Antena 3 CNN Externe Război Ucraina | Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | ​​​​​​​Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare

Război Ucraina | Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | ​​​​​​​Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare

Război în Ucraina, ziua 89. La o zi după ce președintele Biden a semnat un pachet uriaș de ajutor economic și militar pentru Ucraina, forțele ruse și-au reînnoit asaltul împotriva unui oraș cheie din est, un semn al îngustării obiectivelor militare ale Moscovei, pe măsură ce războiul atinge pragul de trei luni.

Război Ucraina | Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon | ​​​​​​​Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război în Ucraina sunt în curs de desfăşurare
Sursa foto: Getty
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Mai 2022   •   20:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Luptătorilor care s-au predat la Azovstal li se pregătește ceva, spune liderul separatist din Donețk
  • Pedeapsă maximă pentru Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război
  • Volodimir Zelenski, la Forumul de la Davos: "Să nu așteptăm ca Rusia să folosească armele biologice!"
  • Bilanțul morților ruși în Ucraina este același cu cel al războiului sovietic din Afganistan
  • Volodimir Zelenski a anunţat un acord istoric cu preşedintele Poloniei, Andrei Duda
  • Parlamentul Ucrainei votează prelungirea legii marțiale cu încă 90 de zile

Update 21:00 Danemarca va furniza Ucrainei sisteme de lansare anti-navă Harpoon

Danemarca furnizează Ucrainei lansatoare antinave Harpoon şi rachete pentru a-şi apăra ţărmurile. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vestea astăzi.

„Suntem recunoscători Danemarcei, care a anunţat astăzi că va furniza harponul şi lansatorul de rachete pentru a ajuta Ucraina să-şi apere ţărmurile”, a declarat Austin, într-o conferinţă de presă după reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare pentru Ucraina.

Update 20:30 Kiev: Ruşii organizează tururi ale molozului teatrului Mariupol

„Tur” organizat prin molozul teatrului Mariupol care a fost distrus într-un atac aerian. Ministerul de Externe ucrainean a denunţat acest lucru, distribuind pe Twitter un videoclip în care sunt văzuţi oameni în civil umblând printre ruine.

Potrivit Kievului, „sute de ucraineni” au murit în clădire. La momentul raidului, desfăşurat la jumătatea lunii martie, guvernul ucrainean i-a acuzat pe ruşi că îl ţintesc în ciuda faptului că pe exterior era scris cuvântul „copii” în limba rusă. Ministerul rus al Apărării a negat această acuzaţie.

Update 19:30 Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război sunt în curs de desfăşurare

Aproximativ 13.000 de anchete privind crime de război sunt în curs de desfăşurare în Ucraina, a anunţat procurorul general ucrainean.

De când au apărut acuzaţiile, Rusia a negat în permanenţă comiterea de atrocităţi de război. Luni, un sergent rus în vârstă de 21 de ani, Vadim Şişimarin, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui civil neînarmat

Update 18:30 Două orașe din Ucraina nu mai primesc gaze după ce un atac al rușilor a avariat o conductă

Două mari orașe din estul Ucrainei nu mai sunt alimentate cu gaze după ce un atac al rușilor a distrus o conductă, anunță Sky News.

Alimentarea cu gaze a două orașe din estul Ucrainei a fost suspendată după ce conducta principală de gaze a fost avariată de un bombardament rusesc, a anunțat operatorul sistemului de gaze al țării.

Atât Donețk, cât și Luhansk nu mai primesc gaze din cauza atacului.

Ambele orașe și regiuni au fost supuse atacurilor rusești de la începutul războiului din Ucraina.

Update 16:30 Moscova exclude un schimb  între armata ucraineană capturată după atacul asupra uzinei Azovstal din Mariupol şi deputatul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuc.

„Am spus deja că Medvedciuc este un cetăţean ucrainean, şi nu un soldat”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „În cazul oamenilor care s-au predat lui Azovstal, vorbim de militari şi membri ai formaţiunilor naţionaliste, deci sunt cu totul alte categorii şi cu greu se poate vorbi de schimburi”.

Cât despre posibilitatea unui schimb cu armata rusă, Peskov s-a limitat la a spune că următorul pas trebuie făcut de partea ucraineană: „Ei sunt cei care, dacă va fi nevoie, vor vorbi”.

Update 15.30 - Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk (RPD), a revenit cu informații referitoare la combatanții ucraineni care s-au predat la Azovstal, combinatul siderurgic din Mariupol pe care l-au apărat timp de luni de zile.

Pușilin a spus astăzi că "o instanță se pregătește să-i judece" pe acești prizonieri. El declarase anterior că "dacă inamicul depune armele, soarta sa este decisă de tribunal".

Potrivit liderului separatist, foștii apărători de la Azovstal se află în prezent pe teritoriul RPD iar "documentele sunt în curs de pregătire" pentru tribunal.

Update 14.00 - O instanță din Kiev a pronunțat astăzi verdictul în cazul sergentului rus Vadim Șișimarin, acuzat pentru crime de război. Acesta a fost condamnat la închisoare pe viață.

