Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 95. Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov | Macron și Scholz, criticați dur după discuția de 80 de minute cu Putin

Război în Ucraina, ziua 95. Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov | Macron și Scholz, criticați dur după discuția de 80 de minute cu Putin

Război în Ucraina, ziua 95. Forțele invadatoare par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Lugansk din Donbas, unul dintre cele mai modeste obiective de război pe care Kremlinul și le-a stabilit după ce a renunțat la asaltul asupra Kievului în fața rezistenței ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 95. Președintele Ucrainei, surpriză pentru ruși la Harkov | Macron și Scholz, criticați dur după discuția de 80 de minute cu Putin
Sursa foto: Hepta | Abaca Press
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mai 2022   •   17:02

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Volodimir Zelenski a vizitat regiunea și orașul Harkov și a promis că acestea vor fi reconstruite după victorie
  • Macron și Scholz, criticați dur după discuția de 80 de minute cu Putin
  • Ambasadorul rus la Londra spune că Moscova nu va utiliza arme nucleare în Ucraina
  • Volodimir Zelenski a transmis un mesaj video pentru Vladimir Putin
  • Zelenski așteaptă "vești bune" din partea partenerilor occidentali privind asistența în apărare
  • Bombardamente puternice în marile orașe din estul Ucrainei
  • Rușii vor să cucerească Severodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas
  • Rușii au redeschis portul din Mariupol şi transportă cereale, metale şi alte mărfuri ale Ucrainei
  • Peste 4.000 de civili, printre care şi 261 de copii, victime ale războiului

Update 29 mai 2022, ora 23.20. Armata ucraineană spune că bombardamentele rusești transfrontaliere în regiunile nordice Sumy și Cernihiv au fost reluate duminică, relatează CNN.

În nota sa operațională, Statul Major General al Forțelor Armate a mai spus că, în Donbas, „principalul obiectiv al inamicului este de a înconjura trupele noastre în zonele Lysychansk și Severodonetsk și de a bloca principalele rute logistice”.

Acesta a precizat că forțele rusești „încearcă să obțină un punct de sprijin la periferia nord-estică a orașului Severodonetsk, desfășurând operațiuni de asalt în direcția centrului orașului”.

Trupele ucrainene continuă să își mențină pozițiile în Severodonetsk și în orașul vecin Lysychansk, în ciuda bombardamentelor și a atacurilor aeriene constante.

Update 29 mai 2022, ora 19.30. Forțele ucrainene au rezistat astăzi unui asalt rusesc asupra orașului Severodonetsk, cel mai mare oraș pe care îl mai dețin în regiunea Lugansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citați de Reuters.

Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele și pagubele, a declarat guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile.

Update 29 mai 2022, ora 17:00. Președintele Ucrainei a părăsit capitala Kiev într-un demers rar de la începutul invaziei ruse și a făcut o vizită pe linia frontului.

Potrivit biroului prezidențial ucrainean, Zelenski a vizitat poziții din prima linie în regiunea Harkov.

"Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile aduse. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul ucrainean", le-a spus soldaților președintele.

Într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, liderul ucrainean a publicat un clip video din Harkov, al doilea mare oraș din Ucraina, precizând: "2.229 de case distruse în Harkov și în regiune. Vom restaura totul, le vom reconstrui, le vom umple de viață. În Harkov și în toate celelalte orașe și sate unde s-a manifestat răul".

"În acest război, ocupanții încearcă să obțină măcar un succes pentru ei înșiși. Dar ar fi trebuit să înțeleagă demult că ne vom apăra pământul până la capăt. Nu au nicio șansă. Vom lupta și, cu siguranță, vom câștiga", a continuat el, într-un alt mesaj.

Update 29 mai 2002, ora 16:15 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că discuțiile țării sale din această săptămână cu delegațiile Finlandei și Suediei nu au fost la "nivelul așteptat".

Potrivit lui Erdogan, Ankara nu poate accepta să intre în NATO țări care "sprijină terorismul", a transmis duminică postul public de televiziune TRT Haber, citat de Reuters.

