Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 268. Ajutorul internaţional pentru Ucraina a ajuns la 23 miliarde de dolari

Război în Ucraina, ziua 268. Ajutorul internaţional pentru Ucraina a ajuns la 23 miliarde de dolari

Război în Ucraina, ziua 268. Premierul Denis Şmîhal a declarat vineri că, de la începutul invaziei ruse şi până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari (22,24 miliarde de euro) sub formă de ajutor internaţional.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2022   •   18:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia acuză Ucraina că a executat prizonieri de război 
  • Aproape jumătate din infrastructura energetică din Ucraina a fost scoasă din funcțiune, spune șeful guvernului de la Kiev
  • UE pregătește adoptarea plafonării de preț la petrolul rusesc, după planul  G7
  • Armata rusă a atacat, vineri, poziţii ucrainene din regiunile Doneţk şi Lugansk, pe frontul din sud-estul Ucrainei
  • Procurorul suedez care anchetează exploziile de la gazoductele Nord Stream spune că a fost vorba de un act de sabotaj
  • Peste zece milioane de ucraineni au rămas fără curent electric în pragul iernii, din cauza bombardamentelor ruse
  • Primele concluzii ale incidentului cu rachetă din Polonia indică o greșeală a armatei ucrainene
  • Soldații ruși s-au împușcat între ei în timpul retragerii din Herson
  • Armata rusă a efectuat zeci de bombardamente în sud-estul şi nord-estul Ucrainei

UPDATE 21:20 Premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat vineri că, de la începutul invaziei ruse şi până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari (22,24 miliarde de euro) sub formă de ajutor internaţional, transmite EFE, citată de Agerpres.

"Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate şi independenţă", a declarat premierul ucrainean, care l-a primit vineri la Kiev pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Din cele 23 de miliarde de dolari, 4,8 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro) provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro) au fost furnizate de SUA, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Potrivit lui Şmîhal, aceste fonduri au fost folosite pentru a finanţa, între altele, plata salariilor funcţionarilor, plata pensiilor, burselor şi a ajutoarelor de stat.

"Anul viitor sprijinul ţărilor aliate şi ale instituţiilor financiare internaţionale va fi de mare importanţă pentru noi", a subliniat premierul ucrainean.

În perspectiva anului 2023, Kievul se bazează să primească ajutoare din partea UE în valoare de 18 miliarde de euro, suficient pentru a acoperi deficitul bugetar în privinţa cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea ţării.

Dombrovskis a menţionat că o primă tranşă ar putea fi deblocată în ianuarie 2023, dar a amintit că programul de asistenţă macrofinanciară este condiţionat de mai multe aspecte, între care buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei.

"Va trebui să semnăm un memorandum de înţelegere, pentru care aşteptăm aprobarea finală a programului din partea parlamentarilor", a subliniat el.

În 2023, guvernul ucrainean se aşteaptă să primească 370 de milioane de dolari (364 de milioane de euro) din partea SUA, pe care Congresul urmează să-i aprobe, a precizat Şmîhal.

Premierul ucrainean a mai spus că o a treia componentă a ajutorului financiar internaţional va fi reprezentată de un nou program de cooperare cu Fondul Monetar Internaţional 

UPDATE 20:00 Ministerul rus al Apărării a acuzat, vineri, Ucraina că a executat cel puţin zece prizonieri de război, atribuind Administraţiei de la Kiev crime de război, în condiţiile în care şi autorităţile ucrainene acuză frecvent forţele militare ruse de atrocităţi, conform agenţiei Reuters.

"Aceste crime brutale împotriva militarilor ruşi nu sunt nici primele, nici singurele. Sunt practici comune ale forţelor militare ucrainene, susţinute activ de regimul de la Kiev şi ignorate de Occident", a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit Reuters. Moscova pare să se refere la imagini cu prizonieri de război care ar fi fost împuşcaţi, filmate în zona Makiivka din regiunea Lugansk, dar care nu sunt autentificate din surse independente.

Moscova denunţă "caracterul atroce" al Administraţiei Vladimir Zelenski, iar Comitetul rus de Investigaţii a iniţiat anchete în cazul a 11 militari ruşi care ar fi fost executaţi.

Ucraina nu a reacţionat deocamdată la aceste acuzaţii, dar Kievul acuză frecvent Rusia de crime de război.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a anunţat marţi că atât armata rusă, cât şi forţele militare ucrainene au torturat prizonieri în cursul conflictului din Ucraina.

