Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă. Libanul nu mai are preşedinte

Stare de urgenţă. Libanul nu mai are preşedinte

Stare de urgenţă. Libanul nu mai are preşedinte
24 Noi 2007   •   10:32

Începând de vineri seară libanezii au rămas fără preşedinte, după ce Emile Lahoud şi-a încheiat mandatul, iar parlamentarii au eşuat vineri pentru a cincea oară în alegerea unui nou şef al statului. În aceste condiţii, Libanul se află în pragul unui război civil între majoritatea parlamentară proamericană şi opoziţia prosiriană.

Preşedintele libanez Emile Lahoud a părăsit vineri seară palatul prezidenţial, după nouă ani de mandat. Fost militar de carieră, acesta a decis să lase în mâna armatei securitatea statului. Iniţiativa a fost respinsă imediat de premierul Fouad Siniora, deoarece potrivit constituţiei libaneze, prerogativele şefului statului sunt transmise în mod automat guvernului, în caz de vacanţă prezidenţială. Lahoud însă a contestat încă o dată legitimitatea guvernului: ?Un preşedinte ar trebui ales cât mai curând. Pentru că acest guvern este ilegitim şi neconstituţional, chiar dacă Statele Unite şi restul lumii îl recunosc.?

Pe de altă parte, sute de susţinători ai premierului Siniora au ieşit vineri seară în stradă pentru a sărbători plecarea lui Emile Lahoud de la cârma ţării. Viitorul politic al Libanului rămâne însă incert, în ciuda apelurilor internaţionale de remediere a crizei. Majoritatea antisiriană acuză opoziţia de fidelitate faţă de Siria şi Iran, iar opoziţia este convinsă că puterea doreşte un şef de stat supus americanilor.

În aceste condiţii, în capitala Beirut şi în vecinătate au fost luate măsuri de securitate sporite. O nouă şedinţă pentru alegerea preşedintelui a fost fixată pentru 30 noiembrie.

Antena 3

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close