Antena 3 CNN Externe Şase militari ONU ucişi în Liban

Şase militari ONU ucişi în Liban

Şase militari ONU ucişi în Liban
25 Iun 2007   •   08:21

6 militari din cadrul Forţei interimare a Naţiunilor Unite în Liban au fost ucişi într-un atac cu maşină-capcană, comis în sudul ţării. Soldaţii făceau parte din contingentul spaniol desfăşurat în Liban. Este primul atentat comis asupra Căştilor Albastre, de la sfârşitul conflictului dintre Israel şi gherilele Hezbollah, din vara anului trecut. Un colonel spaniol a precizat că atacul a avut loc la 10 kilometri de frontiera libanezo-israeliană. O maşină-capcană a fost plasată la marginea unei şosele folosite frecvent de patrulele din cadrul FINUL şi a fost detonată prin telecomandă la trecerea unui vehicul blindat al Căştilor albastre.

Vehiculul a fost puternic avariat. Bilanţul anunţat iniţial a fost de 5 morţi şi 2 răniţi. Un soldat a decedat câteva ore mai târziu. 3 dintre militari erau spanioli, iar ceilalţi columbieni înrolaţi în armata spaniolă. Atacul nu a fost revendicat deocamdată. Potrivit unor surse de la Beirut, mai mulţi militanţi arestaţi au declarat că gruparea Fatah al-Islam, care înfruntă armata libaneză în tabăra palestiniană de la Nahr al-Bared, a plănuit atentate împotriva trupelor FINUL.

Guvernul de la Madrid a anunţat că nu îşi va retrage contingentul de 1.100 de soldaţi, desfăşurat în apropiere de graniţa cu Israelul. Guvernul libanez a condamnat ferm atacul asupra forţelor de menţinere a păcii. ?Vreau să îmi exprim durerea şi condoleanţe către guvernul şi poporul spaniol şi către familiile victimelor?, a declarat ministrul de Externe libanez.


Şeful statului libanez, Emile Lahoud, a denunţat atacul ca făcând parte dintr-o ?campanie de destabilizare vizând Libanul?. Şi mişcarea Hezbollah a condamnat atentatul. Este primul atentat împotriva trupelor FINUL, după ce forţa a fost întărită prin rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU care a pus capăt războiului de 34 de zile între Israel şi mişcarea şiită Hezbollah, din vara anului trecut. 

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close