Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

Război în Ucraina | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii

Război în Ucraina, ziua 41. Ministerul Apărării al Federației Ruse a invitat formațiunile ucrainene de la Mariupol să depună armele pe 5 aprilie și a promis că le va salva viața.

Război în Ucraina | Rușii au amenajat o cameră de tortură într-un sanatoriu pentru copii
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2022   •   14:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Întâlnirea Putin-Zelenski este posibilă, după ce se va conveni asupra unui document la discuții, anunță Kremlinul
  • O navă civilă atacată de armata rusă se scufundă în portul Mariupol, anunță Ucraina
  • Ucraina anunță că 165 de copii au fost uciși în timpul războiului
  • Moscova spune că atrocitățile de la Bucha au fost făcute sub steag fals, pentru a discredita Rusia
  • O echipă a Crucii Roșii, reținută de militari în apropiere de Mariupol. Aceasta a fost eliberată ulterior
  • Gruparea Anonymous a publicat numele și pozele călăilor ruși care ar fi comis masacrul de la Bucha
  • Rusia schimbă tactica: trimite mii de soldaţi în estul Ucrainei
  • Volodimir Zelenski se va adresa astăzi Consiliului de Securitate al ONU, unde se va discuta despre masacrul de la Bucha

5 aprilie 2022, ora 22:42. Cum își justifică Rusia invazia în Ucraina la întâlnirea Consiliului de Securitate ONU: ”Nu e altă cale de a aduce pacea în Donbas”

Membrii Consiliul de Securitate al ONU s-au întâlnit astăzi pentru a discuta situația din Ucraina. Reprezentantul Permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a susținut în cadrul acestei întâlniri că scopul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina este ”aducerea păcii” în Donbas.

„Bombe explodează în toată Ucraina pentru că nu e altă cale de a aduce pacea în Donbas.”, a declarat Vasili Nebenzia.

„Pentru asta, trebuie să tăiem tumoarea nazistă malignă care consumă Ucraina și ar urma să consume Rusia. (...)

Neonaziștii voștri au arătat o cruzime fără precedent față de civili. Ruși și ucraineni torturați până la moarte, cu zvastici arzând pe piept.”, a mai spus Reprezentantul Permanent al Rusie în Consiliu.

5 aprilie 2022, ora 22:26. Serghei Lavrov: ”Gropile comune descoperite în Bucha au fost o provocare menită să blocheze discuțiile de menținere a păcii”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat astăzi că gropile comune descoperite în Bucha au fost o „provocare” menită să blocheze discuțiile de menținere a păcii dintre Rusia și Ucraina.

Într-un mesaj video difuzat la televiziunea rusă, Lavrov a spus:

”Apare o întrebare: ce scop are această provocare flagrant neadevărată? Suntem făcuți să credem că este adevărată, să găsim un pretext pentru a bloca negocierile în curs”.

5 aprilie 2022, ora 20:41. Rușii și-au incinerat victimele din Bucha într-o groapă comună pentru a încerca să-și ascunde faptele, susține un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

O groapă comună în care ocupanții ruși ar fi încercat să-și ascundă crimele a fost găsită în Bucha de autorități, a transmis Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, pe pagina oficială de Telegram.

5 aprilie 2022, ora 20:22Vladimir Putin: ”Lumea se confruntă cu o criză alimentară din cauza sancțiunilor Occidentului”.

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia trebuie să supravegheze îndeaproape exporturile sale de alimente către țări ostile, deoarece sancțiunile Occidentului au provocat o criză alimentară globală și creșterea prețurilor la energie.

Sancțiunile Occidentului din cauza invaziei Ucrainei de către Putin din 24 februarie au îndreptat Rusia către cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, deși Moscova spune că impactul global al sancțiunilor ar putea fi mult mai semnificativ.

Șeful Kremlinului a avertizat că prețurile mai mari la energie, combinate cu deficitul de îngrășăminte, vor determina Occidentul să imprime bani pentru a-și cumpăra provizii, ceea ce duce la penurie de alimente în țările mai sărace.

5 aprilie 2022, ora 20:00. Larisa Mudrak, refugiată din Irpin, a stat 13 zile fără apă, mâncare şi căldură: "Am fost bombardaţi din avioane şi din elicoptere de luptă"

5 aprilie 2022, ora 19:00. Forțele Moscovei nu au ținut cont de populație iar consecința este că, doar în acest oraș, au fost uciși 400 de civili - la o primă numărătoare. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizează că numărul victimelor civile va crește, pentru că atrocitățile de la Bucha au corespondent în multe alte localități aflate în ultimele săptămâni sub controlul invadatorilor.

În Bucha, forțele ucrainene au descoperit cea mai mare oroare în subsolul unui sanatoriu pentru copii: o cameră de tortură.