UPDATE 18:05 Aproape jumătate din infrastructura energetică din Ucraina a fost scoasă din funcţiune în urma seriilor de atacuri aeriene desfăşurate de Rusia de la începutul lunii octombrie, a declarat, vineri, șeful guvernului de la Kiev, Denis Şmihal.

''Rusia îşi continuă atacurile cu rachete asupra infrastructurii civile esenţiale a Ucrainei, luptând contra populaţiei civile şi privând-o de lumină, apă, încălzire şi comunicaţii în timpul iernii'', a spus prim-ministrul ucrainean în timpul unei conferinţe comune de presă la Kiev cu vice-preşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

''Aproape jumătate din sistemul nostru energetic a fost scos din funcţiune'', a continuat el.

Premierul ucrainean a cerut astfel Uniunii Europene ''sprijin suplimentar'' energetic şi financiar, pentru ca Ucraina să facă faţă situaţiei sale dificile.

Șmihal a cerut furnizarea de echipamente şi fonduri pentru achiziţia de gaze naturale şi consolidarea sectorului său energetic.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că în urma raidurilor ruseşti peste 10 milioane de ucraineni nu au electricitate, mai ales în regiunile Kiev, Odesa, Viniţia şi Sumî.

UPDATE 17:05 Uniunea Europeană estimează că va avea toate reglementările finalizate la timp pentru introducerea unui plan de plafonare a prețului la petrolul rusesc.

Este vorba de planul elaborat de G7, grupul celor mai dezvoltate state, și ar urma să fie implementat din 5 decembrie, a declarat, vineri, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de țiței rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere rusești să fie interzise din data de 5 februarie 2023.

Planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de transport exportul de petrol rusesc, însă doar la prețuri plafonate în jos.

Se estimează că noile măsuri vor lipsi Rusia de venituri importante și vor obliga acest mare producător și exportator mondial de țiței să caute alte piețe de desfacere.

Agenția Internațională a Energiei a avertizat recent că o mișcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea și mai multă incertitudine pe piețele petroliere și va pune și mai multe presiuni asupra prețurilor, inclusiv la motorină.

UPDATE16:05 Armata rusă a atacat, vineri, poziţii ucrainene din regiunile Doneţk şi Lugansk, pe frontul din sud-estul Ucrainei, după bombardamente masive asupra infrastructurii.

Conform unor surse militare ucrainene citate de postul de televiziune CNN, armata rusă a atacat poziţii ucrainene din zonele Bahmut, Avdiivka şi Novopavlivka, în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Rusia a anexat unilateral regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, dar nu controlează în întregime aceste zone.

Joi, armata rusă a efectuat bombardamente masive în numeroase regiuni din Ucraina. Au fost utilizate rachete de croazieră şi sisteme de artilerie în Zaporojie, Herson, Mikolaiv, Lugansk şi Harkov. Au fost raportaţi morţi şi răniţi în regiunile Zaporojie şi Dnipro. Pe liniile frontului din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost raportate atacuri masive cu obuze de artilerie.

Armata rusă a anunţat vineri, potrivit CNN, că bombardamentele au vizat "posturi de comandă militară, industria militară şi infrastructura energetică asociată industriei militare".

La rândul său, armata ucraineană a atacat joi trei puncte de control şi cinci depozite de muniţie ale forţelor militare ruse situate în zone din sud-estul Ucrainei aflate sub ocupaţie, potrivit agenţiei Ukrinform.

UPDATE13:38 Peste zece milioane de ucraineni au rămas fără curent electric din cauza bombardamentelor ruse.

Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Volodimir Zelenski.

Cele mai mari probleme sunt în regiunile Vinniţa, Odesa, Sumî dar şi la Kiev.

Potrivit lui Zelenski, în unele zone autoritățile au oprit voluntar, de urgență, alimentarea cu energie electrică.

Ei încearcă să prevină astfel noi avarii pe fondul supraîncărcării.

Şi mai grav este faptul că bombardamentele vin după ce la Kiev a căzut prima ninsoare iar temperaturile au coborât sub zero grade.

Scopul Rusiei, spune Zelenski, este de a-i lăsa pe ucraineni în frig şi întuneric, în pragul iernii.

UPDATE 12:59 Noi detalii în ancheta privind deteriorarea conductelor Nord Stream 1 și 2 au fost prezentate de procurorul suedez care se ocupă de caz.

Acesta a confirmat că incidentul a fost un act de sabotaj și că au fost găsite urme de explozibili.

Presa internațională notează că ancheta preliminară este foarte complexă și cuprinzătoare dar oficialii însărcinați cu investigația nu au nominalizat public un suspect. 

La sfârșitul lunii septembrie, conductele Nord Stream au fost avariate major în urma unor explozii.

