Antena 3 CNN Externe Schimbările climatice ? tema Adunării Generale ONU

Schimbările climatice ? tema Adunării Generale ONU

Schimbările climatice ? tema Adunării Generale ONU
25 Sep 2007   •   17:39

Măsuri stricte de securitate la New York, unde marţi a debutat cea de-a 62-a sesiune a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Peste 100 de şefi de stat şi de guvern vor participa la lucrări, alături de oficiali de rang înalt din alte 91 de ţări. Sesiunea este dedicată, anul acesta, luptei împotriva schimbărilor climatice. România va fi reprezentată de ministrul de Externe Adrian Cioroianu.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti va rosti şi o alocuţiune, în cursul zilei de vineri. Dezbaterea anuală a început în forţă, prin intervenţia preşedintelui american George W. Bush, a celui iranian, Mahmoud Ahmadinejad şi a liderului francez, Nicolas Sarkozy.

Timp de o săptămână, 193 de oratori, dintre care 99 de şefi de stat, vor rosti discursuri de la tribuna Adunării Generale. Potrivit preşedintelui ONU, oficialii mondiali vor încerca să transmită un mesaj politic puternic în ceea ce priveşte importanţa scăderii emisiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit analiştilor, atenţia se va îndrepta asupra Statelor Unite şi a intenţiilor sale de a-şi asuma un rol mai important în combaterea încălzirii globale.

Subiecte controversate, precum programul nuclear iranian, s-ar putea regăsi, însă, în discursurile liderilor lumii. Miniştrii de externe francez şi iranian vor avea o întrevedere, pentru discuţii asupra dosarului nuclear iranian. Printre dezbateri politice, se va desfăşura şi un program de reuniuni ale miniştrilor din ţările membre ale Uniunii Europene. Summit-ul Consiliului de Securitate, prezidat de şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, va începe tot marţi.

Oficialii de rang înalt vor mai participa la o serie de reuniuni dedicate securităţii globale. Printre acestea se numără şi întâlnirea ministerială a Grupului de Contact pentru fosta Iugoslavie şi prima rundă de negocieri directe între reprezentanţii Belgradului şi ai Priştinei, pentru reglementarea statutului Kosovo.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close