Antena 3 CNN Externe Sârbii şi kosovarii nu sunt dispuşi la compromisuri

Sârbii şi kosovarii nu sunt dispuşi la compromisuri

Sârbii şi kosovarii nu sunt dispuşi la compromisuri
28 Sep 2007   •   18:33

Dispuse la negocieri, dar pe poziţii ferme. Aşa se prezintă delegaţiile sârbă şi kosovară la convorbirile de la New York de vineri seară, privind viitorul statut al provinciei. În timp ce Belgradul susţine că este pregătit să ofere kosovarilor ?cea mai largă autonomie din lume?, delegaţia de la Priştina spune că nu există altă soluţie în afara independenţei.

Grupul de Contact pentru Kosovo, format din reprezentanţii a 5 state europene şi ai Statelor Unite, vor modera dezbaterile de la sediul Naţiunilor Unite, din New York. Convorbirile se anunţă aprinse, în condiţiile în care delegaţiile sârbă şi kosovară nu sunt dispuse la prea multe concesii. Poziţia Belgradului este clară: preşedintele sârb Boris Tadici a anunţat că ţara sa va pleda pentru o largă autonomie a provinciei în interiorul Serbiei.

?Suntem gata să facem compromisuri, cu două excepţii însă, integritatea teritorială şi suveranitatea Serbiei în Kosovo. Le oferim albanezilor din Kosovo cele mai bune drepturi posibile şi cea mai sporită autonomie din lume? a declarat Tadici. Preşedintele provinciei Kosovo, Fatmir Sejdiu, a avertizat însă: "Suntem foarte fermi şi foarte hotărâţi. Nu avem altă soluţie în afara independenţei".

Şi în Kosovo reacţiile sunt împărţite. Nordul provinciei, dominat de sârbii kosovari, este împânzit de afişe cu mesajul "Rusia, ajutor!". Regiunea este frecvent scenă a confruntărilor dintre sârbi şi kosovari.

Negociatorii troicii formate dintr-un reprezentant al UE, unul al Rusiei şi unul al Statelor Unite, au ca termen-limită data de 10 decembrie pentru ultima încercare de mediere şi găsire a unei soluţii de compromis între cele două părţi.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close