Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident

Război în Ucraina | Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident

Război în Ucraina, ziua 92. Este o situație foarte ”dificilă” în Donețk și Lugansk. Forțele ruse atacă intensiv și pe mai multe fronturi, în timp ce soldații ucraineni sunt depășiți numeric. Rusia spune că a confiscat centrala nucleară din Zaporojie​​​​​​​ din motive de siguranță. Între timp, ministrul rus de Externe a lansat un nou avertisment pentru Occident.

Război în Ucraina | Situație critică la Donețk și Lugansk | Serghei Lavrov, un nou avertisment pentru Occident
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2022   •   23:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armele care pot ajunge în Rusia sunt o ”escaladare inacceptabilă”, avertizează Serghei Lavrov
  • Rusia spune că a confiscat centrala nucleară din Zaporojie din motive de siguranță
  • Volodimir Zelenski denunţă din nou iniţiativele de pace care ar avantaja Rusia
  • Lukașenko a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării, la granița cu Ucraina
  • Rușii intensifică atacurile împotriva forțelor ucrainene depășite numeric din Donețk și Lugansk
  • Regiunea Luhansk, sub controlul forțelor ruse
  • Rusia anunță vizita unui înalt oficial ONU la Moscova, luna viitoare
  • Separatiștii din Donbas spun că dețin 8.000 de prizonieri ucraineni
  • Mobilizare mascată adoptată la Moscova de Parlament, la inițiativa partidului lui Putin
  • Rusia a atacat zeci de localități în Donbas și a ucis cel puțin 5 civili
  • Volodimir Zelenski spune că ideile fostului secretar de stat al SUA, Henry Kissinger seamănă cu demersurile de a  "liniști" Germania nazistă înainte de Al Doilea Război Mondial

Update 26 mai, ora 22:30 Armele care pot ajunge în Rusia sunt o ”escaladare inacceptabilă”, avertizează Serghei Lavrov

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov avertizează că livrările occidentale de arme care pot ajunge în Rusia către Ucraina ar putea duce la o ”escaladare inacceptabilă”.

Într-un interviu acordat RT Arabic, citat de agenția de presă Tass, el spune că ”Occidentul a cerut înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă, iar pentru aceasta este necesar... să pompăm arme naționaliștilor ucraineni, regimului ucrainean, inclusiv arme care pot ajunge în Federația Rusă”.

”Acestea sunt armele pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere public. Am avertizat Occidentul în cel mai serios mod că deja, de fapt, poartă un război proxy cu Federația Rusă... dar acesta va fi un pas serios către o escaladare inacceptabilă”, a declarat Lavrov.

Update 26 mai, ora 22:30 Rusia spune că a confiscat centrala nucleară din Zaporojie din motive de siguranță

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a declarat că trupele ruse au confiscat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina pentru a-i proteja combustibilul și materialele nucleare. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa, generând mai mult de jumătate din energia nucleară a Ucrainei și 20% din totalul furnizării de energie electrică a țării.

Forțele ruse au bombardat uzina Zaporojie pe 3 martie, iar mai târziu au preluat controlul. Acum doar două dintre cele șase reactoare ale sale funcționează.

Într-o declarație postată pe site-ul ministerului rus de externe, Zakharova a declarat: „Subliniem din nou că punerea centralei nucleare sub protecția personalului militar rus a fost justificată din punctul de vedere al prevenirii scurgerii de materiale nucleare și radioactive la o instalație nucleară, care s-a întâmplat să fie în zona operațiunii militare speciale”.

Comentariile ei au venit ca răspuns la o declarație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), conform căreia aceasta vrea să viziteze instalația pentru a verifica că plutoniul și uraniul îmbogățit nu sunt deturnați către alte utilizări.

Zakharova a respins îngrijorările AIEA, spunând că uraniul este slab îmbogățit și plutoniul se află în combustibilul uzat și nu poate fi separat ”fără utilizarea unor echipamente destul de complexe pe care le au doar câteva țări”.

Update 26 mai, ora 21:30 Volodimir Zelenski denunţă din nou iniţiativele de pace care ar avantaja Rusia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat din nou, joi după-amiază, într-un discurs rostit prin videoconferinţă în Parlamentul Letoniei, iniţiativele privind negocieri de pace care în opinia sa ar avantaja Rusia.

