Antena 3 CNN Externe Schimb de putere după alegerile din Australia

Schimb de putere după alegerile din Australia

Schimb de putere după alegerile din Australia
24 Noi 2007   •   19:42

Australienii au schimbat puterea, după 11 ani de dominaţie conservatoare. Premierul John Howard, marele pierzător al alegerilor legislative şi-a recunoscut înfrângerea în faţa laburistului Kevin Rudd. Miracolul de care avea nevoie Howard la urne, nu s-a produs. Mai mult chiar, şeful guvernului a pierdut şi fotoliul de deputat în propria circumscripţie, lucru care nu s-a mai întâmplat în Australia de 78 de ani.

Victoria liderului liberal Kevin Rudd pune capăt celor 11 ani hegemonie a conservatorilor conduşi de John Howard. Premierul şi-a recunoscut, sportiv, înfrângerea: „Acum câteva minute, l-am sunat pe domnul Rudd, şi l-am felicitat, pe el şi partidul laburist, pentru victoria incontestabilă”.

Kevin Rudd, un fost diplomat în vârstă de 50 de ani, este pe cale să câştige alegerile legislative, cu o majoritate puternică de 52,9% din sufragii, faţă de 47,1% obţinute de conservatorii lui Howard. Rezultatele parţiale îi oferă lui Kevin Rudd o majoritate largă de 20 de locuri în Parlament.

Presa australiană a anticipat înfrângerea lui Howard, despre care a spus de altfel că are nevoie de un miracol pentru a-şi menţine funcţia. Aliat important al Washignton-ului, încă din primele minute ale războiului împotriva terorismului, lui John Howard i s-a reproşat decizia de menţine trupele în Irak. Opoziţia s-a angajat, în schimb, să repatrieze circa 1.500 de militari austraklieni aflaţi încă în acolo. Premierul conservator a pierdut teren şi la capitolul unei alte teme vedetă: încălzirea globală. Australia este singurul stat industralizată, alături de Statele Unite, care nu a semnat Protocolul de la Kyoto.

Antena 3

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close