Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 265. Cel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică

Război în Ucraina, ziua 265. Cel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică

Război în Ucraina, ziua 265. Rusia a bombardat, marți, cel puțin șase orașe ucrainene și capitala Kiev, după ce Volodimir Zelenski a prezentat participanților la summitul G20 din Bali un plan de pace în zece puncte care să pună capăt războiului.

Război în Ucraina, ziua 265. Cel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună | Şapte milioane de oameni nu au energie electrică
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2022   •   18:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia neagă bombardarea Poloniei şi acuză o înscenare
  • Două rachete au căzut în Polonia, în apropierea graniţei cu Ucraina
  • Şapte milioane de persoane din Ucraina nu au energie electrică
  • Administraţia Joe Biden condamnă noile bombardamente ruse asupra Ucrainei
  • Cel mai puternic atac asupra Ucrainei din ultima lună. 85 de rachete - marți
  • Bombardamentele Rusiei în Ucraina provoacă o pană uriașă de curent electric în Republica Moldova
  • Ministrul de Externe din Olanda s-a refugiat într-un adăpost din Kiev în urma bombardamentelor lansate de Rusia
  • Rușii au bombardat Kievul după discursul lui Zelenski la G20
  • Moscova răspunde planului de pace în zece puncte prezentat de Zelenski la G20
  • Declarația unui consilier al lui Zelenski despre Rusia: "Nu poate continua să existe în actuala formă!"
  • Volodimir Zelenski a dezvăluit la G20 planul pentru pacea cu Rusia 
  • Premierul britanic: Rusia este pe cale de a deveni un stat paria
  • Rusia respinge decizia ONU referitoare la despăgubirile pentru Ucraina
  • Rusia şi Statele Unite negociază în Turcia cu uşile închise
  • Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor

Update 22:30 Volodimir Zelenski a reacționat rapid la acuzațiile apărute în spațiul public, conform cărora rachete rusești ar fi lovit o zonă din Polonia, omorând doi oameni.

Într-un video publicat pe Facebook, preşedintele Ucrainei declară faptul că „s-a întâmplat ceea ce a avertizat de mult timp”, menționând că rachetele căzute în Polonia sunt ale rușilor.

„Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia. De câte ori a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Este o chestiune de timp până când teroarea rusă se va muta mai departe. Trebuie să punem teroristul la locul lui!”, precizează Zelenski, adăugând că este un atac asupra securității colective a NATO, o escaladare semnificativă a războiului.

Update 21:30 Ministerul rus al Apărării spune că declarațiile presei și oficialilor polonezi despre presupusa cădere a rachetelor rusești în zona așezării Przewodow reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația.

Epava publicată în urmărire de presa poloneză de la fața locului din satul Przewodow nu are nicio legătură cu armele rusești, transmite ministerul rus al Apărării.

Update 21:00 Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a decis convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională, în contextul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina, în timp ce un oficial american a afirmat că două persoane ar fi fost ucise pe teritoriul Poloniei.

"Premierul Morawiecki a convocat urgent Consiliul ministerial pentru Securitate Naţională şi Afaceri în domeniul Apărării", a declarat marţi seară Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Surse poloneze au raportat, marţi, o explozie în localitatea Przewodów, situată în apropierea frontierei cu Ucraina. Conform surselor citate, două persoane au murit în explozie. Poliţia poloneză a confirmat incidentul, precizând că anchetează circumstanţele producerii deflagraţiei împreună cu autorităţile militare.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat sub protecţia anonimatului, pentru agenţia The Associated Press, că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei. Informaţiile nu au fost confirmate de autorităţile guvernamentale din Polonia, care este stat membru NATO.

Rusia a efectuat bombardamente masive marţi în Ucraina, inclusiv în zone situate în apropierea frontierei cu Polonia.

Update 20:30 Şapte milioane de persoane din Ucraina nu au energie electrică, anunță biroul președintelui. Ministrul britanic de Externe spune că atacurile asupra Ucrainei arată "slăbiciunea lui Putin".

Adjunctul șefului biroului prezidențial ucrainean, Kirilo Timoshenko, spune că peste 7 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate ca urmare a atacurilor cu rachete de marți.