5 aprilie 2022, ora 17:00. Rușii au recunoscut că au ucis 93 de persoane în haine civile în Ucraina. Mihail Mizintsev, șeful Postului Central de Comandă al Statului Major al Forțelor Armate Ruse, i-a numit „militari ucraineni deghizați”, potrivit Unian. Pierderile teribile în rândul civililor au fost explicate în Federația Rusă prin faptul că aceștia erau „naziști deghizați”.

„În ultimele două zile, o parte din militanți, numărând de la 150 la 200 de persoane, folosind coridoarele umanitare, îmbrăcați în civil, au părăsit orașul. Și în grupuri împrăștiate de 10-15 persoane, se deplasează în direcția Zaporojie pe drumuri de țară.

Peste noapte, 93 dintre ele au fost lichidate, locația celorlalte a fost stabilită. Problema eliminării lor este o chestiune de scurtă vreme", a spus Mizintsev.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că în Borodyanka și în alte orașe eliberate, numărul victimelor ar putea fi chiar mai mare decât în ​​Bucha.

5 aprilie 2022, ora 15:30. Kremlinul contrazice Kievul și anunță că o întâlnire între cei doi șefi de stat este, încă, posibilă, dar după ce se va ajunge la un consens cu privire la un document, în cadrul discuțiilor. Marți, mai devreme, Zelenski spunea că o discuție față în față cu Putin este puțin probabilă.

Moscova nu neagă posibilitatea unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, dar avertizează că aceasta poate fi organizată numai după ce delegațiile țărilor la discuții convin asupra unui document corespunzător, a declarat marți secretarul de presă al președintelui rus Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvând al Kremlinului a comentat afirmațiile președintelui ucrainean, care a spus că întâlnirea lui cu Putin ar putea să nu aibă loc. Declarația acestuia a fost făcută după dezvăluirea ororilor din localitatea Bucha.

5 aprilie 2022, ora 14:30. O navă civilă, aflată în portul Mariupol, este în flăcări și se scufundă, după ce a fost bombardată de trupele ruse, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei.

Nava, sub pavilionul Republicii Dominicane, era acostată în port când a fost lovită de obuze, în timpul unui atac în curs asupra orașului asediat din sudul Ucrainei, a anunțat Ministerul, marți, pe canalul său Telegram.

Un incendiu a izbucnit în sala motoarelor și s-a răspânit rapid. Se știe că cel puțin un membru al echipajului a fost rănit, se arată în comunicat.

Polițiștii de frontieră maritimi au reușit să evacueze o parte din echipaj în siguranță, dar spun că este imposibil să se continue operațiunea de salvare din cauza ”bombardamentului constant”.

5 aprilie 2022, ora 13:30. Oficialii ucraineni susțin că 165 de copii au fost uciși în timpul războiului cu Rusia. De asemenea, peste 200 de copii au fost răniți, susțin ucrainenii.

5 aprilie 2022, ora 12:20. Spitalul Municipal nr. 5 din Nikolaev a fost atacat cu rachete. Cristi Popovici, corespondent Antena 3, a transmis live din faţa spitalului şi a arătat pagubele făcute de rachetele lansate de ruşi.

Pacienţii au fost mutaţi în subsolul clădirii pentru a fi protejaţi în cazul unui nou atac.

Mai mult, corespondentul Antena 3 a descoperit că rachetele folosite de armata rusă pentru a ataca spitalul sunt unele extrem de periculoas, interzise de Convenţia de la Geneva.

"Spitalul este la vreo 10 kilometri de zona centrală a oraşului Nikolaev, într-o suburbie. Ieri, pe vremea aceasta, ploua cu rachete. Una dintre ele, o rachetă de tip Smerch, ce a mai rămas din ea. Se vede şi efectul de tip soare în jurul exploziei. Totul împrejur este pulverizat. Gardul a fost îndoit din cauza suflului.

5 aprilie 2022, ora 11:30. Imaginile atrocităților comise de trupele ruse la Bucha au îngrozit o lume întreagă. Mulți dintre liderii politici au transmis mesaje dure în urma acestora. Reacția Mocovei a venit și ea destul de rapid, spunând că a fost o operațiune sub steag fals, pentru a discredita Rusia

Purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, a declarat că situația din orașul ucrainean Bucha a fost rezultatul unei operațiuni sub steag fals, pentru a discredita Rusia și a justifica sancțiunile occidentale, iar o investigație autentică a ceea ce s-a întâmplat nu este un lucru dorit de țările occidentale.

”Singurul obiectiv este discreditarea Rusiei, justificarea sancțiunilor, aprovizionarea cu arme și alte acțiuni neprietenoase, precum și exacerbarea și mai mult a situației din Ucraina”, a susținut Volodin.

Potrivit acestuia,”o anchetă nu este de nici un folos țărilor NATO, din moment ce autorii au fost deja găsiți”.