"Există oameni, iar mulţi dintre ei sunt printre cei mai puternici ai acestei lumi, care consideră că nu contează toate naţiunile, care cred că o naţiune poate fi uitată în încercarea de a menţine pacea, chiar pacea temporară, chiar pacea iluzorie; chiar pacea care a avut preţul a zeci de mii de oameni ucişi, a sute de mii de oameni deportaţi, a milioane de oameni care şi-au părăsit patria. Lor li se pare în regulă acest lucru, o pace cu preţul vieţilor altora. Dar acest lucru nu ar trebui să fie normal", a declarat Volodimir Zelenski în discursul rostit prin videoconferinţă în faţa membrilor Parlamentului Letoniei.

Aceasta este o nouă reacţie a lui Volodimir Zelenski faţă de afirmaţiile fostului secretar de Stat american Henry Kissinger, care a sugerat la Forumul Economic Mondial de la Davos negocieri cu Rusia pe baza situaţiei frontierelor anterioară lansării invaziei militare ruse în Ucraina, adică menţinerea ocupaţiei ruse asupra regiunii Crimeea şi a unor zone din Donbas.

Zelenski criticase deja dur, miercuri, propunerea lui Henry Kissinger, amintind de atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina. În discursul rostit joi după-amiază în Parlamentul Letoniei, Zelenski a insistat că Occidentul trebuie să impună Rusiei sancţiuni suplimentare, inclusiv un embargou privind importurile de petrol.

Update 26 mai, ora 21:00 Mai mulți soldați ucraineni au fost găsiți ascunși la Azovstal, spun separatiști din Donețk

Liderul Republicii Populare Donețk din Ucraina spune că unii dintre soldații ucraineni reținuți după căderea oțelăriilor Azovstal din Mariupol nu sunt acolo pentru că s-au predat, ci pentru că au fost capturați.

Într-un interviu acordat agenției ruse RIA Novosti, Denis Pușilin spune că trupele ucrainene au fost găsite ascunse - sau rămase intenționat în urmă - în timpul capitulării de săptămâna trecută. Sfârșitul bătăliei sângeroase a semnalat căderea totală a orașului Mariupol în fața Rusiei, scrie BBC.

Drept urmare, forțele ruse și pro-ruse nu pot spune cu 100% certitudine dacă mai sunt soldați ascunși la oțelărie. Totuși, astfel de luptători nu reprezintă o amenințare activă, spune Pushilin. Uzina urmează să fie verificată de forțele ruse, pentru a vedea dacă a mai rămas cineva acolo.

Update 26 mai, ora 20:00 Numărul morților cauzate de bombardamentele rusești de la Harkov crește la șapte

Cel puțin șapte civili au fost uciși și 17 răniți în timpul bombardamentelor rusești în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit autorităților locale. Anterior, s-a fost raportat că cinci persoane au murit și 10 au fost rănite, inclusiv un copil, în urma bombardamentelor de astăzi în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, a spus că se dau lupte grele în nordul și nord-estul orașului. ”Inamicul lovește din nou insidios populația civilă, terorizându-i”.

Afirmațiile nu au fost verificate independent.

Update 26 mai, ora 19:30 Lukașenko a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării, la granița cu Ucraina

Președintele din Belarus și apropiatul aliat al lui Putin, Alexander Lukașenko, a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru sudul țării, la granița cu Ucraina, transmite agenția de presă Belta, deținută de stat.

”Din păcate, s-a deschis o nouă direcție, un nou front, așa cum se spune, și nu-l putem neglija”, a spus liderul de la Minsk, scrie The Guardian.

La începutul acestei luni, forțele armate din Belarus au declarat că vor desfășura trupe pentru operațiuni speciale în trei zone din apropierea graniței sale de sud cu Ucraina. Lukașenko s-a plâns de faptul că aliații NATO adună soldați în apropierea granițelor sale - Polonia, Lituania și Letonia sunt toate membre ale alianței - și își mărește volumul și intensitatea propriilor exerciții militare, ca răspuns.

Update 26 mai, ora 19:00 ”Putin trebuie să piardă în Ucraina”, spune ministrul de externe al Regatului Unit

Truss s-a adresat Forțelor Armate ale Bosniei și Herțegovinei (BiH), pentru a vorbi împotriva manevrelor rusești în națiunea balcanică și a îndemnat partenerii să continue să se ralieze în spatele Ucrainei. Ea l-a acuzat pe liderul rus că ”ține lumea pentru răscumpărare pentru alimente”

”Pe măsură ce Rusia se amestecă aici, trupele lui Putin comit atrocități la doar 700 de mile distanță în Ucraina. Poporul ucrainei are nevoie de sprijinul nostru”, a spus Truss.

