Antena 3 CNN Externe Se schimbă puterea în CHINA. Cine vor fi noii lideri ai statului comunist

Se schimbă puterea în CHINA. Cine vor fi noii lideri ai statului comunist

Se schimbă puterea în CHINA. Cine vor fi noii lideri ai statului comunist
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
08 Noi 2012   •   08:07

La Beijing s-a deschis, cu puţin timp în urmă, Congresul Partidului Comunist Chinez, care va desemna noua conducere a ţării. În discursul inaugural, actualul preşedinte Hu Jintao s-a pronunţat pentru "extinderea democraţiei populare". El a atras atenţia asupra corupţiei, care, în opinia sa, poate duce chiar la "prăbuşirea" partidului şi a statului.

Congresele partidului comunist chinez sunt mai mult ritualuri solemne, în care se anunţă oficial numele noilor conducători desemnaţi anterior în spatele uşilor închise. Actualul congres, la care iau parte peste 2000 de delegaţi, se desfăşoară, ca de obicei, sub protecţia unor importante efective ale forţelor de ordine. Totuşi, înaintea şedinţei, ceremonia înălţării drapelului din piaţa Tien An Men a fost tulburată de un neaşteptat incident.

O femeie despre care nu se ştie dacă protesta sau era, pur şi simplu, copleşită de emoţie a fost ridicată de forţele de ordine înainte ca incidentul să ia amploare. Congresul s-a deschis, apoi, cu tot fastul obişnuit.



Preşedintele Hu Jintao, care se va retrage din funcţie, a intonat imnul naţional alături de succesorul său deja cunoscut, Xi Jinping, de fostul lider al partidului Jiang Zemin şi de alţi demnitari.

În discursul său, Hu Jintao a cerut partidului să garanteze că toate cadrele sale vor respecta legile şi nu vor face abuz de putere. Aceasta, după recentul scandal în urma căruia un puternic lider regional a fost exclus din partid pentru corupţie, iar soţia sa a fost condamnată pentru uciderea unui cetăţean britanic.

Preşedintele Hu s-a pronunţat, de asemenea, pentru "un nou model de dezvoltare economică" a Chinei. Potrivit experţilor străini, economia chineză este prea dependentă de export şi investiţii, în dauna consumului intern.

Foto: Xi Jinping





×
Subiecte în articol: partidul comunist chinez China hu jintao
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close