Antena 3 CNN Externe Revista presei. Rusia, încurajată să ancheteze personal ?accidentul ? din Coreea. Scutul SUA din România, pretext pentru prezenţa militară permanentă rusă în Transnistria

Revista presei. Rusia, încurajată să ancheteze personal ?accidentul ? din Coreea. Scutul SUA din România, pretext pentru prezenţa militară permanentă rusă în Transnistria

Revista presei. Rusia, încurajată să ancheteze personal ?accidentul ? din Coreea. Scutul SUA din România, pretext pentru prezenţa militară permanentă rusă în Transnistria
Sursa foto: ziare internationale
28 Mai 2010   •   04:16
SUA încurajează Rusia să ancheteze personal ?accidentul ? maritim din Coreea

Moscova are dreotul de a realiza propria anchetă în cauzul navei sud-coreene scufundată, deoarece Rusia, alături de China,joacă un rol important în reglementarea situaţiei din Peninsula Coreea, arăta departamentul american de stat, citat de RIA Novosti.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev arăta miercuri că un grup de experţi ruşi a fost trimis în Coreea de Sud pentru a examina nava şi probele recoltate în cazul scufundării navei Cheonan.
"Rusia este participant la procesul de discuţii în şase. Au un interes direct în pace şi stabilitate în Peninsula Coreea. Cred că trebuie să îşi facă propria părere despre implicaţiile anchetei. Noi am judecat deja. Vom sprijini Coreea de Sud şi sperăm ca Rusia şi CHina să facă la fel?, declara Philip Crowley, vicesecretar în Departamentul de Stat.






Scutul SUA în România, pretext pentru Rusia să permanentizeze prezenţa militară în Transnistria


Republica Moldova ar putea suporta ?efecte secundare? în urma acceptului României de a găzdui pe teritoriul său elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA, a declarat - pentru Radio Europa Liberă- David Kramer, fost secretar adjunct pentru probleme europene şi eurasiatice în cadrul Departamentului de Stat al SUA.
El nu exclude posibilitatea ca Rusia să utilizeze ca argument instalarea unor rachete interceptoare americane în România pentru menţinerea prezenţei sale militare în Transnistria. S-ar putea ca şi Transnistria să se servească de acest pretext, consideră fostul diplomat.
Referitor la diferendul transnistrean, singurul lucru pe care îl pot face SUA în acest moment este să insiste asupra reluării procesului de negocieri în formatul 'cinci plus doi' -Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE plus UE şi SUA, ca observatori) şi împreună cu partenerii europeni să ceară la aceste negocieri retragerea trupelor ruse din Transnistria, transmite Europa Liberă.
Kramer, în prezent expert în cadrul German Marshall Fund, a criticat acţiunile administraţiei Barack Obama, prea ocupată în acest moment de relansarea relaţiilor cu Rusia, în detrimentul celorlalte ţări din regiune.



Sondaj: Putin - în continuare puternic, dar Medvedev câştigă în independenţă


Puterea în Rusia îi aparţine mai mult premierului Vladimir Putin decât preşedintelui Dmitri Medvedev, dar acesta din urmă devine tot mai independent, apreciază ruşii chestionaţi de Centrul Levada.
Doar un rus din cinci -18% crede că puterea reală îi aparţine şefului statului, potrivit acestui sondaj realizat între 21-25 mai pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane. Pentru 22% dintre persoanele intervievate, Putin controlează pârghiile puterii, 52 % considerând că ele aparţin în mod egal ambilor conducători. 42 % dintre persoanele intervievate estimează că preşedintele Medvedev urmează o politică independentă, în timp ce 44 % cred că ?acţionează sub controlul lui Putin?, arată The Daily Telegraph.
În urmă cu un an, doar 19 % dintre repondenţi credeau în independenţa preşedintelui Medvedev şi 68 % erau de opinie contrară. Trei sferturi dintre persoanele sondate estimează că actualul preşedinte continuă politica lui Vladimir Putin şi doar 15 % cred că Medvedev schimbă puţin câte puţin politica rusă.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close