Timoshenko a declarat că 15 instalații din infrastructura energetică a Ucrainei au fost avariate în timpul atacurilor cu rachete rusești, dar că apărarea aeriană ucraineană a doborât 70 din cele peste 90 de rachete trase asupra Ucrainei, notează CNN.

Atacurile cu rachete care au vizat orașe ucrainene "arată doar slăbiciunea lui Putin", a declarat marți secretarul britanic de externe James Cleverly în timpul summitului G20 din Bali, Indonezia.

"Țintirea insensibilă a orașelor ucrainene cu mai multe atacuri bolnăvicioase cu rachete astăzi arată doar slăbiciunea lui Putin", a declarat Cleverly: "Putin pierde pe câmpul de luptă și - așa cum am văzut astăzi la G20 - și pe plan diplomatic”.

Update: 19:45 Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a condamnat, marţi după-amiază, noile bombardamente ruse asupra infrastructurii esenţiale din Ucraina, informează postul de televiziune CNN.

"Aceste atacuri vor spori preocupările în cadrul Grupului G20 în legătură cu impactul destabilizator al războiului lui Vladimir Putin", preşedintele Rusiei, a declarat Jake Sullivan, în contextul în care în Indonezia este în curs summitul G20.

"În contextul în care liderii mondiali se află în Bali pentru reuniunea G20, unde discută despre probleme care au importanţă semnificativă pentru vieţile oamenilor din întreaga lume, Rusia ameninţă din nou vieţile oamenilor şi distruge infrastructura esenţială a Ucrainei. Gândurile noastre sunt la curajosul popor ucrainean, care continuă să demonstreze rezistenţă şi curaj în apărarea suveranităţii şi democraţiei", a afirmat Jake Sullivan.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că armata rusă a efectuat marţi 85 de atacuri cu rachete. Rusia a intensificat pe 10 octombrie campania de atacare a reţelelor de apă, electricitate şi gaze din Ucraina.

Armata rusă a bombardat marţi mai multe zone din Ucraina, inclusiv clădiri rezidenţiale. Cel puţin o persoană a fost ucisă în Kiev. "În districtul Petcersk, într-una dintre clădirile lovite de rachete, echipele de intervenţie au găsit o persoană decedată. Operaţiunile de căutare şi salvare continuă", a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko. Mai multe zone din capitala Ucrainei nu mai sunt alimentate cu eletricitate. De asemenea, Rusia a efectuat bombardamente şi asupra oraşelor Lviv, în vestul Ucrainei, şi Harkiv, în nord-estul ţării.

Update 19:25 Cel puțin 85 de rachete au fost lansate marți asupra orașelor ucrainene, majoritatea asupra infrastructurii energetice, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un scurt mesaj video transmis marți, Zelenski a spus, potrivit CNN, că "85 de rachete au fost lansate asupra orașelor ucrainene, majoritatea asupra infrastructurii energetice".

"Putem vedea ce vrea inamicul, nu va reuși. S-ar putea să mai avem încă 20 de atacuri, vă rugăm să aveți grijă de voi, stați în adăposturi pentru o perioadă de timp", a spus el. "Știu că atacurile au provocat pene de curent în multe orașe din țară. Lucrăm pentru a rezolva problemeșe. Vom rezista".

Pe 10 octombrie, armata ucraineană anunța 84 de atacuri cu rachete - acesta fiind cel mai puternic atac până marți. Rachetele au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru aproximativ o treime din consumatorii din Ucraina.

Update 18:45 Cetățenii Republicii Moldova se confruntau, marți, cu o pană masivă de curent.

Aceasta afectează parțial capitala Chișinău.

La ora publicării acestei actualizări, curentul electric era întrerupt și în Bălți, al doilea oraș ca mărime din țară, precum și în alte 10 raioane.

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, din cauza bombardamentelor Rusiei împotriva sistemului energetic din Ucraina, una dintre liniile electrice care asigură transportul energiei pe teritoriul republicii s-a deconectat în mod automat.

Linia nu a fost avariată, ci s-a deconectat ca măsură de siguranță, a precizat premierul moldovean.

El a mai arătat că societatea națională Moldelectrica lucrează pentru restabilirea alimentării cu energie electrică.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Moldelectrica, țara vecină a încetat să primească energie din România.

Asta, în contextul în care țara noastră a devenit principalul furnizor al Republicii Moldova, asigurând 90% din consumul de energie electrică al acesteia.

