Antena 3 CNN Externe Reacție dură după ce Macron și Scholz au discutat cu Putin: "Pregătesc terenul pentru o nouă agresiune a Rusiei!"

Reacție dură după ce Macron și Scholz au discutat cu Putin: "Pregătesc terenul pentru o nouă agresiune a Rusiei!"

Discuția telefonică purtată sâmbătă, pe parcursul a 80 de minute, de președintele francez și cancelarul german cu președintele rus a provocat iritare în zona statelor baltice, unde amenințarea Moscovei este percepută extrem de acut.

Reacție dură după ce Macron și Scholz au discutat cu Putin: "Pregătesc terenul pentru o nouă agresiune a Rusiei!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mai 2022   •   15:28

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir Putin, ci să meargă în Ucraina şi să o ajute să câștige războiul cu Rusia, susține Marko Mihkelson, președintele Comisiei pentru afaceri internaționale din Parlamentul Estoniei.

"Este de necrezut cum actualii lideri ai Franței şi Germaniei pregătesc fără să vrea terenul unei noi agresiuni rusești. O discuție telefonică de 80 de minute între Macron și Scholz cu Putin ne obligă inevitabil să-l parafrazăm pe Macron însuși - nu este asta o moarte cerebrală?", a scris Mihkelson (foto interior), duminică, pe pagina sa de Facebook.

Parlamentar estonian: "Putin, o amenințare pentru toată Uniunea Europeană"

Parlamentarul estonian l-a parafrazat, astfel, pe președintele francez care, anterior invaziei ruse în Ucraina, a spus că Alianța Nord-Atlantică, NATO, ar fi "în moarte cerebrală".

Mihkelson a continuat spunând că "legitimarea omului care a început războiul în Ucraina reprezintă o amenințare" la adresa întregului spațiu al Uniunii Europene.

Politicianul estonian s-a declarat nedumerit de faptul că Franța şi Germania caută pretexte pentru a amâna acordarea asistenței militare pentru Ucraina și că liderii acestor două țări "cred în promisiunile Rusiei, deși Moscova poartă un război de distrugere a unui popor european".

Marko Mihkelson a mai scris că "dacă Macron şi Scholz sunt îngrijorați de o posibilă criză alimentară din cauza războiului, atunci ar trebui creat un convoi umanitar pentru navele ucrainene cu cereale".

Parlamentar estonian:  "Sper că Macron și Scholz nu sunt motivați de teamă"

"Macron și Scholz ar fi putut să lase jos telefonul și să se deplaseze de urgență în Ucraina. Sper ca acțiunile ciudate ale lui Macron și Scholz să nu fie motivate de teama de a pierde influența într-o Europă democratică, care va include, cu siguranță, Ucraina după victoria în război, precum și Republica Moldova, Georgia și Belarus, care se vor elibera de ocupația rusă de facto", a anticipat el.

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit, la inițiativa lor, cu Vladimir Putin într-un dialog telefonic ce a durat 80 de minute, sâmbătă.

Cei doi lideri europeni au încercat să-l convingă pe președintele rus să accepte o încetare a focului, să deblocheze porturile ucrainene la Marea Neagră pentru transportul cerealelor și să accepte negocieri cu președintele ucrainean.

Putin a reiterat propunerea de a debloca porturile Ucrainei dacă Rusiei i se ridică sancțiunile

Drept rezultat, ei au obținut de la Putin reiterarea solicitării de ridicare a sancțiunilor europene în schimbul ridicării blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.

Rusia "este pregătită să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre.

O creștere a ofertei de îngrășăminte și produse agricole rusești va contribui, de asemenea, la reducerea tensiunilor pe piața mondială a produselor alimentare, ceea ce, desigur, va necesita eliminarea sancțiunilor relevante", susține Kremlinul.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close