Antena 3 CNN Externe Stare de calamitate naţională în Filipine, după trecerea taifunului Bopha

Stare de calamitate naţională în Filipine, după trecerea taifunului Bopha

Stare de calamitate naţională în Filipine, după trecerea taifunului Bopha
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
08 Dec 2012   •   12:01

Preşedintele filipinez, Benigno S. Aquino III, a declarat stare de calamitate naţională după ce taifunul Bopha a devastat sudul ţării, a informat sâmbătă un oficial guvernamental, relatează Xinhua.

Aquino a semnat un document prin care declară stare de calamitate naţională vineri seară, la întoarcerea dintr-o vizită în provinciile Compostela Valley şi Davao Oriental, lovite de taifun, a informat o purtătoare de cuvânt într-un interviu pentru postul de radio public.

'Declararea stării de calamitate naţională va grăbi eforturile de salvare, ajutorare şi reabilitare ale guvernului şi sectorului privat, inclusiv orice asistenţă umanitară internaţională, şi va controla preţurile produselor de bază în zonele afectate', se arată în Proclamaţia nr.522 semnată de preşedinte.

Controlul preţurilor va fi exercitat doar în cele mai afectate zone de taifun, inclusiv provinciile Compostela Valley, Davao Oriental, Davao del Norte, Surigao del Sur, Lanao del Norte, Misamis Oriental, Cagayan de Oro City, Siquijor şi Palawan, a precizat sursa citată.

Potrivit celui mai recent bilanţ publicat sâmbătă de Consiliul naţional pentru reducerea şi gestionarea riscului de dezastre (NDRRMC), numărul victimelor se ridică la 456, în timp ce alte 533 de persoane sunt încă dispărute.

Costurile estimate ale pagubelor asupra infrastructurii, agriculturii şi proprietăţilor private se ridică la circa un miliard de dolari.

×
Subiecte în articol: filipine taifun
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close