Update 17:23 Ministrul de Externe al Olandei, Wopke Hoekstra, a fost nevoit să se refugieze într-un adăpost din capitala ucraineană din cauza valului de bombardamente rusești de marți.

Oficialul a sosit în cursul dimineții la Kiev pentru discuții cu autoritățile ucrainene.

Noul atac cu rachete lansat de forțele Moscovei arată, încă o dată, dorința președintelui rus Vladimir Putin de a recurge la "metode criminale", a spus el.

Wopke Hoekstra a arătat că este important "ce face, nu ce spune că face Rusia".

"Poate exista un singur răspuns la asta iar răspunsul este continuarea sprijinului pentru Ucraina, continuarea livrărilor de armament, continuarea eforturilor în justiție, continuarea sprijinului umanitar", a declarat ministrul olandez pentru CNN.

El a mai estimat că bombardamentele de marți reprezintă doar "un uriaș factor motivațional" pentru a ajuta Ucraina în continuare.

Update 16.01 Mai multe explozii au fost semnalate marți, în capitala Ucrainei, la circa 45 de minute după declanșarea unei alarme de raid aerian.

Administrația militară a orașului a menționat că au fost doborâte patru rachete inamice și le-a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

În cartierul Pecerski, rachetele rusești care au scăpat neinterceptate au lovit două imobile rezidențiale.

Precizările vin de la primarul din Kiev, Vitali Kliciko, care a menționat că este vorba de informații preliminare.

Kliciko a adăugat că salvatorii acționează la fața locului.

Un oficial ucrainean a indicat că atacul forțelor Moscovei reprezintă răspunsul rușilor la discursul susținut de președintele Volodimir Zelenski, prin videoconferință, la summitul G20 din Indonezia.

"Rusia răspunde discursului puternic susținut de Zelenski la G20 cu un atac cu rachete", a scris pe Twitter Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei.

"E cineva care crede în mod serios că Rusia vrea pace? Vrea supunere. Dar, în cele din urmă, teroriștii pierd mereu", a continuat el.

Update 15:36 Moscova a văzut planul de pace prezentat, marți, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G20.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că președinția rusă este la curent cu propunerile formulate de liderul de la Kiev.

"Declarăm că principalul lucru în acestă privință este acela că poziția de fapt și de drept a părții ucrainene arată că Ucraina nu poate și nu dorește să negocieze", a spus Peskov.

El a reiterat că Rusia va contiua să-și realizeze obiectivele prin îndeplinirea așa-numitei "operațiuni militare speciale" - expresia pe care autoritățile de la Moscova o folosesc în legătură cu invazia din Ucraina.

Update 14:38 Preşedintele FIFA, organismul mondial de guvernare a fotbalului, a lansat marţi un apel pentru încetarea războiului din Ucraina pe durata Cupei Mondiale.

Gianni Infantino a declarat că acest turneu, care durează o lună şi care începe duminică în Qatar, oferă o platformă unică pentru pace.

"Rugămintea mea către voi toţi este să vă gândiţi la o încetare temporară a focului timp de o lună, pe durata Cupei Mondiale, sau cel puţin la implementarea unor coridoare umanitare sau la orice altceva care ar putea duce la reluarea dialogului ca un prim pas spre pace”, a declarat el.

"Sunteţi liderii mondiali, aveţi capacitatea de a influenţa cursul istoriei. Fotbalul şi Cupa Mondială vă oferă vouă şi lumii o platformă unică de unitate şi pace în întreaga lume”, a adăugat Infantino.

Șeful FIFA a amintit că Rusia a găzduit ediţia din 2018 iar Ucraina candidează pentru organizarea competiţiei din 2030.

Cupa Mondială are loc între 20 noiembrie şi 18 decembrie în Qatar, aceasta din urmă fiind prima ţară din Orientul Mijlociu care găzduieşte evenimentul de referinţă al fotbalului.

Se estimează că în acest an evenimentul sportiv va fi urmărit de până la 5,5 miliarde de oameni.

Niciu Rusia, nici Ucraina nu participă la turneul din Qatar.

Rusia este exclusă din cauza invaziei în Ucraina.

Ucraina a fost aproape de a se califica în Qatar, dar a pierdut în faţa Ţării Galilor, într-un meci decisiv de baraj în iunie.

