Antena 3 CNN Externe SUA remarcă o nouă ameninţare: Venezuela

SUA remarcă o nouă ameninţare: Venezuela

SUA remarcă o nouă ameninţare: Venezuela
24 Aug 2007   •   10:34

?Statele învecinate cu Venezuela ar trebui să fie pregătite să răspundă posibilei ameninţări pe care ar reprezenta-o sporirea capacităţii militare a acestei ţări?, a declarat un oficial american, citat de Reuters. Preşedintele venezuelean Hugo Chavez, un opozant ferm al Washingtonului, a provocat nemulţumirea Statelor Unite după ce a cheltuit miliarde de dolari pentru achiziţionarea de avioane ruseşti, elicoptere de atac şi mitraliere Kalaşnikov. Bush susţine că planurile lui Chavez de a construi fabrici de armament dă naştere la temeri cu privire la posibila destinaţie a armelor, care pot ajunge la gherilele din Columbia.

?Se pare că o consolidare de acest tip nu corespunde prea mult cu realitatea din acel teritoriu?, a declarat subsecretarul american al Apărării pentru probleme legate de emisfera vestică, Stephen Johnson, într-o vizită făcută la Bogota. ?Efectul este a intimida statele învecinate, (...) iar democraţiile din regiune trebuie să fie capabile să reacţioneze la acest lucru în sensul reducerii unei astfel de ameninţări?, a explicat Johnson. El sugerează, de asemenea, că prima linie de apărare ar trebui să fie diplomaţia şi colaborarea cu Organizaţia Statelor Americane, de pildă.

Chavez susţine că a dispus instruirea forţelor armate pentru a contracara un posibil atac din partea SUA şi a precizat că armamentul a fost necesar pentru modernizarea forţelor armate venezuelene. El ar dori o alianţă regională care să contracareze politicile externe şi comerciale ale Statelor Unite. Oficialii americani şi criticii îl consideră însă un dictator care a subminat democraţia din Venezuela.

În acest timp, Columbia este cel mai puternic aliat al Washingtonului, într-o regiune în care liderii de stânga precum Chavez au câştigat teren. Preşedintele Alvaro Uribe a primit ajutoare de miliarde de dolari din partea SUA, pentru a lupta împotriva rebelilor de stânga şi traficului de droguri care alimentează războiul.

În foto: Alvaro Uribe şi Hugo Chavez

Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close