Antena 3 CNN Externe Salariul minim garantat ar putea fi introdus în UE

Salariul minim garantat ar putea fi introdus în UE

Salariul minim garantat ar putea fi introdus în UE
27 Sep 2007   •   09:02

Partenerii sociali din Europa încearcă să introducă în toată Uniunea Europeană un salariu minim. Susţinătorii salariului minim cred că în acest fel oamenii vor putea fi ajutaţi să iasă din sărăcie şi totodată se va diminua prăpastia dintre bogaţi şi săraci. În plus sindicaliştii vor să îi convingă pe parlamentarii europeni de necesitatea instituirii salariului minim garantat şi în ţările care nu au.

În propunerea lor, sindicaliştii susţin că, dintre cele 27 de state ale Uniunii, 7 ţări nu au un salariu minim garantat. Este vorba despre Cipru, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Italia şi Austria. Iar în celelalte 20 de ţări, acesta variază de la 92 de euro pe lună în Bulgaria sau 114 euro în România, până la 1.200 euro în Franţa sau 1.570 de euro în Luxemburg.

Propunerea a fost acceptată de parlamentarii din Marea Britanie, care pregătesc un raport ce va cuprinde şi propunerea de instituire a salariului minim în Uniunea Europeană. În prezent, în ceea ce priveşte salariul minim, ţările europene se împart în trei categorii.

Din prima categorie, cu cel mai mic salariu garantat, fac parte Bulgaria,România, Polonia şi Ungaria, unde salariul nu depăşeşte 300 de euro. În a doua categorie sunt ţări cu salarii minime cuprinse între 400 şi 700 euro - Portugalia, Spania, Grecia. Din ultima categorie, unde nivelul salariului minim depăşeşte 1200 de euro, fac parte Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Luxemburg.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close