Turcia a anunțat că se opune aderării Suediei şi Finlandei la Alianța Nord-Atlantică încă de când cele două state și-au anunțat deciziile politice în acest sens.

Noile comentarii făcute de Erdogan indică faptul că opoziția sa continuă.

"Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu certitudine nu putem spune 'da' intrării în NATO pentru țările care sprijină terorismul", le-a spus el jurnaliștilor, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.

Update 29 mai 2022, ora 15:30 Discuția telefonică purtată sâmbătă, pe parcursul a 80 de minute, de președintele francez și cancelarul german cu președintele rus a provocat iritare în zona statelor baltice, unde amenințarea Moscovei este percepută extrem de acut.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu "dictatorul rus Vladimir Putin", ci să meargă în Ucraina și să o ajute să câștige războiul cu Rusia, susține Marko Mihkelson, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Parlamentul Estoniei.

"Este de necrezut cum actualii lideri ai Franței și Germaniei pregătesc fără să vrea terenul unei noi agresiuni rusești", a comentat acesta, adăugând că aducerea într-o zonă de legitimitate a omului care a început războiul în Ucraina reprezintă "o amenințare" la adresa întregului spațiu al Uniunii Europene.

Update 29 mai 2022, ora 14:00 Un atac rusesc cu rachete a distrus un arsenal al armatei ucrainene în Krivoi Rog.

Informația a fost transmisă, duminică, de agenția rusă Tass, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.

Krivoi Rog, important centru industrial în sud-estul Ucrainei, este orașul natal al actualului președinte al țării, Volodimir Zelenski.

Update 29 mai 2022, ora 13:40 Trupele ruse au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi în care au aruncat cadavre umane.

Aici au fost aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte, atunci când noile autorități pro-ruse din Mariupol au încercat să restabilească alimentarea cu apă a orașului, declară Petro Andriuşcenko, consilier al primarului ucrainean din Mariupol, citat de agenția de presă Unian.

Consilierul mai spune că situația denotă "o lipsă catastrofală de personal pentru înhumări și faptul că nici măcar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un număr atât de mare de cadavre".

La Moscova, autoritățile au pornit o campanie de recrutare de medici legiști pentru a-i trimite la Mariupol, susține Petro Andriuşcenko, avertizând asupra "lipsei de umanitate a invadatorilor" și a pericolului de declanșare a unor epidemii.

Update 29 mai 2022, ora 12:50 Rusia nu va folosi arme nucleare tactice în Ucraina, pentru că acestea nu sunt destinate acestui tip de operațiuni, precum cea lansată de Moscova în 24 februarie, a spus la BBC ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin.

Update 29 mai 2022, ora 12.25. Un agent FSB susţine că Vladimir Putin mai are de trăit doar trei ani. Mai mult decât atât, aceleaşi informații citate de publicația britanică The Mirror arată că preşedintele rus începe să îşi piardă vederea.

Update 29 mai 2022, ora 11.55. Forțele ruse au lansat mai multe asalturi în jurul orașului Severodonețk, care este aproape încercuit, scrie BBC.

Experții militari sunt de părere că Rusia nu are prea multe de câștigat din punct de vedere economic sau militar prin cucerirea orașului, în afară de a declara un fel de victorie timpurie în război, deoarece rămâne ultimul oraș important care nu se află sub controlul rusesc în regiunea Luhansk.

Nu este clar este dacă președintele rus Vladimir Putin, în cazul în care regiunea Donbas va cădea, va continua să încerce să cucerească mai mult din Ucraina.

Update 29 mai 2022, ora 10.16. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a transmis un mesaj pentru Vladimir Putin în care l-a anunţat că Rusia "nu va obţine nimic cu teroare".

Armata rusă a lansat o lovitură complet lipsită de sens, în mod deschis barbară, asupra regiunii Sumî. Rachete, mortiere. Şi pentru ce? Ce obţin? Ucrainenii din regiunea Sumî, ca în orice altă regiune a statului nostru, au înţeles deja totul despre Rusia. Şi nu vor fi capabili să obţină nimic cu noua teroare. Şi mai mult decât atât, nu ne vor putea intimida", a spus Zelenski.

