Antena 3 CNN Externe SUA au acces la datele bancare ale cetăţenilor UE

SUA au acces la datele bancare ale cetăţenilor UE

SUA au acces la datele bancare ale cetăţenilor UE
29 Iun 2007   •   07:37

Uniunea Europeană şi Statele Unite au ajuns joi la un acord menit să asigure accesul autorităţilor americane la datele bancare ale cetăţenilor europeni, în virtutea luptei împotriva terorismului. În acelaşi timp, cele două părţi au încheiat şi o înţelegere în ceea ce priveşte accesul neîngrădit al autorităţilor americane la datele pasagerilor europeni de pe zborurile transatlantice. Conform acordului, Trezoreria americană va avea autorizaţia să consulte datele reţelei bancare internaţionale SWIFT, în cadrul anchetelor antiteroriste.

Astfel, autorităţile americane vor avea dreptul să păstreze datele cetăţenilor europeni pentru o perioadă de cinci ani. Confidenţialitatea unor astfel de date a declanşat tensiuni în relaţiile între cele două părţi, după atacurile de la 11 septembrie 2001. Europenii erau îngrijoraţi de faptul că datele respective ar putea fi utilizate de autorităţile de peste ocean în scopuri comerciale, mai exact în scopuri ce ţin de spionajul economic.

Compania SWIFT, cu sediul în apropiere de Bruxelles, intermediază fluxurile financiare ale unui număr de aproximativ 8.000 de bănci din întreaga lume. Conducerea companiei a fost acuzată chiar, anul trecut, că a pus în mod ilegal la dispoziţia administraţiei americane date bancare, după 11 septembrie.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close