În vârstă de 21 de ani, Șișimarin a fost condamnat la detenție pe viață, după ce procurorii au prezentat instanței dovezile în acest caz, în care sergentul rus a ucis, la ordin, un civil neînarmat în localitatea Ciupakivka din nord-estul Ucrainei.

Victima este Oleksandr Șelipov, 62 de ani. Sergentul rus a tras mai multe focuri de automat Kalașnikov asupra bărbatului, ucigându-l pe loc, la câțiva metri de poarta casei sale.

Reprezentantul procuraturii ucrainene - care a cerut pedeapsa cu închisoarea pe viață - a argumentat că acuzatul ar fi putut evita uciderea unui civil și că, "în loc să tragă trei sau patru cartușe, ar fi putut să ia telefonul victimei sau să execute un foc de avertisment", pentru a-l speria pe civil.

Update 12.30 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor politici și de afaceri prezenți la Forumul Economic de la Davos.

"De când Rusia a început acest război, pierderile Ucrainei sunt uriașe. Să nu așteptăm ca Rusia să folosească armele biologice sau alte arme de distrugere în masă. Sancțiunile trebuie să fie maxime, să pună presiune pe Rusia. Ar trebui oprit total exportul petrolier. Ar trebui să nu existe niciun schimb comercial cu Rusia."

La reuniunea din Elveția nu sunt prezenți reprezentați politici sau ai mediului de afaceri din Rusia.

Update 11.00 - Rusia a suferit "probabil un număr de morți similar" în primele trei luni de la invazia sa în Ucraina cu cel al Uniunii Sovietice în timpul celor nouă ani de război în Afganistan, a declarat luni Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

"O combinație de tactici slabe la nivel scăzut, o acoperire aeriană limitată, o lipsă de flexibilitate și o abordare de comandă pregătită să consolideze eșecul și greșelile repetate a dus la această rată ridicată a victimelor, care continuă să crească în ofensiva din Donbas", a declarat ministerul într-o actualizare a informațiilor.

Bilanțul oficial al morților sovietici în timpul războiului din Afganistan a fost de aproximativ 15.000 de soldați. În martie, înalți oficiali NATO au estimat că până la 15.000 de soldați ruși ar fi fost uciși în Ucraina doar într-o singură lună.

Update 10.00 - Rusia ar vrea reluarea negocierilor, Ucraina avertizează că nu va accepta pierderi teritoriale

Anunţ important de la Moscova. Șeful delegatței ruse de negocieri anunţă că Rusia este pregătită să reia negocierile, dar Ucraina refuză. Zelensky a anunţat răspicat că Ucraina nu va accepta nicio concesie teritorială către Rusia. Un mesaj susţinut şi de preşedintele Poloniei, care a vorbit ieri chiar în parlamentul de la Kiev.

Între timp, armata lui Putin și-a intensificat atacul în estul și sudul țării şi a lovit regiunile Donbas și Mykolaiv cu atacuri aeriene și focuri de artilerie.

Update 8.30 - Volodimir Zelenski a anunţat un acord istoric cu preşedintele Poloniei, Andrei Duda.

Cei doi au stabilit ca punctele de trecere a frontierei dintre cele două state să fie comune. Acesta ar fi un prim pas către integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, spune liderul de la Kiev.

Președintele Poloniei a călătorit la Kiev pentru a sprijini aspirațiile occidentale ale Ucrainei și a devenit primul lider străin care s-a adresat personal parlamentului ucrainean, de la începutul războiului.

Update 8.00 - Se duc lupte grele în Donbas. În regiunea Lugansk, cecenii lui Kadârov încearcă, fără succes deocamdată, să câştige teritoriu.

Armele primite din occident de către Forţele Armate ale Ucrainei le dau mari bătăi de cap ruşilor. Trupele lui Vladimir Putin au încercat să ocupe sate aflate la nord, est şi sud de Severodoneţk. De asemenea, s-au dat lupte grele pentru localităţi din sudul regiunii Doneţk.

Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunțat pe Facebook că, duminică, rușii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr.

Regiunea a fost atacată din „direcția sud-est" de „rachete de croazieră cu baza navală", potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană".

Regiunea Jîtomîr se află la vest de Kiev.

Război în Ucraina, 22 mai 2022 Război în Ucraina | Aproape 30.000 de militari ruși au murit în război

Război în Ucraina, 21 mai 2022 Război în Ucraina | Oficialii ucraineni au recuperat cadavrele a cel puţin şase militari ruşi în Harkov | 170 de şcoli şi grădiniţe din aceeași regiune, distruse de ruşi

Război în Ucraina, 20 mai 2022 Zelenski mulțumește Irlandei | Italia propune un plan pentru încheierea războiului din Ucraina

Război în Ucraina, 19 mai 2022 Senatul SUA aprobă planul de asistenţă destinat Ucrainei, în valoare de 40 de miliarde de dolari

Război în Ucraina, 18 mai 2022 Forțele armate ucrainene spun că au recucerit mai mult teritoriu în Harkov

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close