmat guvernatorul Starukh pe Telegram. Un nou-născut a fost ucis în atac.

”A fost înfricoșător. Am așteptat. Ne-am așteptat băieții până la sfârșit. Am așteptat eliberarea noastră. Plecăm acum, pentru că este înfricoșător să dormim noaptea. Obuzele zboară deasupra capetelor noastre și explodează. Este prea mult. Vom aștepta până când situația se va îmbunătăți”, a spus Tetyana Stadnik.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că jumătate din capacitatea energetică a țării a fost pusă la pământ de rachetele rusești.

Între timp, într-un mesaj pe Telegram adresat locuitorilor din Herson - în special persoanelor în vârstă, femeilor cu copii și celor bolnavi sau cu dizabilități - vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a postat o serie de modalități prin care locuitorii își pot exprima interesul de a pleca.

”Puteți fi evacuați pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale țării”, a scris ea, citând atât probleme de securitate, cât și de infrastructură.

Război în Ucraina, 22 noiembrie | Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare

Război în Ucraina, 21 noiembrie | Rusia va permite un control restricționat al inspectorilor ONU la Zaporojie

Război în Ucraina, 20 noiembrie | AIEA: Centrala nucleară din Zaporojie a fost bombardată

Război în Ucraina, 19 noiembrie | Premierul britanic Rishi Sunak vizitează Kievul și promite sprijin

Război în Ucraina, 18 noiembrie | Ajutorul internaţional pentru Ucraina a ajuns la 23 miliarde de dolari 

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close