Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 704. Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"

Război în Ucraina, ziua 704. Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"

Război în Ucraina, ziua 704. Şeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Kievul nu a obținut nicio informație verificabilă despre cine se afla în avionul prăbuşit la Belgorod.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Ian 2024   •   16:16

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Avionul militar prăbuşit la Belgorod, doborât sau nu? Șeful ucrainean al Informațiilor: "Nu sunt dovezi despre persoanele de la bord"
  • Noi atacuri rusești raportate în regiunea Herson
  • Dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, extrema dreaptă din Ungaria va revendica Transcarpatia, afirmă un lider de partid
  • Acuzaţii de corupţie în armata Ucrainei: pagubă uriaşă după o tranzacţie cu obuze 
  • Volodimir Zelenski vrea să confişte banii ruşilor: "Să-i folosim pentru apărarea Ucrainei"
  • Atacuri ruseşti cu rachete şi drone în Ucraina. A fost vizată zona industrială
  • Ucrainenii anunță un atac rusesc cu drone Shaded în regiunea Zaporojie
  • Putin amenință din nou Ucraina și spune că va „face totul” pentru a „eradica definitv nazismul” 
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev îndeamnă la genocid asupra Ucrainei, cu prilejul Zilei Internaționale a Holocaustului

Update 20:30 Avionul militar prăbuşit la Belgorod a fost doborât sau nu? Rusia susține că avionul a fost doborât cu rachete, însă șeful serviciilor de informații militare din Ucraina vorbește despre o propagandă în acest caz.

Şeful serviciilor de informații militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că Kievul nu a obținut nicio informație verificabilă referitoare la cine se afla în avion.

"Nu avem în acest moment dovezi că ar fi putut fi atât de multe persoane la bordul aeronavei", a declarat Budanov.

Aserţiunea propagandei ruse conform căreia aeronava IL-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni (în drum) spre un schimb de prizonieri, continuă să ridice multe întrebări, a adăugat șeful spionajului militar ucrainean.

Oficialii ucraineni spun că Rusia nu a furnizat nicio dovadă credibilă pentru a-și susține afirmațiile potrivit cărora forțele ucrainene au fost cele care au doborât un avion de transport militar rusesc care avea la bord prizonieri de război ucraineni ce urmau să fie schimbați cu prizonieri de război ruși, relatează Associated Press și The Guardian.

Update 18:00 Duminică, 28 ianuarie, în jurul orei 14.10, satul Mihailivka, raionul Berislav, a fost sub focul armatei ruse.

Cel puțin o persoană, o femeie de 89 de ani, a fost rănită, a transmis administrația militară ucraineană.

"Invadatorii au lovit așezarea de cel puțin opt ori. Unul dintre obuze a ajuns în curtea unei clădiri rezidențiale. O localnică a fost rănită la nivelul abdomenului”, se arată în raport, potrivit TSN.

Update 16:00 Partidul ungar Mi Hazank (Patria noastră, de extremă dreapta), va revendica Transcarpatia, regiune în vestul Ucrainei, unde trăiesc circa 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi pierde statalitatea din cauza invaziei ruse, a declarat sâmbătă seara liderul partidului, Laszlo Toroczkai, transmite Reuters.

Toroczkai a făcut aceste remarci la o conferinţă în care partidul - care are şase parlamentari în legislativul ungar, cu 199 de legiuitori - a fost gazda, printre alţii, a unor lideri de extremă dreaptă din AfD din Germania şi din Forumul Olandez pentru Democraţie.

"În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pacea şi o soluţionare prin discuţii", a afirmat Toroczkai într-un video postat pe site-ul partidului său, în care cere autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

"Dacă acest război se încheie cu pierderea statalităţii de către Ucraina, pentru că există şi această variantă, atunci, în calitate de unic partid ungar care a luat această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia", a spus el, atrăgând aplauze din mulţime.

Ministerul de Externe al Ungariei şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns imediat la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii despre remarcile lui Torockzai.

