România ar putea redeschide anchetele referitoare la închisorile CIA. Parlamentul European a cerut reluarea cazului

de D.D.    |    12 Sep 2012   •   07:26
România ar putea redeschide anchetele referitoare la închisorile CIA. Parlamentul European a cerut reluarea cazului Foto: cbsnews.com

Parlamentul European a adopat o rezoluţie în care recomandă autorităţilor judiciare, inclusiv celor din România, redeschiderea anchetelor referitoare la închisorile CIA. Parlamentul European a luat act de datele care arată că avionul care îl transporta pe presupusul terorist Abu Zubaydah s-a oprit în Maroc în drum spre România şi Lituania.

Parlamentul European a cerut redeschiderea anchetei într-un document adoptat la Strasbourg. Motivul ar fi noile dovezi apărute în controversatul caz al prizonierilor suspectaţi de terorism. Este vorba despre un zbor secret, efectuat la 18 februarie 2005.

Datele Eurocontrol arată că avionul, un Boeing 737-200, a zburat pe ruta Malaga-Rabat-Bucureşti, cu destinaţia Palanga, Lituania. La bord s-ar fi aflat Abu Zubaydah, un suspect de terorism care a fost transportat pentru a fi interogat într-o închisoare secretă lituaniană.

În urma adoptării rezoluţiei, care nu este obligatorie, parlamentarii români au avut reacţii diferite.

Prin votul lor, europarlamentarii invită statele implicate în scandal, inclusiv România, să furnizeze toate informaţiile despre zborurile CIA efectuate pe teritoriul lor. De altfel, ţara noastră e acuzată de câţiva ani că a jucat un rol cheie în operaţiunile secrete americane.

Parteneri
x close