5 aprilie 2022, ora 10:30. O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii a fost eliberată, după ce a fost oprită în timpul unei încercări de a ajunge în orașul Mariupol din sudul Ucrainei și reținută în Manhush, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.

”După negocieri, aceștia au fost eliberați și trimiși la Zaporizhzhia”, a scris ea pe Facebook. Zaporizhzhia se află la aproximativ 200 km de Mariupol, în sudul țării.

5 aprilie 2022, ora 09:15. Grupul de hackeri Anonymous a făcut publice fotografii în care ar apărea autorii masacrului de la Bucha.

”Locotenent-colonelul Omurbekov Azatbek Asanbekovici, unitatea militară 51460, comandantul celei de-a 64-a brigăzi de puști motorizate (Habarovsk) este responsabil pentru masacrul din Bucea”, se arată în unul din mesajele postate de Anonymous.

”Locotenent-colonelul Omurbekov Azatbek Asanbekovici, unitatea militară 51460, comandantul celei de-a 64-a brigăzi de puști motorizate (Habarovsk) este responsabil pentru masacrul din Bucea”, se arată în unul din mesajele postate de Anonymous.

5 aprilie 2022, ora 08:10. Oficialii SUA preconizează că trupele ruse se vor îndrepta în număr mare înspre estul Ucrainei. Deşi armata rusă s-a retras din localităţile aflate în jurul Kievului, generalii ruşi pregătesc un nou plan de asalt.

Rusia intenţionează să desfăşoare zeci de mii de militari în estul Ucrainei, în timp ce atenţia lumii este îndreptată către ororile lăsate în urmă de retragerea rusă, este de părere consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război pentru a se concentra pe estul şi părţile din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan într-o conferinţă susţinută la Casa Albă.

5 aprilie 2022, ora 07:30. Volodimir Zelenski se va adresa astăzi Consiliului de Securitate al ONU, unde se va discuta despre masacrul de la Bucha.

Sesiunea de astăzi a Consiliului de Securitate urmează să ia în considerare acuzațiile ucrainenilor privind uciderea civililor de către soldații ruși la Bucha, la nord-vest de Kiev, în urma descoperirii a sute de cadavre, unele legate și împușcate de la mică distanță.

”Forțele armate ruse, pornind doar de la principii umane, le cere unităților Forțelor Armate ale Ucrainei, batalioanelor teritoriale de apărare și mercenarilor străini să oprească ostilitățile de la 06:00, ora Moscovei, pe 5 aprilie, pentru a salva civilii.” a spus şeful Centrului Naţional de Control și Apărarea Federaţiei Ruse, Mihail Mizintsev.

Potrivit acestuia, formațiunilor ucrainene din Mariupol li s-a cerut „să depună armele și să plece pe traseul convenit cu partea ucraineană în direcția Zaporojie către teritoriile controlate de Kiev”. „Toți cei care depun armele au garantată păstrarea vieții”, a spus Mizintsev.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut aseară, un discurs în Parlamentul României.

Volodimir Zelenski, a prezentat, în fața Parlamentului României, imagini șocante din Bucha: „Știm de peste 300 de oameni torturați”.

Președintele Ucrainei și-a cerut scuze pentru duritatea imaginilor, menționând că vrea să arate ce a văzut și el la Bucha.

Forţele ruse care s-au retras din oraşul Bucha au lăsat în urmă un adevărat masacru, dar grozăviile sunt pe departe de a fi terminate. Imaginile din satelit oferite de compania de supraveghere Maxar înfăţişează mai multe gropi comune.

Armata rusă nu a anticipat momentul retragerii şi astfel unele morminte comune au rămas neterminate.

Se poate observa în imagine un şanţ lung de 14 metri şi adânc de trei, săpat lângă biserica Biserica Sf. Andrei din Bucha. Plecarea precipitată a forţelor de ocupaţie ruse a făcut ca, din fericire, planul macabru să nu fie dus la bun sfârşit.

Război în Ucraina 4 aprilie 2022 | Ucraina amenință cu represalii după masacrul de la Bucha | Germania și Franța expulzează diplomați ruși

Război în Ucraina 3 aprilie 2022 | Masacru la Bucha, ruşii au ucis zeci de civili nevinovaţi, atacurile cu rachete continuă la Odesa

Război în Ucraina 2 aprilie 2022 | Regiunea capitalei Kiev este sub controlul total al armatei ucrainene

Război în Ucraina 1 aprilie 2022 | Preşedintele Parlamentului European, la Kiev: "Vă vom ajuta să vă reconstruiţi oraşele şi satele" 

Război în Ucraina 31 martie 2022 | Război în Ucraina | Ruşii bombardează masiv în suburbiile Kievului, dar şi în Nikolaev

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close