Update 26 mai, ora 18:00 Rușii intensifică atacurile împotriva forțelor ucrainene depășite numeric din Donețk și Lugansk

Forțele ruse aplică o gamă largă de arme pe mai multe fronturi din estul Ucrainei, în timp ce încearcă să distrugă apărările ucrainene încăpățânate, care sunt depășite numeric, potrivit oficialilor ucraineni.

Câțiva dintre acești oficiali descriu situația ca fiind ”foarte dificilă” și admit că unitățile ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă în unele locuri. În ultimele zile, spun oficialii ucraineni, rușii au combinat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, sisteme de rachete cu lansare multiplă, artilerie grea și tancuri asupra regiunillor Lugansk și Donețk, aflate încă sub controlul ucrainei.

Poliția Națională a Ucrainei a declarat că mai mulți civili au fost uciși în atacurile asupra a 13 așezări din Donețk, mai multe orașe care nu erau vizate anterior suferind daune. Forțele ruse par să mărească numărul de orașe pe care le bombardează în timp ce încearcă să distrugă apărarea și liniile de aprovizionare ucrainene.

Obiectivul lor principal pare să fie luarea Sloviansk-ului, care a văzuto creștere a bombardamentelor în ultimele zile. Primarul Vadim Liakh a spus că jumătate din oraș este acum fără apă.

Un număr tot mai mare de oficiali ucraineni descriu situația militară în termeni îngrozitori, deși progresele rusești pe teren au fost modeste.

Fedir Venislavski, un membru al parlamentului ucrainean care face parte din Comitetul de Securitate Națională, a descris situația ca fiind ”dificilă”. El a declarat televiziunii ucrainene că ”cele mai fierbinți locuri sunt Severodonețk și Lysychansk. Inamicul încearcă să încercuiască trupele noastre”.

Orașele gemene din Lugansk sunt aproape în întregime distruse, dar trupele ucrainene sunt încă prezente. Se estimează că aproape 15.000 de civili se află încă în Severodonețk.

Potrivit celei mai recente evaluări a câmpului de luptă a Institutului pentru Studiul Războiului, ”forțele ruse ar putea avea nevoie să efectueze o ofensivă terestră pe Severodonețk în zilele următoare, pentru a-și menține ritmul după ce au trimis o parte semnificativă a personalului, artileriei, aviației și logisticii pe front. "

Venislavski a spus că, dacă rușii ar putea înfrânge rezistența ucraineană acolo, ”următoarele lor ținte sunt Bakhmut, Soledar”, orașe care sunt mai la vest. Oficialii regionali spun că autostrada care leagă Bakhmut și Lysychansk - o rută de aprovizionare pentru forțele ucrainene - este atacată constant.

"Inamicul controlează parțial Liman și merge la periferia Severodonețkului. Situația în această zonă operațională va fi foarte dificilă în zilele următoare", a spus el. El a sugerat, de asemenea, că au fost aduse forțe rusești suplimentare, spunând că ”inamicul continuă să acumuleze rezerve lângă Izium pentru a ataca Sloviansk și Barvinkove”.

"Inamicul trimite unități din regiunea Primorsky, Orientul Îndepărtat și Siberia în Ucraina. Se formează grupuri de batalioane, se încarcă pe calea ferată și se trimit în Ucraina", a adăugat Venislavski.

Update 26 mai, ora 17:00 Patru civili morți și mai mulți răniți, după atacuri rusești în orașul Harkov

Guvernatorul regional este cel care a făcut anunțul, pe Telegram. Oficialul ucrainean i-a îndemnat pe oameni să meargă la adăposturi.

Update 26 mai, ora 16:30 Regiunea Luhansk, sub controlul forțelor ruse

Trupele lui Putin au puterea în regiunea Luhansk, susține un înalt oficial militar ucrainean. Progresele rusești în regiunea Donbas sunt întâmpinate de o rezistență acerbă a ucrainenilor.

”Rusia are un avantaj, dar facem tot ce putem”, a spus un general ucrainean. Acesta a mai transmis, de asemenea, că Rusia ar fi mutat sistemele de rachetă Iskander în regiunea Brest din vestul Belaruslui, iar posibilitatea unor noi lovituri cu rachete în vestul Ucrainei a crescut.

Update 26 mai, ora 16:00 În pofida eșecului de la începutul campaniei militare, Rusia încă plănuiește să captureze toată Ucraina, capitala Kievului fiind principala sa țintă.

Afirmația a fost făcută de primarului capitalei ucrainene, Vitali Kliciko.