Update 14:22 Rusia trebuie să treacă printr-o transformare politică, în urma războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, susține un apropiat al liderului de la Kiev.

"Această țară nu-și poate continua existența în forma sa actuală", afirmă consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

În aceeași zi în care Volodimir Zelenski a prezentat reuniunii G20 propunerea sa de plan de pace cu Rusia, Podoliak a scris pe Twitter:

"Nu trebuie să ne fie frică de adevăr. Rusia nu-și poate continua existența în forma sa actuală și cu actualele elite conducătoare.

Rusia trebuie să piardă, să fie pedepsită pentru ignorarea dreptului internațional și să treacă printr-o transformare politică. Cu cât mai repede înțelege toată lumea acest lucru, cu atât vor fi mai puține victime...".

În luna octombrie, după ce Vladimir Putin a semnat decretul prin care Rusia a anexat ilegal regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, Volodimir Zelenski a semnat, la rândul său, un decret prin care exclude în mod oficial posibilitatea negocierilor cu actualul președinte rus.

Update 13:35 Presa internațională a descoperit dovada că ministrul rus Serghei Lavrov a fost dus la spital, înaintea summitului G20 din Indonezia.

Jurnaliștii au reușit să identifice locația lui Lavrov folosind imagini din satelit, coroborate cu secvența video în care oficialul rus pozează în pantaloni scurți și tricou în ceea ce pare a fi balconul unui hotel.

Însă coordonatele stabilite pe baza imaginilor arată că locația în care ministrul s-a lăsat filmat este o anexă de spital din stațiunea indoneziană Nusa Dua, transmite Antena 3 CNN.

Ministerul rus de Externe a taxat imediat drept "fake news" informația confirmată luni de mai multe surse oficiale locale, conform cărora Serghei Lavrov, în vârstă de 72 de ani, a fost transportat la spital imediat după aterizarea în Indonezia, unde s-a deplasat în vederea participării la summitul G20.

Videoclipul filmat și distribuit ulterior de subalterna lui Lavrov, Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a ministerului, a avut menirea de a sublinia că ministrul rus este într-o bună formă fizică și psihică.

Update 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat summitului G20 un plan în zece puncte pentru încheierea războiului declanșat de Rusia.

Zelenski s-a adresat reuniunii din Indonezia prin videoconferință.

Între punctele enumerate se numără obținerea siguranței nucleare și a securității alimentare, înființarea unui tribunal pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina și, în cele din urmă, un tratat de pace cu Moscova, relatează CNN, care citează o transcriere în limba engleză a discursului rostit de președintele ucrainean.

Liderul de la Kiev a reiterat apelul către membrii G20 de a presa Rusia să renunțe la amenințările nucleare și le-a cerut șefilor de stat și miniștrilor prezenți în Bali să impună o limită de preț pentru energia importată din această țară.

Președintele ucrainean s-a referit și la recenta eliberare a capitalei regionale Herson, din care rușii și-au încheiat retragerea vinerea trecută.

El a comparat această evoluție a conflictului cu bătăliile decisive care i-au ajutat pe Aliați să înfrângă Germania în Al Doilea Război Mondial.

Cele 10 puncte din planul anunțat de președintele ucrainean sunt după cum urmează:

  • Înfăptuirea siguranței nucleare și a surselor de radiații
  • Siguranța alimentara
  • Securitate energetică
  • Eliberarea prizonierilor și a deportaților
  • Implementarea Cartei ONU
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Înfăptuirea actelor de justiție
  • Protecția mediului
  • Prevenirea escaladării
  • Confirmarea sfârșitului războiului

În ceea ce privește prizonierii și persoanele deportate, Zelenski a propus un  "schimb complet" cu partea rusă.

"Mii de oameni ai noștri, militari și civili, sunt în captivitate rusă. Ei sunt supuși torturii brutale. Este abuz în masă. Cunoaștem numele a 11.000 de copii care au fost deportați forțat în Rusia. Adăugați la asta sute de mii de adulți deportați și veți vedea ce catastrofă umanitară a provocat războiul rusesc.