Într-un interviu din decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al declaraţiilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni în vestul Ucrainei cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba şi cu prim-ministrul Denis Şmîhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări.

Budapesta a avut disensiuni cu Kievul din cauza faptului că, potrivit autorităţilor ungare, există restricţii ale drepturilor a aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă, potrivit Agerpres.

Update 11:25 - O fraudă de 40 de milioane de dolari este anchetată de armata ucraineană. Cazul de corupţie vizează o tranzacţie în urma căreia au fost cumpărate peste 100.000 de obuze pentru armata ucraineană. 

Potrivit anchetei, foşti şi actuali funcţionari de rang înalt din Ministerul Apărării, dar şi manageri ai companiilor afiliate, ar fi fost implicaţi în delapidarea fondurilor. 

Anunţul privind frauda a fost făcut de Serviciul de Securitate al Ucrainei şi a fost confirmat de Ministerul ucrainean al Apărării. 

Cinci dintre persoanele suspectate de corupţie sunt vizate de anchetă, iar unul dintre suspecţi a fost deja arestat la frontieră, după ce a încercat să fugă din ţară.

Update 09:48 - Volodimir Zelenski vrea să confişte banii ruşilor

Volodimir Zelenski vrea să folosească banii ruşilor. Preşedintele ucrainean susţine că toate bunurile îngheţate ar trebui să fie confiscate direct. 

Zelenski a cerut şi un nou pachet de sancţiuni ale UE împotriva Moscovei.

"Vreau să remarc rezultatele dialogului cu partenerii noştri în ceea ce priveşte activele ruseşti: în această lună, ne-am apropiat de decizia de care avem nevoie, care va fi corectă. 

Toate bunurile ruseşti - bunurile statului terorist în sine şi ale persoanelor afiliate acestuia - care se află în diferite jurisdicţii şi sunt îngheţate, trebuie să fie folosite pentru protejarea împotriva agresiunii ruseşti. 

Acestea trebuie să fie confiscate. Şi facem totul pentru a ne asigura că această decizie este pregătită în mod semnificativ în viitorul apropia", a spus Volodimir Zelenski.

Update 08:40 - Rachete ruseşti au lovit un sit industrial din oraşul Kremenciuk din centrul Ucrainei, provocând un incendiu, a declarat guvernatorul local.

Filip Pronin, guvernatorul regiunii Poltava, a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că două rachete balistice ruseşti au lovit ţinta din oraş. Ulterior, el a raportat că nu au existat victime în incident.
Imagini postate online au arătat echipaje de urgenţă luptând cu un incendiu.

Mai la sud-est, în regiunea Zaporizhzhia, guvernatorul local Iuri Malashko a declarat că un punct de infrastructură a fost lovit de un atac cu drone. Echipele de urgenţă se aflau la faţa locului, dar Malashko nu a oferit detalii despre pagube sau victime.

------------------

"Soldații ucraineni au filmat din dronă o crimă de război comisă de ruși. Înregistrarea arată cum ocupanții ruși au împușcat de la mică distanță trei soldați ucraineni", se arată în prezentarea clipului video postat de Ukrainian Witness.

Șase soldați într-un vehicul de luptă Bradley, furnizat de Statele Unite, au pornit în misiunea pusă la punct de comandantul lor. Ajunși în zona vizată, au luat la rând adăposturile săpate în pământ, în care se ascundeau rușii.

"I-am lichidat pe toți. Le-am propus să se predea, dar nu auzit sau ceva de genul ăsta. Nu s-a predat niciunul, toți monștrii ăștia au fost lichidați", mai spune soldatul ucrainean.

Război în Ucraina, 27 ianuarie 2024 | Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă

Război în Ucraina, 26 ianuarie 2024 | Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina

Război în Ucraina, 25 ianuarie 2024 | 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky

Război în Ucraina, 24 ianuarie 2024 | Ucraina afirmă că nu are "informaţii de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc

Război în Ucraina, 23 ianuarie 2024 |  Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close