Antena 3 CNN Externe Sindromul Havana lovește în Columbia, înainte vizitei Secretarului de Stat american

Sindromul Havana lovește în Columbia, înainte vizitei Secretarului de Stat american

Autoritățile americane investighează cazuri suspecte ale așa-numitului sindrom Havana în Columbia, raportate înaintea vizitei Secretarului de Stat american Antony Blinken (foto), anunță presa internațională.

Sindromul Havana lovește în Columbia, înainte vizitei Secretarului de Stat american
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Oct 2021   •   10:13

Membri ai personalul ambasadei americane de la Bogota ar fi fost afectați de misterioasa boală, ale cărei simptome includ senzație dureroasă în urechi asociată cu sunete, oboseală și amețeală.

Primele cazuri de sindrom Havana au fost raportate în 2016, în capitala cubaneză, locație care a și dat numele afecțiunii. Originile sale sunt necunoscute dar se speculează că ar putea fi implicată o armă experimentală, dezvoltată de puteri ostile Statelor Unite.

Publicația americană The Wall Street Journal a scris, marți, că mai multe emailuri trimise de ambasadorul SUA la Bogota, Philip Goldberg, confirmă "un număr de incidente medicale inexplicabile" (unexplained health incidents, UHIs) începând de la jumătatea lunii trecute.

Președintele columbian Ivan Duque a declarat pentru The New York Times că autoritățile din țara sa investighează incidentele dar că ancheta este condusă de oficiali ai SUA.

Sindromul Havana: cauză necunoscută, simptomele pot persista luni de zile

Americanii care au experimentat sindromul Havana vorbesc despre "un sunet intens și dureros în urechi". Unii dintre cei aproximativ 200 de oameni afectați au raportat oboseală și amețeală persistente, pe parcursul mai multor luni.

Mai mult de jumătate dintre cei care au raportat aceste simptome sunt agenți ai Agenției Centrale de Informații, CIA.

Vinerea trecută au apărut informații privind cazuri de sindrom Havana la ambasada SUA din Berlin. 

Președintele Joe Biden  s-a angajat, într-o declarație, să determine cauza și responsabilii pentru această situație.

Cu puțin timp înainte, Biden semnase legea care îi abilitează pe șefii CIA și ai Departamentului de Stat să acorde compensații financiare angajaților guvernamentali afectați de sindromul Havana.

Sindromul Havana: Apare înaintea vizitei unui oficial american de top

Deși a refuzat să confirme cazurile din Berlin, un oficial al Departamentului de Stat american a declarat BBC că autoritățile SUA acționează pentru "a stabili cauza incidentelor UHI și  dacă acestea pot fi atribuite unei entități străine".

În ultimele luni, apariția cazurilor de sindrom Havana pare să respecte un anumit tipar, fiind raportate în diverse părți ale lumii înainte de vizita unui oficial american de top.

Dacă la Bogota cazurile au apărut înainte de vizita de săptămâna viitoare a lui Antony Blinken, în august au fost raportate astfel de incidente în Vietnam înaintea vizitei efectuate de vicepreședintele american Kamala Harris.

BBC amintește că vizita a fost amânată pentru scurt timp iar doi oficiali americani au fost evacuați din țară după ce s-au îmbolnăvit.

×
Subiecte în articol: Sindromul Havana Columbia Antony Blinken
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close