Adăugați prizonieri politici: cetățeni ucraineni care sunt deținuți în Rusia și pe teritoriul ocupat temporar, în special în Crimeea. Trebuie să îi eliberăm pe toți acești oameni. Trebuie să ne unim, în numele singurului mod realist de eliberare a prizonierilor: toți, în schimbul tuturor", a spus președintele ucrainean.

Update 10:30 De asemenea, oficialul a mai spus că absenţa lui Vladimir Putin la această reuniune este revelatoare în privinţa incapacităţii acestuia de a-și asuma responsabilitatea pentru ceea ce face.

În plus, întrebat cum intenționează să interacționeze cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cel care îl înlocuieşte pe liderul de la Kremlin în Indonezia, Sunak a spus că va profita de ocazie pentru a condamna fără echivoc statul rus pentru războiul ilegal declanşat în Ucraina.

Update 10:00 Rusia nu acceptă decizia adoptată de ONU, prin care ar trebui să plătească despăgubiri de război Ucrainei.

Dmitri Medvedev susţine că dacă Rusia este pusă să plătească despăgubiri, şi Statele Unite ar trebui să despăgubească daunele aduse Coreei, Vietnamului, Irakului şi Iugoslaviei.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului de Securitate rus, acesta ar fi "începutul agoniei ONU ca principală instituţie de reconciliere".

"Sfârşitul va fi dureros pentru întreaga comunitate internaţională", a mai afirmat fostul preşedinte rus.

Update 8:30 În Turcia, la Ankara, au loc în cursul acestei zile negocieri secrete între Rusia și Statele Unite. Delegația trimisă de Moscova este condusă de șeful Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin.

Deşi iniţial nu a fost anunţată, ulterior au apărut informaţii care au confirmat întâlnirea.

Potrivit Casei Albe, directorul CIA, Bill Burns, s-a întâlnit cu omologul său din Rusia, Serghei Narîșkin, pentru a discuta despre consecinţele folosirii armelor nucleare.

Această întâlnire nu a fost anunțată public până acum de nicio parte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici să confirme, nici să infirme informația despre discuțiile de la Ankara.

Un oficial turc a refuzat să comenteze informațiile privind discuțiile dintre SUA și Rusia.

Nu este clar cu cine se întâlnește Narîșkin, dar directorul CIA, Bill Burns, este omologul său obișnuit, remarcă Max Seddon, șeful Financial Times pentru Rusia.

Ultima dată când delegațiile rusă și americană s-au întâlnit a fost pe 10 ianuarie anul acesta, la Geneva, pentru discuții privind garanțiile de securitate.

Ulterior, Rusia a invocat lipsa de rezultate ale procesului de negociere din ianuarie, drept unul dintre motivele declanșării războiului din Ucraina.

În altă ordine de idei, retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei este inacceptabilă pentru Moscova drept condiție preliminară pentru începerea negocierilor, a declarat Aleksandr Grușko, adjunct al ministrului de externe al Federației Ruse.

Update 8:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Grupului celor 20 (G20) reunit în Indonezia să își intensifice eforturile și să oprească războiul Rusiei în țara sa, în cadrul unui plan de pace pe care l-a propus, informează Reuters.

”Nu vom permite Rusiei să aștepte și să își consolideze forțele”, a declarat el prin intermediul unei legături video la summitul de pe insula indoneziană Bali.

”Sunt convins că acum este momentul în care războiul Rusiei trebuie și poate fi oprit”, a adăugat Zelenski.

El le-a cerut liderilor G20 să adopte o formulă de pace în 10 puncte și să pună capăt războiului „în mod corect și pe baza Cartei ONU și a dreptului international”.

Într-un discurs ținut luni seara, Zelenski s-a referit la G20 ca fiind G19, refuzând aparent să recunoască apartenența Rusiei.

Reiterând că Rusia trebuie să își retragă toate trupele de pe teritoriul Ucrainei și că nu pot exista concesii teritoriale din partea Kievului, Zelenski a cerut, de asemenea, ca toți prizonierii ucraineni să fie eliberați.

---

Statele Unite se așteaptă ca G20 să condamne războiul Rusiei din Ucraina și impactul acestuia asupra economiei mondiale la încheierea reuniunii de la Bali, a declarat anterior un oficial american de rang înalt.

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, informează AFP.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto, Moscova nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluţii susţinute de Ucraina, Canada, Ţările de Jos şi Guatemala, care a primit 94 de voturi, mai puţin decât cele 143 de condamnare a anexărilor ilegale ale Rusiei pe 12 octombrie.