Update 29 mai 2022, ora 09.43. Noi atacuri cu rachete în Harkov, iar oamenii spun că bombele sunt lansate de peste graniţă, din Rusia.

În acelaşi timp, se dau lupte grele în Donbas, acolo unde armata ucraineană rezistă cu greu.

Update 29 mai 2022, ora 09.17. Peste 682 de copii au fost răniți sau uciși în Ucraina, potrivit unui comunicat al guvernului.

Executivul spune că 242 de copii au murit și 440 au fost răniți, adăugând că numerel nu sunt definitive, deoarece este dificil de confirmat rapoartele în locurile în care au loc lupte active.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în Donețk (153), Kiev (116) și Harkov (108).

Update 29 mai 2022, ora 08.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut discursul său nocturn în urmă cu câteva ore și a declarat că "zonele cheie de luptă" sunt, printre altele, Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut și Popasna.

"Lucrăm în fiecare zi pentru a ne consolida apărarea. Este vorba în primul rând de o aprovizionare cu arme. În fiecare zi apropiem momentul în care armata noastră îi va depăși pe ocupanți din punct de vedere tehnologic și al puterii de foc. Desigur, multe depind de parteneri, de disponibilitatea lor de a furniza Ucrainei tot ce este necesar pentru apărarea libertății. Și mă aștept la vești bune în acest sens încă de săptămâna viitoare”, a spus președintele ucrainean.

El a precizat că sâmbătă au avut loc bombardamente în orașul Mykolaiv, soldate cu un mort și șapte răniți.

"Obuzele au lovit o zonă rezidențială, la douăzeci de metri de grădiniță - aceștia sunt inamicii aleși de Federația Rusă. Din nou și din nou voi reaminti lumii că Rusia trebuie să fie în sfârșit recunoscută oficial ca stat terorist, stat - sponsor al terorismului. Acest lucru este pur și simplu adevărat. Acest lucru este corect și reflectă realitatea de zi cu zi pe care ocupanții au creat-o în Ucraina și pe care sunt dornici să o aducă mai departe în Europa. Și acest lucru trebuie să fie consacrat juridic".

Ministerul rus al Apărării a declarat ieri că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin în prezent controlul deplin asupra orașului Lyman, locul unde se află un nod de cale ferată la vest de râul Siverskyi Donets, în regiunea Donețk, care se învecinează cu Luhansk.

Severodonetsk, situat la aproximativ 60 km de Lyman, pe malul estic al râului, și cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, a fost supus unui asalt puternic din partea rușilor.

Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din regiunea Lugansk pentru a evita să fie capturate. Anunţul a fost făcut de guvernatorul din Lugansk, Serhiy Gaidai, care a anunţat că 90% din clădirile din Severodonetsk au fost avariate.

Până astăzi, forțele ruse au pierdut în Ucraina circa 30.000 de militari, 207 avioane și 1.330 de tancuri, conform unei informări a armatei urainene prezentată de publicația Kiev Independent.

Rușii au mai pierdut 174 de elicoptere, 3.258 de vehicule blindate, 13 nave, 628 de unități de artilerie, 503 drone, 203 lansatoare de rachete și 93 de sisteme de apărare anti-aeriană.

Alte pierderi privesc 2.226 de vehicule și cisterne de carburant, 48 de echipamente speciale și 116 rachete.

Război în Ucraina, 28 mai | Rușii au redeschis portul din Mariupol pentru a fura mărfurile ucrainenilor

Război în Ucraina, 27 mai Putin, ”pregătit să discute despre un schimb de prizonieri cu Ucraina”, spune Austria | Rușii au capturat orașul Lyman

Război în Ucraina, 26 mai Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident

Război în Ucraina, 25 mai Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Război în Ucraina, 24 mai Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării | Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close