"Este clar că Rusia nu efectuează o 'operațiune specială', ci mai degrabă un genocid în Ucraina", a spus Kliciko, joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

El a avertizat că Ucraina nu își apără doar propria suveranitate, ci și pe cea a tuturor națiunilor care împărtășesc aceleași valori.

"Nu ne apărăm doar familiile noastre, ci vă apărăm pe toți", a subliniat oficialul ucrainean, care a reiterat că războiul este un pericol pentru Europa și pentru întreaga lume și a pledat pentru "decizii rapide" privind trimiterea mai multor arme în sprijinul Kievului.

Update 26 mai, ora 13:15 Secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Umanitare intenționează să viziteze Moscova la începutul lunii iunie pentru a discuta despre situația din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al misiunii ruse la ONU, citat de agenția Tass, notează CNN.

Potrivit sursei citate, Martin Griffiths merge la Moscova pentru a continua dialogul început în timpul vizitei sale anterioare în capitala rusă și pentru a discuta "întregul spectru al asistenței umanitare" pentru Ucraina.

Griffiths a mai fost la Moscova la începutul lunii aprilie.

Update 26 mai, ora 12:40 Severodonețk, orașul unde rușii încearcă o încercuire completă a apărătorilor ucraineni, după modelul care a funcționat la Azovstal, în Mariupol, a fost bombardat constant în ultima săptămână și jumătate.

Șeful administrației locale, Oleksandr Striuk, a spus la postul ucrainean NV că aproximativ 90% din locuințe au fost avariate de lupte.

Potrivit oficialului ucrainean, în oraș s-ar mai afla încă aproximativ 12.000 - 13.000 de oameni, mulți dintre ei adăpostindu-se în subsoluri.

Anterior conflictului, populația orașului depășea 100.000, menționează BBC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 26 mai, ora 11:40 Națiunile Unite recunosc că există posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina. 

Ramesh Rajasingham, un oficial din cadrul Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), a făcut o declarație în acest sens.

"Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou de domeniul posibilității", a spus el.

Update 26 mai, ora 11:30 Sute de prizonieri de război ucraineni sunt aduși zilnic în teritoriile controlate de separatiștii pro-Rusia în regiunile Donețk și Lugansk, anunță un reprezentant al insurgenților

În prezent, autoritățile din cele două așa-numite "republici populare" dețin aproximativ 8.000 de foști combatanți ai Kievului, susține Rodion Miroșnik, "ambasador" la Moscova al separatiștilor din Lugansk, citat de agenția Tass.

"Sunt mulți prizonieri. Desigur, mulți dintre ei sunt pe teritoriul Republicii Populare Donețk, dar avem și noi destui", a spus Miroșnik, conform sursei citate.

Update 26 mai, ora 10:50 Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a anticipat că invadarea Ucrainei de către Rusia şi impactul acestui conflict asupra energiei, alimentelor și îngrășămintelor agricole ar putea declanșa o recesiune globală.

El a arătat că economia Germaniei, a patra din lume, a încetinit deja semnificativ din cauza preturilor mai ridicate la energie, iar reducerea producției de îngrășăminte ar putea înrăutăți condițiile la nivel global.

"Dacă privim datele referitoare la PIB, este dificil acum să vedem cum am putea evita recesiunea", a spus șeful Băncii Mondiale.

El a apreciat că economia rusă şi cea ucraineană ar urma să înregistreze scăderi semnificative, în timp ce Europa, China şi Statele Unite se vor confrunta cu o încetinire a creșterii.

Cele mai afectate vor fi statele în curs de dezvoltare, din cauza lipsei îngrășămintelor, a livrărilor de alimente şi de energie.

Update 26 mai, ora 09:50 Confruntată cu dificultăți uriașe în războiul declanșat asupra Ucrainei, Rusia ia o decizie care reprezintă, de fapt, o mobilizare mascată a populației pentru front.

Astfel, Parlamentul rus a adoptat miercuri legea care elimină limita de vârstă pentru înrolarea în armată, în plină ofensivă a trupelor ruse în Ucraina, relatează presa internațională.

Legea, inițiată de partidul președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită, a fost votată în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară, şi apoi în Consiliul Federației.

"Trebuie să consolidăm forțele armate şi să ajutăm Ministerul Apărării. Comandantul nostru suprem face totul pentru a garanta că forțele noastre armate înving, iar noi trebuie să ajutăm”, a spus președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

"Eșecurile militare zilnice, 12 generali uciși, nava amiral a Flotei Ruse la Marea Neagră scufundată și multe alte elemente concrete arată că Putin și camarila sa au evaluat și planificat greșit invazia, generând unul din cele mai usturătoare eșecuri militare rusești din istorie.

