Antena 3 CNN Externe Serbia a respins noul model de autonomie a provinciei Kosovo

Serbia a respins noul model de autonomie a provinciei Kosovo

Serbia a respins noul model de autonomie a provinciei Kosovo
06 Noi 2007   •   08:46

Negocierile privind statutul Kosovo, purtate la Viena, s-au încheiat fără progrese, după ce Serbia a respins din nou independenţa provinciei. Anunţul a fost făcut de reprezentanţii Troicii internaţionale pentru Kosovo, formată din emisarii Statelor Unite, Uniunii Europene şi Rusiei. Mediatorii internaţionali le-au prezentat oficialilor de la Belgrad un nou model de autonomie pentru Kosovo. Propunerea a fost concepută sub forma a 14 enunţuri care prevedeau, printre altele, ca Serbia să nu mai guverneze Kosovo şi să îşi retragă trupele din zonă. Oficialii sârbi au respins categoric cererea mediatorilor.

Delegaţia sârbă le-a propus albanezilor din Kosovo modelul Hong Kong, ca posibilă variantă de autonomie. Delegaţia kosovarilor a respins imediat această propunere şi a criticat atitudinea oficialilor sârbi.

Mediatorii internaţionali cred că există o şansă foarte mică de a se ajunge la un compromis până la 10 decembrie, dată la care expiră termenul limită alocat noii runde de negocieri. Indiferent de rezultat, oficialii kosovari sunt hotărâţi să proclame independenţa provinciei, după această dată. Următoarea rundă de negocieri va avea loc pe 20 noiembrie, la Bruxelles.

Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close