Împotrivă au votat 14 ţări, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia şi s-au abţinut 73 de ţări, în principal de pe continentul african, dar şi Brazilia, Israel sau India.

Această rezoluţie cere ca Rusia să fie "considerată responsabilă pentru orice încălcare" a dreptului internaţional şi a Cartei ONU în Ucraina şi "să îşi asume consecinţele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internaţional, în special prin repararea daunelor" materiale şi umane.

Stabileşte, de asemenea, necesitatea de a crea,"în cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare" şi "un registru internaţional al daunelor pentru a lista (...) probe şi informaţii referitoare la cererile de despăgubire" ale persoanelor fizice, juridice şi ale statului ucrainean.

"Ucraina va avea sarcina dificilă de a reconstrui ţara şi de se redresa după război. Dar această redresare nu va fi niciodată completă fără un sentiment al dreptăţii pentru victimele războiului" dus de ruşi, a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, de la tribuna Adunării Generale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat rezoluţia."De la eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de despăgubire de către Rusia pentru crimele comise în Ucraina", a declarat el pe Twitter. "Agresorul va plăti pentru ce a făcut!", a adăugat Zelenski.

La sediul ONU din New York, reprezentantul Rusiei a denunţat dorinţa ţărilor occidentale de a legitima în avans folosirea a "miliardelor de dolari" din activele ruseşti îngheţate pentru a sancţiona Moscova, inclusiv pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina.

Richard Gowan, analist la International Crisis Group, a explicat pentru AFP că "rezoluţia nu va fi obligatorie, dar va oferi Ucrainei o bază politică pentru a pregăti terenul pentru a obţine despăgubiri din partea Rusiei". Astfel,"registrul de daune propus ar cuantifica ceea ce se datorează Ucrainei".

În discursul său, ambasadorul ucrainean a dat exemplul Comisiei de compensare înfiinţată de Consiliul de Securitate al ONU şi care a activat între 1991 şi 2022, care i-a permis Kuweitului să recupereze din partea Irakului 52,4 miliarde de dolari pentru daunele cauzate de invazia din august 1990.

Operatorul naţional ucrainean de energie Ukrenergo a afirmat luni că Rusia a distrus o centrală electrică de primă importanţă în Herson înainte de retragerea trupelor sale din oraş şi de pe malul drept al râului Nipru, săptămâna trecută, informează AFP.

"Centrala energetică ce furniza electricitate pentru tot malul drept din regiunea Herson şi pentru o parte importantă din regiunea Nicolaev (Mikolaiv) este practic distrusă", a scris preşedintele Ukrenergo, Volodimir Kudriţki, pe Facebook, adăugând că este vorba de "consecinţe ale fricii neputincioase ale ocupanţilor înainte de fuga lor".

Forţele ruse s-au retras de câteva zile din Herson după opt luni de ocupaţie, ceea ce le-a permis soldaţilor ucraineni să intre vinerea trecută în oraş.

În urmă cu două zile, Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse au distrus infrastructura critică din oraşul Herson înainte de a-l părăsi, adăugând că autorităţile locale încep să stabilizeze oraşul.

Un convoi al Naţiunilor Unite a intrat luni în Herson, ceea ce reprezintă prima distribuire de ajutor umanitar internaţional în acest oraş, de la capturarea sa, în martie, de către trupele ruse. Într-un comunicat, ONU subliniază că Hersonul are probleme cu alimentarea cu apă şi electricitate, în centrele sanitare lipsesc medicamentele, iar centrele comerciale nu au alimente.

Război în Ucraina, 14 noiembrieMoscova confirmă întâlnirea din Turcia între oficiali ruși și americani 

Război în Ucraina, 13 noiembrieStarea de asediu se menține la Herson

Război în Ucraina, 12 noiembrie |. Zelenski: "Rușii au distrus toată infrastructura importantă din Herson"

Război în Ucraina, 11 noiembrie Herson este ''al nostru'', afirmă Zelenski după retragerea rusă

Război în Ucraina, 10 noiembrie Volodimir Zelenski confirmă că Joe Biden i-a propus să-l evacueze din Kiev | Răspunsul președintelui ucrainean

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close