Antena 3 CNN Externe România nu mai îndeplineşte condiţiile de aderare la UE

România nu mai îndeplineşte condiţiile de aderare la UE

România nu mai îndeplineşte condiţiile de aderare la UE
29 Oct 2007   •   08:59

România şi Slovacia nu mai îndeplinesc condiţiile de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia la care a ajuns unul dintre cele mai importante publicaţii occidentale. Jurnaliştii de la cotidianul german ?Frankfurter Allgemeine Zeitung? vorbesc în cazul României de o adevărată escaladare a corupţiei la nivel înalt. Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, administraţia a erodat seria reformelor din perioada de preaderare.

Corupţia miniştrilor este mult mai vizibilă în prezent decât în perioada guvernării Năstase, potrivit corespondentului pentru Europa de Est al ziarului german ?Frankfurter Allgemeine Zeitung?. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, este considerat unul dintre principalii responsabili pentru această situaţie. El este acuzat că se preocupă de împiedicarea anchetelor împotriva clasei politice în timp ce, la Bruxelles, numărul cazurilor în care România încalcă regulile Uniunii Europene, sunt în continuă creştere. Slovacia este, la rândul ei, criticată aspru de jurnalistul german.

"Nu greutăţile schimbării, ci eşecul politic, mai ales cel privind politicile sociale, precum şi lipsa capacităţii de învăţare a elitelor cauzează frustrarea, care dă apă la moară populiştilor. Criza din Est este o criză a elitelor locale. Nu-i va salva nici o fiinţă superioară; trebuie să se salveze singuri din situaţia jalnică în care se află. Aşa cum arată azi, nici Slovacia, nici România nu îndeplinesc criteriile de aderare", scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung

Autorul articolului dă ca exemplu Polonia, ţară care a reuşit să se redreseze prin propriile forţe. El susţine că aceasta este soluţia şi în cazul Slovaciei şi României.

Antena 3

×
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close