Rezistența remarcabilă a ucrainenilor care își apără țara de invadatori și livrarea unei cantități consistente de armament modern de către Occident pun Moscova într-o situație și mai grea. Mobilizarea nedeclarată a populației este indiciul care ne arată că ne pregătim de un război pe termen lung, prin care Putin vrea să transforme Ucraina în Afganistanul Europei", comentează jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.

Update 26 mai, ora 08:30 Trupele ruse au atacat peste 40 de localități din estul Ucrainei, anunță forțele de apărare ale Kievului.

"Ocupanții au bombardat peste 40 de așezări din regiunile Donețk și Lugansk, distrugând sau provocând avarii la 47 de obiective civile, inclusiv 38 de case și o școală.

În urma acestor bombardamente, 5 civili au murit și 12 au fost răniți", se spune într-o informare a armatei ucrainene, postată pe Facebook.

În ultima lună, Rusia s-a concentrat asupra preluării controlului total în Donbas.

Update 26 mai, ora 07:00 Volodimir Zelenski a comparat opiniile lui Henry Kissinger cu tentativele de conciliere a Germaniei naziste în 1938, după ce fostul secretar de stat american a sugerat că negocierile de pace cu Rusia ar trebui să ducă la crearea unei frontiere pe așa-numita linie de contact din Donbas.

"Aparent, calendarul domnului Kissinger nu este 2022, ci 1938 și a crezut că vorbește cu publicul, nu în Davos, ci în ceea ce era Munchenul pe atunci. Apropo, în anul adevăratul an 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, el avea 15 ani", a spus liderul ucrainean.

El i-a numit pe cei care sfătuiesc ca Ucraina să cedeze Rusiei drept 'marii geo-politicieni care nu vor întotdeauna să-i vadă pe oamenii obișnuiți'. 

Update 26 mai, ora 00:10 Putin a mai demis doi generali. Unul dintre ei a ordonat lansarea rachetelor cu dispersie asupra Harkovului

Kremlinul continuă să-i caute pe cei responsabili pentru eșecul războiului din Ucraina, efectuând epurări printre generalii armatei sale.

Comandantul Districtului Militar de Vest, generalul-colonel Alexander Zhuravlev, care deține această funcție din 2018, a fost concediat.

Cel mai probabil, ei vor fi considerați responsabili pentru eșecul primei etape a invaziei Rusiei în Ucraina.

Există, de asemenea, informații neconfirmate despre comandantul Districtului Militar de Est, general-colonelul Oleksandr Chaiko, care a fost numit în funcție abia în noiembrie 2021.

Update 26 mai, ora 00:00 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că e gata să atace Polonia

Ramzan Kadîrov a spus că așteaptă doar ordinul pentru a ataca Polonia, potrivit Nexta.

„Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia. După Ucraina, dacă există o comandă, vom arăta ce suntem capabili să facem acest lucru în 6 secunde”, a spus șeful republicii ruse Cecenia.

Update 26 mai, ora 00:00 Ucraina denunţă pasivitatea NATO şi salută acţiunile Uniunii Europene

Administraţia Volodimir Zelenski a acuzat, miercuri, Alianţa Nord-Atlantică de pasivitate în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina, lăudând în schimb mobilizarea Uniunii Europene.

"Noi percepem NATO ca fiind o alianţă, ca o instituţie care stă de-o parte şi care nu face efectiv nimic", a afirmat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, la Forumul Economic Mondial de la Davos, potrivit Mediafax.

Dmitro Kuleba a precizat că, înaintea lansării invaziei militare ruse, Ucraina considera NATO ca fiind o "putere", iar Uniunea Europeană drept o organizaţie care "exprima preocupări".

"Dar războiul a adus căderea măştilor. Observăm decizii revoluţionare luate de Uniunea Europeană, decizii la care nu ne aşteptam", a subliniat Dmitro Kuleba, precizând că Ucraina are ca prioritate acum aderarea la Uniunea Europeană, deşi în Constituţia ucraineană sunt menţionate aspiraţiile "euro-atlantice".

Război în Ucraina, 25 mai Belarus recunoaște că livrează arme Rusiei | ONU admite că Rusia ar putea lovi Ucraina cu arme nucleare

Război în Ucraina, 24 mai Rusia lansează un asalt total pentru a încercui trupele ucrainene în estul țării | Zelenski a anunțat condiția revenirii la negocierile cu Rusia

Război în Ucraina, 23 mai Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare

Război în Ucraina, 22 mai Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Război în Ucraina, 21 mai Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close