Antena 3 Externe SUA, UE şi Rusia au eşuat în negocierile privind statutul provinciei Kosovo

SUA, UE şi Rusia au eşuat în negocierile privind statutul provinciei Kosovo

12 Aug 2007   •   16:26
SUA, UE şi Rusia au eşuat în negocierile privind statutul provinciei Kosovo

Sesiunea de negocieri de urgenţă pentru stabilirea viitorului statut al provinciei Kosovo s-a încheiat fără nici un progres. Trei mediatori internaţionali, din partea Statelor Unite, Uniunii Europene şi a Rusiei, au încercat fără succes să ajungă la un compromis în privinţa independenţei sau autonomiei provinciei. Sârbii şi kosovarii, majoritar albanezi, rămân pe poziţii diametral opuse. Cei trei emisari, american, german şi rus, nu au putut decât să constate, la Belgrad, ca şi la Pristina, divergenţele între cele două capitale.

Statutul provinciei Kosovo a rămas în prezent ultimul mare dosar, aflat în suspensie după desfiinţarea fostei Iugoslavii, la începutul anilor 90. Kosovarii vor să obţină anul acesta independenţa provinciei. Serbia refuză să renunţe însă la Kosovo, deşi a pierdut controlul asupra regiunii în 1998-1999, în favoarea Naţiunilor Unite. În condiţiile unui punct mort în negocierile Belgrad-Pristina, SUA, UE şi Rusia vor contribui la mediere, în următoarele 3 luni, urmând să remită un raport pe această temă secretarului general ONU, până pe 10 decembrie.

Antena 3

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close