Antena 3 Externe Spania. Românii sunt apreciaţi, deşi există şi delincvenţi

Spania. Românii sunt apreciaţi, deşi există şi delincvenţi

07 Noi 2007   •   10:56
Spania. Românii sunt apreciaţi, deşi există şi delincvenţi

În Spania, sute de mii de români trăiesc şi muncesc în linişte, deşi imaginea lor este adeseori pătată de micii delincvenţi. Infracţiunile grave, precum crimele, sunt rare în Spania, iar integrarea comunităţilor de români s-a realizat, în mare parte, fără eforturi deosebite. Peste 15.000 de români locuiesc în Coslada, un oraş care numără 90.000 de locuitori, comunitatea românească reprezentând 70% din totalul imigranţilor. Primarul oraşului îşi doreşte ca românii să se bucure de aceleaşi drepturi şi să aibă aceleaşi obligaţii ca spaniolii. El regretă situaţia din Italia.

?Din fericire şi colectivul român se integrează foarte bine aici în Spania şi eu cred că acest lucru este important. De aceea, cred că suntem foarte departe de situaţia care se întâmplă în Italia?, spune primarul din Coslada. Convieţuirea dintre romani şi spanioli este în general bună, dar autorităţile recunosc că integrarea imigranţilor nu e deplină.

Despre români se spune în Spania că sunt muncitori şi oneşti, foarte buni specialişti, bine pregătiţi. ?Li se dau facilităţi şi ajutor, dar există oameni care nu doresc integrarea. Acest lucru este rău şi din această cauză poate apărea separarea şi neînţelegerea cu oamenii de aici?, apreciază spaniolii.

Organizaţiile care apără interesele imigranţilor români în Spania contestă măsurile luate de guvernul de la Roma. ?Ceea ce se întâmplă în Italia este ceva fără precedent, este total ilegal şi sper că foarte curând UE va lua măsuri. Mi se pare incorect ca un stat să expulzeze persoane din UE?, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele asociaţiei ADRERE.

Antena 3

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close