Antena 3 CNN Externe România, pe primul loc în UE la apelurile false la 112

România, pe primul loc în UE la apelurile false la 112

România, pe primul loc în UE la apelurile false la 112
30 Aug 2007   •   08:07

România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de apeluri false la serviciul de urgenţe 112. Numai anul trecut s-au înregistrat 25 de milioane de astfel de apeluri. Serviciul pentru apeluri de urgenţă 112 se confruntă cu o situaţie de criză. 90% dintre apelurile preluate sunt false, fenomen care pune în pericol viaţa persoanelor cu probleme reale. Potrivit statisticii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, numărul apelurilor false este în creştere.

Anul acesta, până la sfârşitul lunii iulie, numărul celor care sună fără a avea nevoie de ajutor a crescut îngrijorător, ajungând la peste 16 milioane de apeluri. Majoritatea sunt efectuate de pe cartele pre-paid, unde apelantul este aproape imposibil de identificat.

Aplicarea de amenzi este singura soluţie împotriva celor care abuzează de 112, dar este ineficientă. Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi ai Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit pentru elaborarea unor soluţii de prevenire şi blocare a acestor abuzuri.

Orientându-se după soluţii adoptate în alte state europene şi chiar în SUA, s-a stabilit că trebuie găsite de urgenţă soluţii tehnice de blocare a apelurilor false către numărul unic de urgenţă. De exemplu, în Finlanda, operatorul de telefonie mobilă poate bloca terminalul apelantului timp de o zi, timp în care acesta nu poate folosi telefonul mobil decât pentru serviciul de urgenţe.

În Marea Britanie, Scotland Yard trimite un număr mare de mesaje către telefonul celui care abuzează de serviciul 112, operaţiune care blochează mobilul apelantului.

Antena 3

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close