Rusia a acuzat Occidentul că s-ar fi aflat la originea acestui incident.

UPDATE 12:30 Armata ucraineană ar fi introdus greșit coordonatele țintei rusești pe care ar fi trebuit să o doboare racheta căzută marți în Polonia, unde a ucis doi oameni.

Sunt primele concluzii ale investigației acestui incident, relatează Antena 3 CNN.

Rămâne de văzut dacă această concluzie se va menține până la finalul investigației, în contextul în care există suspiciuni că nu ar fi fost, totuși, o eroare, ci un act voluntar.

"Președintele american Joe Biden şi Secretarul General al NATO au spus, încă de la început, că nu a fost vorba de o rachetă rusească. Părerea mea, care coincide şi cu părerea altor analiști, este că ucrainenii au încercat încă de la început să implice NATO în acest conflict (...) Dinamica luptelor din Ucraina a presupus utilizarea extensivă a armamentului furnizat de SUA. Însă e clar că industria americană este organizată în prezent în condiții de pace iar armata americană are, şi ea, nevoie de aprovizionare pentru bazele din Pacific, în contextul tensiunilor din Taiwan. Prin urmare, este posibil ca exportul de armament american în Ucraina să se limiteze sau chiar să se termine.

La fel şi armele din Europa, care are problemele ei. Nu se poate să sprijine la nesfârșit armata de ucraineană. În plus, după cum a relatat presa britanică, oficialii din Occident încep să fie iritați de acest comportament agresiv al Ucrainei.  Nu acuz Ucraina că ar fi început conflictul sau că ar fi vinovată pentru război. Dar cererile ucrainene depășesc uneori posibilitățile de ajutor iar ajutorul nu va putea continua la nesfârșit", a spus istoricul şi analistul militar Marian Zidaru la Antena 3 CNN.

UPDATE 11:21 Pe rețelele sociale circulă imagini cu soldații ruși care se împușcă între ei în timpul unor episoade haotice ale retragerii din Herson.

Într-o astfel de filmare, militarii ruşi trag asupra ambarcațiunilor de pe malul vestic al Niprului, pentru a nu cădea în mâinile ucrainenilor după evacuare.

Imediat după deschiderea focului, alți militari, aflați pe celălalt mal al Niprului, încep să tragă în ei, în vreme ce soldații luați la țintă strigă "Suntem de-ai voștri!"

Cel puțin un soldat rus a fost rănit în incident.

Armata rusă a efectuat, joi, zeci de bombardamente asupra unor poziţii din sud-estul şi nord-estul Ucrainei, anunţă autorităţile militare ucrainene, conform postului de televiziune CNN.

Autorităţile ucrainene au raportat bombardamente în Zaporojie, Herson, Mikolaiv, Lugansk şi Harkov. Atacurile au fost efectuate cu rachete de croazieră şi sisteme de artilerie, vizând poziţii militare şi infrastructura esenţială.

Au fost raportaţi morţi şi răniţi în regiunile Zaporojie şi Dnipro. Pe liniile frontului din regiunile Doneţk şi Lugansk au fost raportate atacuri masive cu obuze de artilerie.

La rândul său, armata ucraineană a atacat trei puncte de control şi cinci depozite de muniţie ale forţelor militare ruse situate în zone din sud-estul Ucrainei aflate sub ocupaţie, potrivit agenţiei Ukrinform.

Numărul morţilor din atacul rusesc cu rachete asupra Vilniansk, în regiunea Zaporizhzhia, este de cel puţin şapte. Salvatorii au găsit cadavrele a şapte persoane sub dărâmăturile unei clădiri lovite de o rachetă rusă din Vilniansk. Acest lucru a fost declarat de şeful adjunct al biroului prezidenţial ucrainean, Kyrylo Timosenko, relatează Ukrinform.

„Zeci de salvatori, voluntari şi utilităţi publice încă lucrează pe şantier”, a adăugat el. Trupurile a şapte persoane au fost scoase de pe dărâmături”.

Război în Ucraina, 17 noiembrie | Generalul James Marks dezvăluie motivul pentru care Ucraina și Rusia trebuie să negocieze 

Război în Ucraina, 16 noiembrie | Volodimir Zelenski se declară convins că racheta căzută în Polonia nu a fost lansată de Ucraina

Război în Ucraina, 15 noiembrieCel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică

Război în Ucraina, 14 noiembrieMoscova confirmă întâlnirea din Turcia între oficiali ruși și americani 

Război în Ucraina, 13 noiembrieStarea de asediu se menține la Herson

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close