Antena 3 CNN Externe Statul Islamic ajunge în Balcani. Care sunt țările vizate de teroriștii de la ISIS

Statul Islamic ajunge în Balcani. Care sunt țările vizate de teroriștii de la ISIS

Statul Islamic ajunge în Balcani. Care sunt țările vizate de teroriștii de la ISIS
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
19 Iun 2017   •   20:32

Serbia şi Bosnia-Herţegovina, inclusiv Republika Srpska, ar putea deveni primele ţinte din regiunea balcanică ale grupării jihadiste Statul Islamic. Nici Croaţia nu este scutită de riscuri. Avertismentul a fost lansat de analistul pe teme de securitate Milan Mijalkovski, profesor la Universitatea din Belgrad, scrie presa sârbă, citată de adevarul.ro.

Mijalkovski a explicat că în Bosnia şi Herţegovina există aproximativ 1.700 de proprietăţi deţinute de organizaţii non-profit care ar avea legături cu grupări teroriste din Orientul Mijlociu.  

„De ani, Bosnia-Herţegovina a refuzat să facă o listă cu jihadiştii care locuiesc în ţară. Principalele lor surse de finanţare constau în fundaţii şi afaceri imboliare. Imigranţii din Orientul Mijlociu cumpără proprietăţi în special în apropiere de Sarajevo“, a declarat el pentru Sputnik Serbia, adăugând că „datele oficiale arate că între 30.000 şi 50.000 de arabi trăiesc acolo“, iar „acele aşezări nu sunt controlate de autorităţi“.  

Potrivit unor informaţii apărute la începutul acestui an, 30% din cei care s-au mutat în Bosnia-Herţegovina din lumea arabă, în special din ţările din Golf, sunt adepţi ai wahhabismului şi salafismului, la care aderă şi grupări teroriste precum Al-Qaeda şi Statul Islamic. În acest context, profesorul de la Universitatea din Belgrad spune că atacurile teroriste asupra populaţiei sârbe nu pot fi excluse.

×
Subiecte în articol: Balcani statul islamic
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close