România va adopta moneda euro în 2015

01 Oct 2007   •   07:33
România va adopta moneda euro în 2015
Adoptarea monedei euro în România ar putea să fie amânată cu cel puţin doi ani. Cel puţin aşa susţine raportul agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings. Nu numai ţara noastră e vizată de această posibilă amânare, ci mai multe state est-europene. Potrivit băncii centrale, România intenţionează să adopte moneda euro în intervalul 2012-2014.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, BNR a propus Guvernului un plan de convergenţă prin care recomandă ca procesul de restructurare a economiei şi administraţiei să fie încheiat în următorii trei-patru ani. Analiştii agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings spun, însă, că termenul de adoptare a monedei europene se va prelungi pentru mai multe state est-europene. Prognozele Fitch pentru Bulgaria şi România sunt 2013, respectiv 2015.

Creşterea inflaţiei în statele baltice, a euroscepticismului în Cehia şi Polonia şi a provocărilor legate de convergenţa reală din Bulgaria şi România sunt doar câteva dintre motive. Adoptarea euro va deveni, pe termen mediu, unul dintre factorii care vor contribui la atribuirea de ratinguri in Europa de Est. Astfel, intrarea în zona euro poate conduce la ridicarea ratingului de ţară cu unul sau două puncte, consideră analiştii.

Statele care vor să adopte moneda unică trebuie să aibă un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datoria publică mai mică de 60% din PIB şi rate reduse ale dobanzilor pe termen lung şi ale inflaţiei, în corelaţie cu cele mai performante trei state din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte aceşti indicatori.

Totodată, ţările care vor să treacă la euro trebuie să asigure stabilitatea monedelor naţionale aşa încât cotaţia monedelor trebuie menţinută într-un interval fix faţă de euro timp de cel puţin doi ani.

ADOPTAREA EURO - AMÂNATĂ  

Antena 3

x close