Antena 3 CNN Externe Statele UE ar putea stoca datele pasagerilor aerieni

Statele UE ar putea stoca datele pasagerilor aerieni

Statele UE ar putea stoca datele pasagerilor aerieni
05 Noi 2007   •   07:48

Măsuri de securitate în cadrul Uniunii Europene. Reprezentanţii UE vor propune mâine ca cele 27 de state membre ale Uniunii să se doteze, la fel ca şi Statele Unite, cu un sistem de stocare a datelor personale ale pasagerilor aerieni, în cadrul luptei contra terorismului şi crimei organizate. Potrivit unei copii a unui text intrat în posesia jurnaliştilor de la France Press, companiile aeriene urmează să transmită 19 categorii de date furnizate de pasageri la cumpărarea biletului lor: plecând de la email-ul călătorului, numărul său de telefon sau cartea de credit şi până la itinerarul călătoriei sale.

Aceste date - denumite Passenger Name Record - vor fi transmise unei ?Unităţi de informaţie asupra pasagerilor? stabilită de fiecare stat. Ele vor putea fi utilizate şi schimbate între ele de "autorităţile care lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate" din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Companiile urmează să transmită aceste date cu 24 de ore înaintea decolării zborurilor. Datele ar urma să fie păstrate timp de 13 ani. După cinci ani, însă nu vor mai putea fi accesibile decât în anumite condiţii.

Potrivit tratatelor în vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie să obţină acordul unanim al celor 27 de state membre pentru a fi adoptată. Statele Unite şi Canada cer aceste transferuri de date ale companiilor aeriene începând din 2003. Măsura a fost de determinată de atentatele de la 11 septembrie.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close