Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 703. Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă

Război în Ucraina, ziua 703. Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă

Război în Ucraina, ziua 703. ​​​​​​​Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76, prăbuşit în regiunea rusă de graniţă Belgorod, a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni.

Război în Ucraina, ziua 703. Putin ar fi discutat cu SUA o eventuală încetare a conflictului din Ucraina. Kremlinul neagă
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2024   •   17:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii au atacat cu rachetele balistice orașele Kremenciuk, Poltava, Zaporojie și Harkov
  •  Ucrainenii anunță un atac rusesc cu drone Shaded în regiunea Zaporojie
  • Putin amenință din nou Ucraina și spune că va „face totul” pentru a „eradica definitv nazismul” 
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev îndeamnă la genocid asupra Ucrainei, cu prilejul Zilei Internaționale a Holocaustului
  •  Președintele Aleksandr Lukașenko, „vizită de lucru” în Rusia
  • Putin: Este evident că Ucraina a doborât avionul rusesc cu prizonieri ucraineni, probabil dintr-o eroare
  • Olaf Scholz va merge în SUA pentru a discuta cu Joe Biden despre ajutorul acordat Ucrainei
  • Nu se întrevede un acord în Congresul SUA asupra ajutorului pentru Ucraina, potrivit preşedintelui Camerei
  • Rusia susţine că exerciţiile militare 'Steadfast Defender 2024' pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa
  • Casa Albă face presiuni pentru deblocarea ajutorului pentru Ucraina, în faţa opoziţiei lui Trump
  • Ucrainenii l-au invitat pe președintele Chinei să participe la negocierile de pace din Elveția

Update 22:30  A fost alertă aeriană în aproape toată Ucraina Sâmbătă seara, a fost alertă în cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei, inclusiv la Kiev, după ce rușii au lansat rachete balistice, relatează Ukrainska Pravda, care citează Forțele Aeriene A fost raportată o rachetă trasă asupra orașului Kremenciuk, din regiunea Poltava. Potrivit radiodifuzorului public Suspilne, explozii au avut înregistrate și în Poltava.

„Inamicul a atacat regiunea Poltava cu rachete. Există o lovitură la o instalație industrială de pe teritoriul districtului Kremenciuk, care a provocat un incendiu. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare. Toate serviciile relevante lucrează la fața locului”, a declarat Filip Pronin, cel care conduce administrația militară a regiunii, citat de TSN. Primarul din Harkov, Ihor Terekov, a anunțat exploziile în oraș. Dronele rusești de atac au atacat și Zaporojie, a informat Iuri Malașko, șeful administrației militare regionale.

Update 20:00 Trupele ruse au lansat sâmbătă drone de atac dinspre sud, în direcția nord, asupra regiunii Zaporojie, scrie Ukrainska Pravda, care citează armata ucraineană. O amenințare de atac cu drone a fost înregistrată și în regiunea Dnipropetrovsk.

În paralel, sirena de pericol de rachete funcționează în Belgorod și în regiunea rusă Belgorod, „locuitorii trebuie să intre într-un adăpost”, a avertizat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, preluat de Kommersant.

Update 19:30 Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a reiterat sâmbătă voinţa de a ”face totul” pentru a ”eradica definitv nazismul”, la ceremonii de marcare a 80 de ani de la sfârşitul asediului Leningradului de către armata nazistă, în al Doilea Răboi Mondial, un mesaj deloc discret adresat Ucrainei, relatează AFP.

Vladimir Putin spune acest lucru de când a invadat Ucraina, în urmă cu aproape doi ani. Atunci când şi-a trimis trupele pe teriroiul ucrainean, la 24 februarie 2022, liderul de la Kremlin a anunţat că vrea să ”demilitarizeze” şi ”denazifice” această fostă republică sovietică, în opinia sa condusă de către neonazişti.

Update 18:30  Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a izbucnit cu o nouă declarație scandaloasă despre Ucraina. De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, el a cerut, în fapt, genocid asupra ucrainenilor.

Oficialul de rang înalt și-a postat mesajul pe rețeaua de socializare rusă VKontakte pe 27 ianuarie. Textul cere o luptă împotriva „forțelor neofascismului” și, în același timp, o amenințare cu distrugerea Ucrainei.

„Kievul încearcă să provoace Federația Rusă (...), Rusia va face totul pentru a se asigura că dușmanii săi vor dispărea pentru totdeauna de pe fața pământului”, a scris Medvedev.

Este de remarcat faptul că Medvedev publică în mod regulat postări cu amenințări nu numai împotriva Ucrainei, ci și a Occidentului. În ele, el vorbește adesea în mod insultător despre oficialii acelor țări care își exprimă public dezacordul față de agresiunea rusă.

Update 17:00  Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a efectuat o „vizită de lucru” în Federația Rusă, unde a participat, alături de Vladimir Putin, la evenimentele dedicate aniversării a 80 de ani de la eliberarea Leningradului de blocada fascistă, relatează serviciul de presă al liderului de la Minsk, preluat de TSN.

Președinții Belarus și Rusiei vor purta negocieri bilaterale, în cadrul cărora „vor analiza cele mai stringente probleme ale interacțiunii belaruso-ruse și vor discuta probleme internaționale”.

Update 13:30 - Rusia a negat informațiile apărute în Bloomberg, potrivit cărora președintele Vladimir Putin a "testat terenul" în ceea ce privește SUA și că ar fi dat semnale că ar fi dispus să discute privind o eventuală încetare a conflictului din Ucraina.

Potrivit publicației americane, care a citat două surse anonime apropiate Kremlinului, Putin ar fi "testat apele" pentru a afla dacă Statele Unite ar fi dispuse să negocieze o încetare a războiului, prin surse indirecte.

Sursele Bloomberg susţin că Putin "ar putea fi dispus să ia în considerare" renunţarea la insistenţa sa privind statutul de neutralitate pentru Ucraina şi chiar să renunţe în cele din urmă la opoziţia faţă de o eventuală aderare la NATO – a cărei ameninţare a fost o justificare centrală a Rusiei pentru invazie.

"Nu, aceasta este o relatare eronată. Nu corespunde absolut deloc realităţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit news.ro.

--------

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

"Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o", a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu studenţi ruşi care participă la campania militară rusă contra Ucrainei.

"Direcţia principală de informaţii a armatei ucrainene ştia că (avionul) transporta militari, 65 din cei 190 stabiliţi" pentru un schimb de prizonieri, a continuat Putin.

El a mai menţionat că înaintea prăbuşirii avionului armata rusă a "detectat lansarea a două rachete din teritoriul controlat de regimul de la Kiev" şi urmează că anchetatorii ruşi să stabilească în zilele următoare cu ce tip de rachetă antiaeriană a fost doborât avionul.

Putin a exclus posibilitatea ca avionul să fi fost doborât din greşeală de antiaeriana rusă. "Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiţie nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem "amic-inamic" şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcţionează", a explicat preşedintele rus.

La bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

Moscova susţine că a atenţionat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât. Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. Kievul neagă acest lucru şi cere o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului pe teritoriul rus, susţinând în plus că avionul ar fi transportat arme şi nu prizonieri ucraineni.

Război în Ucraina, 26 ianuarie 2024 | Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina

Război în Ucraina, 25 ianuarie 2024 | 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky

Război în Ucraina, 24 ianuarie 2024 | Ucraina afirmă că nu are "informaţii de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc

Război în Ucraina, 23 ianuarie 2024 |  Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite

Război în Ucraina, 22 ianuarie 2024 |  Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close